/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fb6%2Fe6%2Fbottle-gourd-3873644-340_q97r.jpg)
Nagyjából húsz dekagramm sült vagy főtt sütőtök a napi A-vitamin-szükségletünk több mint dupláját fedezi. A zöldség élénk narancs színét a karotinoidoknak köszönheti, amelyek közül a béta-karotint a szervezet a látás és a szemek egészségéhez nélkülözhetetlen A-vitaminná alakítja át. Az A-vitamin segít a fertőzések leküzdésében is. Szakértők szerint hatásosabb, ha béta-karotint tartalmazó ételeket eszünk, mint ha táplálékkiegészítő formájában szednénk be a szükséges mennyiséget.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F2c%2Fa3%2Fsweet-pumpkin-986386-340_zjsw.jpg)
A sütőtök magas rosttartalmának köszönhetően rendkívül laktató étel, miközben kevés kalóriát tartalmaz, ugyanis 94 százaléka víz. Több kutatás is igazolja, hogy a rostban gazdag étrend segíti a fogyást és az egészséges testsúly fenntartását is. Így jóval többet ehetünk belőle, mint más szénhidrátforrásokból (rizs, burgonya stb.).
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F34%2F15%2Fwater-pumpkins-4590516-340_1ff9.jpg)
A kálium, a C-vitamin, a rostok és az antioxidánsok együttesen járulnak hozzá, hogy a szívünk jobban dolgozzon. A sok C-vitamin növeli a fehérvérsejt-termelést, melynek köszönhetően hatékonyabbá válik az immunrendszerünk, illetve gyorsul a sebek gyógyulása is.
A sütőtökben lévő anitoxidánsok, mint az alfa-karotin vagy a béta-karotin képesek semlegesíteni a szabad gyököket, és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását, védik a bőrt a káros UV-sugárzástól, és segítenek felvenni a harcot a ráncok idő előtti kialakulásával szemben is.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Ff9%2F6c%2Fistockphoto-1299565969-612x612_usoz.jpg)
A sütőtök finom, és sokféleképpen variálható. Süteményekbe, pitékbe vagy palacsintába is tehetjük. De jól passzol a sós ételekhez is: a levesekhez vagy tésztaszószokhoz. Önmagában megsütve is remek, de a tökmagot külön is felhasználhatjuk. Az olajos magvak ugyanis – így a tökmag is – nagyon gazdagok fitoszterolokban, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben a "rossz" koleszterin szintjét. Ezért védik az érrendszerünket, emiatt is kisebb a szívbetegségek veszélye. A tökmagban emellett sok a triptofán nevű aminosav, amely fontos szerepet játszik a szerotonintermelésben, így a tökmag segíthet átvészelni az őszi, téli melankóliát.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F7a%2Fe6%2Ftokmag_j650.jpg)
Rozmaringos sütőtök recept:
Hozzávalók: két kisebb körte alakú sütőtök, néhány szál rozmaringág, olaj, margarin.
Elkészítés: A tököt meghámozzuk, a magjait kiemeljük, és a tököt apró kockákra vágjuk. Az olaj és a margarin keverékében kicsit átpirítjuk, hozzáadjuk a rozmaringot, a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük, és annyi levessel öntjük fel, ami körülbelül félig ellepi. Fedő alatt pároljuk puhára. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F5f%2F08%2Frozmaringos-sutotok__nxi.jpg)
Képek forrása: pixabay
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fc6%2F94%2Fistockphoto-944626596-170667a_x12q.jpg)