| 2022. augusztus. 7. | 5 perc olvasás

A mozi legendás igazgatója, országosan ismert idegenvezető: Friedrich Károly

Dr. Friedrich Károlyról határokon innen és túl több tízezreknek jut eszébe Sopron. Neve elválaszthatatlanul összeforrott szülővárosával, élete-munkássága példázza az igaz városszeretetet. Városunk Pro Urbe emlékéremmel kitüntetett, szeretett és megbecsült közéleti személyisége, a kiváló filmes, a fáradhatatlan lokálpatrióta propagandista és idegenvezető, Sopron díszpolgára, mindenki Kari bácsija 116 évvel ezelőtt, 1906. augusztus 4-én született.

Dr. Friedrich Károly pályafutásának színes, eredményekben, sikerekben gazdag éveiben háromszor elnyerte a Metro-Goldwyn-Mayer filmvállalat nemzetközi díját és megalkotta többek között jeles művét, a „Soproni szimfóniát”, az ország első idegenforgalmi filmjét. A polihisztor életének folyását − családján kívül − két nagy kultúrkör határozta meg: a "Mozi és a város". E két világ közös eredője a több részletben elkészült Sopron-film, a Soproni szimfónia, melynek tételei: Tavasz (1931), Nyár (1933), Tél (1934), Soproni bor (1935). A négy hatalmas tétel eredetiben a Filmtudományi Intézetben lelhető fel. Az alábbi videó e nagylélegzetű alkotás igen jól sikerült összefoglalása, dr. Kárpáti György munkája, melyet a szerző beleegyezésével készített el. Az érdeklődők 2008 nyarán a Tűztorony-mozi retrospektív előadásán láthatták több régi soproni − elsősorban Friedrich Károlytól származó - munkával együtt. A felvételek a múlt század 30-as és 40-es éveinek elején készültek, jelenleg nem kevés nosztalgikus emléket felidézve. Milyen volt Sopron a múlt század első felében, a II. világháború pusztítása előtt? Jól kiegészíti a képi szimfóniát a "Soproni Bor" − Friedrich Károly műfaj-meghatározásával élve film szkeccs. Az eredetileg némafilmnek készült alkotás zenei aláfestését a Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar felvételeiből válogatták.

Dr. Friedrich Károly a hajdani Városi Mozi igazgatója, a város legismertebb idegenvezetője 1906. augusztus 4-én született Sopronban. A Friedrich család a középkor óta városunkban élt. Nagyapjának a mai Széchenyi téren, a posta helyén bognár műhelye volt, de a Bécsi-dombon szőlőt is műveltek. Édesapja, Friedrich Nándor a városi adóhivatal vezetője volt, akit nagyon szigorú embernek ismertek. Édesanyja, a Lenck-villában lakó dán hercegkisasszony nevelője, a csehországi Josepha. Házasságukból öt gyermek született. A reálgimnáziumban tanult, egyik osztálytársa apja, Autheried Camillo volt a bánfalvi mozi tulajdonosa, ahol Károly sokat segített és minden filmet megnézett. Ekkor szeretett bele a mozizásba és egy életre eljegyezte magát vele.

Dr. Friedrich Károly (https://www.szivk.hu/)

1931-ben a városi mozi igazgatója lett. Sorra mutatta be Metro-Goldwyn-Mayer legújabb filmjeit, felfigyelt rá a filmgyár budapesti leányvállalata, és a fővárosban ajánlottak neki állást. Hat év múlva tért vissza Sopronba, feleségül vette Nagy Magdát, aki a Várkerületen levő könyvkereskedés tulajdonosa volt. Károly nem vesztette el kapcsolatát az MGM filmvállalattal, hetente kétszer bérelt tőlük filmeket, amiket saját tervezésű plakátjain hirdetett. Három egymást követő évben is elnyerte a Metro–Goldwin–Mayer reklámverseny fődíját. A jó forgalmat a filmgyár egy serleggel jutalmazta. Ő maga is forgatott filmeket. A legismertebb ezek közül a feljebb említett „Soproni szimfónia”, amit 1931-1935 között készített el. A háborús esztendőkben az egyre erősödő náci-volksbundista nyomás ellenére bátran kiállt Sopron magyarsága mellett. Nevét az ország első idegenforgalmi filmjének elkészítése után az egész ország megismerhette.

A témákat gondosan választotta ki. Motorbiciklis barátjával utazta be a környéket, fényképezett, filmezett. Ennek eredménye hétszáz diakép lett. Ezekkel járta az országot, de külföldet is, hogy előadásait így szemléltetve népszerűsítse szeretett városát.
Dr. Friedrich Károly élete Sopron volt, kiváló érzékkel örökítette meg a város minden zugát, rezzenését. A fotózás és filmezés olyan fontos volt a számára, hogy a kedvükért még a dohányzást is abbahagyta, nehogy véletlenül egy film lángra kapjon.

A nyári napokon a belváros megszokott arca, dr. Friedrich Károly (1906-1995) idegenvezetés közben, Sopron, Fő tér. Fotó: Torma József, 1977. (Soproni Múzeum/Régiségtár Facebook oldal)

A második világháború után, 1949-ben elbocsátották, a hirdetővállalatnál volt üzletkötő és plakátragasztó. Bár mindez nagy törést jelentett számára, hatalmas lelkesedéssel, jó humorral és mosollyal már az ötvenes években véglegesen elkötelezte magát az idegenforgalom mellett. 1949-ben a Magyar Reklámszövetség soproni vezetője lett, 1957-től pedig az Idegenforgalmi Hivatalnál dolgozott. Ott volt az újjáéledő soproni idegenforgalom bölcsőjénél, mint üdülőhelyi előadó lelkesen szervezte az üdülők várossétáit, programjait, sokoldalúan foglalkozott az üdülőhelyi fejlesztés kérdéseivel: 1957. február 15-ével a Győr-Sopron megyei Idegenforgalmi Hivatal előadójává, majd főelőadójává nevezték ki. A „Soproni Ünnepi Hetek”, a „Soproni Szüret” és más rendezvények szervezőjeként, 1973 szeptemberétől pedig a GYSEV idegenforgalmi és vendéglátó osztályának tanácsosként dolgozott. A Soproni Városszépítő Egyesület aktív tagja volt. 2430 előadáson mutatta meg Sopron örök értékeit, vetített diaképekkel illusztrálva. Egyik úttörője volt a külföldi turizmus előmozdításának. Az ország legismertebb és legkedveltebb idegenvezetője volt.

Számos elismerést kapott, városa Pro Urbe kitüntetéssel és Sopron Város Díszpolgára címmel hálálta meg mindazt, amit a városért tett. 1995. január 30-án hunyt el. Dr. Friedrich Károly emléktábláját a Színház utca 32. szám alatti ház falán 2005 januárjában avatták fel, Kutas László munkája. A Pro Kultúra Kht. idegenforgalmi igazgatósága megalapította a dr. Friedrich Károly-díjat, melyet minden évben az a soproni idegenvezető vehet át, aki a turisztikai szakma döntése alapján a legtöbbet tett a városért.

A szépségek és művészetek iránti szeretetét fiai örökölték. Mindketten elkötelezték magukat a zenének. András közgazdász, de már 1975 óta vezeti a városi Juventus fúvószenekart, ezzel öregbítve Sopron hírnevét. Károlynak élethivatása lett a zene. Ő a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (a Zeneakadémia) tanára.


Forrás: Bertalan Judit: Soproni családok: A Friedrichek Barátság 2010. (17. évf.) 6. sz. p. 6622-6623.

Fábján Lajos: Friedrich Károly 70 éves. Soproni Szemle, 1976. XXX. évfolyam 3. szám

http://nemzetisegek.hu/

https://www.szivk.hu/

Friedrich Rezső: "Soproni életképek: 1920-1956" Dr. Friedrich Károly filmriportjai (Youtube)

Friedrich Rezső:  "Szép Sopron" - dr. Friedrich Károly diavetítéses előadása (1985) (Youtube)

Friedrich Artúr: Friedrich Károly - Soproni Szimfónia ( 1935 - 1946 ) (Youtube)

Borítókép: Friedrich Károly emléktábla (Sopron Színház u 32) (https://hu.wikipedia.org/)

Legnépszerűbb cikkek