A Soproni Egyetem is megemlékezett 1956-ról

Hagyományosan a botanikus kertben, az 1956-os emlékműnél tartották meg a Soproni Egyetem megemlékezését a forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján.

Az ünnepségen Faludy György, 1956, te csillag című versét Matláry Fanni, a Benedek Elek Pedagógiai Kar óvodapedagógia szakos hallgatója szavalta el. Grátzer Miklós, a Forradalmi Bizottság egykori tagjának, a Vancouveri Sopron Alumni elnökének gondolatait dr. ifj. Sarkady Sándor, tudományos kutató tolmácsolta. A levélben a következő üzenet is olvasható volt: „Nehéz igazán megérteni 1956. október 23-át annak, aki nem élte át a megelőző éveket. Azon a napon kicsordult a pohár. A magyarok túlnyomó többségében megérett egy keserű dac, ami nemcsak a poharat, de a Balatont is megtöltötte volna.”


fotó:Fodor Regina

fotó:Fodor Regina

fotó:Fodor Regina

Beszédet mondott Dr. Katona György oktatási rektorhelyettes, melyben személyes emlékeit is megosztotta jelenlévőkkel és kiemelte: „ Felidézzük egyetemünk akkori oktatóinak és hallgatóinak hős és nemes tetteit. Őket a történelem megmérettette és embernek találtatta. Az akkori oktatók és hallgatók nemcsak egyénenként, hanem közösségként is olyan erényeket mutattak fel, ami ma is példaértékű: ahogy kiálltak a forradalom eszméi mellett, ahogyan az élére álltak a soproni eseményeknek, ahogy biztosították és megőrizték a város rendjét, ahogy megszervezték a külföldről érkező segélyszállítmányok elosztását, ahogy nyilatkoztak a BBC riporterének és ahogy készek voltak életüket is feláldozni a forradalom oltárán; hála Istennek és néhány nyugodt és realista katonánk, ez utóbbira nem került sor.”


fotó:Fodor Regina

A megemlékezés végén az egyetem képviselői elhelyezték koszorúikat az emlékműnél, és mécsest is gyújtottak a résztvevők. A rendezvényen részt vettek és elhelyezték az emlékezés virágait Mágel Ágost és Stöckert Tamás önkormányzati képviselők is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek