| 2017. december. 6. | 1 perc olvasás

A soproni bombatámadások áldozataira emlékeztek

73 éve, 1944. december 6-án sújtotta Sopront az első, hatalmas ember és anyagi áldozatokat követelő bombatámadás. Az áldozatokra szerdán emlékeztek a II. világháborús emlékműnél.

A hagyományok szerint, a Deák téri II. világháborús emlékműnél csendes főhajtással és gyertyagyújtással emlékeztek a Sopront ért bombatámadások több mint kétezer áldozatára. A város részéről Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere, Mágel Ágost és Dr. Magas László önkormányzati képviselők helyezték el az emlékezés virágait, majd a Soproni Egyetem és kulturális intézmények, szervezetek képviselői  hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt. 

Az első bombázás alkalmával, 1944. december 6-án az amerikai légiflotta 95 tonnányi bombát dobott a városra. Ezt követő időszakban még nyolc alkalommal érte bombatámadás városunkat. Az áldozatok száma meghaladta a 2000 főt. A MÁV déli pályaudvarán rengeteg épület elpusztult, súlyosan megsérült a vágányhálózat. A GYSEV pályaudvar nagy része romba dőlt és elvesztette teljesítő képességének 80%-át, ide 287 bomba esett. Sopron híres iskolái közül teljesen elpusztult az evangélikus tanítóképző-intézet, a Csengery utca 13. szám alatti zeneiskola és a Rákóczi fiúnevelő intézet több épülete. Súlyos károk érték a belvárost is.

fotók: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek