| 2022. március. 18. | 4 perc olvasás

A Nordic Walking Sopron várja a mozogni vágyókat!

Amikor síbothoz hasonló eszközzel látnak a természetben sétálgatni jókedélyű embereket, sokan azt feltételezik, hogy kirándulnak. Szeretnénk eloszlatni a tévhitet: a nordic walking egy sporttevékenység, melynek végzése közben nagyon is el lehet fáradni.

Hollósy-Gecseg András hosszú évekkel ezelőtt a mountain bike-ozás helyett keresett egy olyan mozgásformát, amit szabad levegőn lehet végezni. Azóta már profi szinten űzi a nordic walkingot, sőt instruktorként tanítja is a technikáját.

Évek óta űzi rendszeresen a nordic walkingot Hollósy-Gecseg András, aki instruktorként már oktatja is azt.

– A nordic walkingot gyakran összetévesztik a kirándulással – magyarázta. – Ha azonban valaki jól elsajátítja ezt a sífutók körében alkalmazott, síjárást utánzó technikát, akkor az úgy megmozgatja, mint egy könnyebb úszás. Ha sétálunk, még ha óriási hátizsákot cipelünk is, mivel nincs ellenállás, nem erőltetjük meg a hát-, a kar- és a vállizmainkat. Erre szolgál a a bot által kifejtett erőhatás.

Fotó: Hollósy-Gecseg András

Az emberek többsége egész nap ül az irodájában, majd ugyanezt folytatja otthon is, anélkül, hogy a felsőtest izmaival számottevő izommunkát végezne. A mozgásszegény életmódnak azonban előbb-utóbb meglesznek a káros következményei. Ha valaki hetente kétszer részt vesz a Nordic Walking Sopron egyórás, szervezett túráin és ezek mellé még beiktat egy alkalmat, illetve sétál, a heti sporttevékenységet ki is pipálhatja, miközben még élvezheti a szabad levegő és a varázslatos természet áldásos hatásait is. Az aktívabb életmódot folytatók természetesen más sportokat is űzhetnek mellette.

Fotó: Hollósy-Gecseg András

– Az egyik ismerősöm azt mondta a múltkor, hogy a nordic walkingot az orvosnak receptre kellene felírnia – folytatta András. – És tényleg: rekreációs és mentálhigiénés tevékenység is, ugyanis a mentális jóllétre még ez az egy órás intenzív izommunka is óriási pozitív hatást gyakorol, anélkül, hogy az ember túlterhelné magát. Egy hónappal ezelőtt  korombeli férfi azzal keresett fel, hogy szeretné előkészíteni magát a 60-as éveire, amikor már nem fog tudni futni vagy száz kilométereket bringázni. Az izmok karbantartása rendkívül fontos, ugyanis ha az ember nem mozog, az izmai fokozatosan elkezdenek gyengülni, majd leépülni. Ha az izmokat nem terheljük, akár évtizedek munkája veszhet néhány év alatt kárba. Ezért is van szükség tervszerű sporttevékenységre. A nordic walking télen-nyáron folytatható sportág, korhatár nélkül. A fiataloknak azért is érdemes elsajátítaniuk a technikáját, mert bármikor bármi történhet, ami visszavetheti a sportkapacitásukat, és jó, ha ilyenkor van mihez nyúlni.

Fotó: Hollósy-Gecseg András

Az izmokon és az ízületeken kívül a sportág hozzájárul többek között a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, a vérnyomás, a pulzusszám és a vércukorszint optimalizálásához.

Fotó: Hollósy-Gecseg András

– Évek óta veszek részt közös kampányban a Soproni Cukorbetegek Egyesületével, ahol a sportág alapjaival ismertetem meg a tagokat – tette hozzá András. – A rendszeres mozgás gyorsítja az anyagcserét, csökkenti a vércukorszintet. A cukorbetegség szempontjából veszélyeztetetteknek, illetve a túlsúllyal küzdőknek javasolt egy olyan optimális terhelés, amit a szívük még elbír.

Fotó: Hollósy-Gecseg András

Mielőtt bárki is bemenne az első sportboltba, és megvenné az első kezébe akadó túrabotot, a  nordic walking instruktor azt javasolja, hogy kérje ki szakember segítségét, ugyanis a speciális csuklószíjjal ellátott bot hosszúsága alapvető fontosságú.  A megfelelő technika elsajátítása legalább ennyire kulcskérdés, ugyanis, ha valaki rossz technikát tanul meg, utána már szinte lehetetlen átállnia a megfelelőre.

Fotó: Hollósy-Gecseg András

– Éppen ezért érdemes egyéni vagy csoportos oktatáson részt venni, ahol egy–másfél óra alatt megtanulhatjuk az alapokat – ajánlotta. – Mi hetente kétszer szervezünk csoportos túrát, amelyen ingyenesen részt lehet venni. Ha erre nincs lehetőségünk, a YouToube-on találhatunk számtalan oktatóvideót, többek között az enyéimet is, melyeket már több mint ötvenezren néztek meg.

Fotó: Hollósy-Gecseg András

A Nordig Walking Sopron Facebook-csoportot 2016 decemberében indították el azzal a céllal, hogy az érdeklődők belekóstolhassanak a sportágba, és a szabadidejükben önállóan is tudják végezni. Ma már több mint 600 követőjük van, a túrákon résztvevők létszáma pedig folyamatosan növekszik.

Fotó: Hollósy-Gecseg András

Egyórás túráikra csütörtökönként 15 (a tavaszi időszámítás bevezetésétől 17.30) órától, vasárnaponként pedig 9.10 órától szeretettel várják a mozgásformához kedvet érzőket a Hotel Lövér Sopron buszfordulójánál. Felhívják a figyelmet arra, hogy nem teljesítménytúráról és nem is kirándulásról van szó, hanem sporttevékenységről, melyhez csupán kényelmes ruházatra és rugalmas cipőre van szükség. Korlátozott számban botot is tudnak biztosítani egy jelképes összegért annak, aki előre jelzi az igényét.

A borítóképet Hollósy-Gecseg András készítette.

Legnépszerűbb cikkek