A paradicsom kívül-belül csodákra képes

A paradicsom nemcsak finom, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. Óriási előnye, hogy egészségre gyakorolt pozitív hatásait hő hatására sem veszíti el, így fogyaszthatjuk bármilyen formában, sőt még pakolásként is használhatjuk.

Általánosságban igaz, hogy a nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás védelmet nyújthat a magas vérnyomás és koleszterinszint, a stroke és a szívbetegségek ellen. Az érett és nyers paradicsom jótékony hatásait viszont még felsorolni is nehéz. Kiváló A-, C-, K-vitamin-, folsav- ás káliumforrás. Tartalmaz tiamint, niacint, B6-vitamint, foszfort, rezet és élelmi rostot is, amelyek szintén nélkülözhetetlenek az egészséghez.  A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin rendkívül hasznos sejtvédő, az antioxidánsok (A- és C-vitaminok) pedig nagy szerepet játszanak a káros szabadgyökök elleni védekezésben. A paradicsom fogyasztása segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet, megelőzni a stroke kialakulását, és jelentősen csökkentheti a szívbetegségek fellépésének esélyét. Szintén a likopinról bizonyította több kutatás is, hogy öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, hatására a bőr tovább maradhat fiatalos és egészséges. Hozzájárul a csontsűrűség növeléséhez is, így gátolhatja a csontritkulás kialakulását. A paradicsomban található A-vitamin javíthatja a látást, és segít megelőzni a farkasvakságot, a hajat pedig erősebbé és fényesebbé teszi.  A K-vitamin és kalcium közreműködik a csontozat megerősítésében és a sérülések utáni gyógyulásban. A paradicsom fogyókúrázóknak is jó szívvel ajánlott eledel, ugyanis alacsony kalóriatartalmú, fogyasztása pedig serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét.

Azt azonban érdemes tudni, hogy hetente háromszor 100 gramm paradicsom az a minimális mennyiség, amely esetén a benne lévő likopin kifejti gyógyhatását. Ez a természetes antioxidáns védi a sejteket az öregedéstől. Mivel az emberi szervezet nem képes az előállítására, külső forrásból kell azt bejuttatni. Kutatások kimutatták azt is, hogy a szervezet likopinigényét a legjobb valamiféle főtt paradicsomból készült szósz vagy mártás formájában kielégíteni, ugyanis főtt vagy hőkezelt állapotban a likopin jobban hasznosul, és növekszik antioxidáns hatása is.

Gyors és egyszerű paradicsomlé készítése:

Hozzávalók: 5 kg paradicsom, só, chili

Az üvegeket és a kupakokat gondosan mossuk és öblítsük el. Lefelé fordítva hagyjuk tiszta konyharuhán megszáradni azokat, majd tegyük be 100 fokosra felmelegített sütőbe, és tartsuk melegen. Válogassunk egészséges, érett paradicsomokat. Mossuk meg őket alaposan, majd a tetejüket vágjuk be kereszt alakban, és dobjuk be őket egy-két percre forrásban lévő vízbe, hogy könnyen le tudjuk húzni a héjukat. Rakjuk a paradicsomokat egy fazékba, és pépesítsük botmixerrel. Kezdjük el főzni a sűrű levet, tegyünk hozzá ízlés szerint borsot és chilit, majd a forrástól számítva öt-tíz percig rotyogtassuk. Ezt követően vegyük le a tűzről a fazekat, és töltsük a paradicsomlevet a felforrósított üvegekbe. Csavarjuk rá az üvegekre erősen a kupakot, majd helyezzük dunsztba párnák, plédek közé. Hagyjuk szép lassan kihűlni, majd vigyük száraz, hűvös helyre. Felbontás után tartsuk a paradicsomlét hűtőben.

A paradicsom gyönyörűvé teszi a bőrünket is. A benne lévő béta-karotin és likopin segít megvédeni a bőrt a káros UV-fény okozta ártalmaktól, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a ráncok kialakulásához.

Mesterházy Márta kozmetikus mester maga is termeszt paradicsomot.
Mesterházy Márta kozmetikus mester maga is termeszt paradicsomot.

-A paradicsomot egykor „szerelemalmának” hívták, és ma is óriási népszerűségnek örvend – tudtuk meg Mesterházy Márta kozmetikus mestertől. – Általánosságban igaz, hogy a legkisebb paradicsomok a leggazdagabbak vitaminokban, de az sem mindegy, hogy hol és milyen körülmények között termesztik azokat. A legegészségesebb természetesen a szabad földben termett zöldség.

A paradicsom a benne lévő antioxidánsoknak és káliumnak köszönheti sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatását. Sebekre, kelésekre, tályogokra, nagyon gyulladt pattanásokra is rá lehet kötözni paradicsomkarikákat.

-Ehhez kapcsolódik a paradicsom kozmetikai célú felhasználása is – folytatja Mártika. – Ha valakinek gyulladt, pattanásos a bőre, a karikákra vágott paradicsomot – az uborkapakoláshoz hasonlóan – felhelyezheti az arcára. Elfoglalt háziasszonyok még a főzés pillanatait is felhasználhatják egy kis szépítkezésre, hiszen házimunka közben is átdörzsölhetik az arcukat egy gerezd paradicsommal.

A kozmetikus hozzáteszi: ha valakinek nemcsak gyulladt, hanem még vízhiányos is a bőre, csak keverje össze az összetört paradicsomot egy kis túróval és petrezselyemmel, és máris kiváló arcmaszkot kap.

A likopin a paradicsom természetes fényvédője, melynek a piros színét is köszönheti. Antioxidáns hatása hasonló a C-vitaminéhoz, azzal a különbséggel, hogy a likopin hőálló.

Borítókép forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek