| 2022. április. 10. | 8 perc olvasás

A színek hatása a közérzetünkre

A színeknek kiemelkedő szerepük van az életünkben. Kutatások szerint egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott árnyalathoz, mint bármely másikhoz. Mivel a környezetünk képes befolyásolni a hangulatunkat is, így a színek pszichológiájának előnyeit a mindennapi életünkben is kamatoztathatjuk.

A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. A lakásunkban lévő színek befolyásolják kedélyállapotunkat és viselkedésünket. A minket körülvevő színek megnyugtathatnak vagy éppen energetizálnak. Hatnak a közérzetünkre, az egészségünkre és a boldogságunkra is.

A színek a pszichológiai reakcióinkat is befolyásolják. Ezt a hatást a marketingesek is sokat tanulmányozzák és az eredményeket munkájuk során felhasználják. Ha belépünk egy üzletbe, tudat alatt mintegy 90 másodperc alatt hozunk ítéletet a környezetről vagy egy áruról, és ebben legnagyobb részt a színek játszanak szerepet. A színes hirdetéseket 42 százalékkal többen olvassák el, mint a fekete-fehéreket. A vásárlók 85 százaléka dönt a termékek színe alapján, a vásárlásaink 93 százalékában az áru kinézete szerint hozzuk meg döntéseinket, a vásárlók 80 százaléka véli úgy, hogy a szín segít a márka felismerésében, 52 százalékunk nem megy vissza még egyszer abba az üzletbe, amely nem ízlésesen berendezett, az emberek 42 százaléka a weblap dizájnja alapján alkot véleményt egy webáruházról.

 

Már az ókori kultúrában is használták a színterápiát. Ma ezt a fényterápiát alternatív gyógyászatban használják:

  • a vörös színt a test stimulálására, a vérkeringés fokozására használják,
  • a sárga szín üdítően hat az idegekre és megtisztítja a testet,
  • narancs színt használnak,  a tüdő gyógyítására és az energiaszint növelésére,
  • a kék szín megnyugtat és fájdalmat lehet csökkenteni vele,
  • az indigókék árnyalatai pedig javítják a bőrproblémákat.

Bár a különböző kultúrákban más-más jelentéssel bírhatnak a színek, a pszichológusok mégis meg tudtak állapítani néhány mindenütt érvényes igazságot ezekkel kapcsolatban.

A kék az óceán és az ég színeként folyamatosan jelen van az életünkben. Békét és nyugalmat áraszt. Nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a testünkben, ezért gyakran használják hálószobában. Növeli a munka hatékonyságát, támogatja az intuíciót. Megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall, ezért javasolják a kék viseletét állásinterjúkon, alkalmazását pedig logókhoz.

Érdekességek: A kék a legkevésbé nemhez kötött szín. Egyenlő arányban hordják nők és férfiak is. A fogkrémgyártásban leggyakrabban használt szín. A bagoly az egyetlen madár, amely látja a kék színt. Az emberek sokkal hatékonyabb munkát tudnak végezni kék szobában, ezért irodákban a leggyakrabban használt szín. A szúnyogok kétszer olyan jobban vonzódnak a kékhez, mint bármely más színhez. Csökkenti az étvágyat. A súlyemelők nagyobb erőt tudnak kifejteni kékre festett edzőteremben.

A kék után a legkedveltebb szín, a zöld a béke és a természet színe. A leggyakoribb szín, amely körülvesz bennünket a természetben, ezért is használják gyakran háttérként a belsőépítészek. Nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit. A megújulás és a harmónia érzését adja. Az egészséget és nyugalmat szimbolizálja. A sötétzöld férfias, konzervatív és jólétet sugároz.

Érdekességek: Líbia volt az egyetlen, amely csak zöld színt használt a nemzeti lobogójában (azóta ők is váltottak). George Washingtonnak a kedvenc színe volt. Az emberi szem számára a legkönnyebben észrevehető és megkülönböztethető szín. A zöld környezetben dolgozók ritkábban panaszkodnak hasfájásra. Sokáig a termékenység színe volt, éppen ezért választották előszeretettel a 15. században az esküvői ruhák színeként. A kórházakban gyakran használják ezt a színt, hogy megnyugtassák a betegeket.

A piros izgalmas, kalandos, erős, barátságos, dinamikus; a szerelmet és szenvedélyt szimbolizálja. Ösztönző, stimuláló, energetizáló hatása van. Figyelemfelkeltő, gyors cselekvésre ösztönöz, ezért gyakran használják a leárazásoknál és a reklámokban. Növeli a lelkesedést, emeli a vérnyomást, a légzést, a szívverést és a pulzusszámot. Tettre ösztönöz, növeli az önbizalmat.

Érdekességek: A szivárvány legfelső sávja piros. A piros a legelső szín, amit sötétedéskor szem elől tévesztünk. A leghosszabb fényhullámhossz a piros. A fengshui szerint fessük pirosra a bejárati ajtónkat, hogy a lakók jólétét biztosítsuk. A méhek nem látják a piros színt, ezért a piros virágokat nem annyira a méhek, mint inkább a madarak, denevérek, pillangók vagy a szél porozza be. Előszeretettel használja az élelmiszeripar az étvágy fokozására. A piros autókat gyakrabban lopják.

A sárga vidám, jókedvű, szeretetteljes szín. Optimizmust és boldogságot áraszt, ösztönzi a kommunikációt, inspirál, és beindítja a kreativitást. Melegséget, energiát sugall, stimulálja az idegrendszert és a mentális folyamatokat, aktivizálja a memóriát és elősegíti a koncentrációt. Arany árnyalata a pozitív jövő ígéretét hordozza.

Érdekességek: Franciaországban a 10. században sárgára festették az árulók és a bűnözők házainak ajtaját. Görögországban a sárga a szomorúság, Franciaországban és nálunk is az irigység színe. Amerikában az eladott ceruzák 75 százalékának külseje sárga. Bár optimista színként tartják számon, mégis az emberek jobban elvesztik a türelmüket sárga szobában, és a babákat is könnyebben sírásra készteti. Autóversenyeknél sárga zászlóval hívják fel a pilóták figyelmét.

A minden árnyalatában hideg lila a királyság színe: hatalmat, jólétet, luxust sugároz. Nőies és romantikus szín, lenyugtatja az elmét és az idegeket, ösztönzi a kreativitást. A lila testesíti meg a harmóniát a piros dinamizmusa és a kék nyugalma között. Titokzatossága és királyi tulajdonságai miatt előszeretettel használják a nagyon kreatív és különc emberek.

Érdekességek: Caesar királyi színe volt. A királyi palástokat később is gyakran lila kelméből varrták. Lila volt a színe az első ember által előállított festéknek. Előszeretettel használja a szépségipar, főként öregedésgátló termékek csomagolásánál. A kamasz lányok kedvenc színe. Thaiföldön a férjüket gyászoló özvegyek színe. Lila a legnagyobb értékű pókerzseton.

Az élénk rózsaszín fiatalos, vidám és izgalmas, ugyanolyan magas energiaszinttel, mint a piros. Érzéki és szenvedélyes anélkül, hogy túl agresszív lenne. Ha a piros szenvedélyességét tompítjuk a fehér tisztaságával megkapjuk a halvány rózsaszínt, amelyet a romantikához kapcsolnak. Az élénk rózsaszín csakúgy, mint a piros növeli a vérnyomást, szívritmust, pulzust; tettre és magabiztosságra ösztönöz, a halvány rózsaszín viszont nyugat.

Érdekességek: Tanulmányok azt mutatják, hogy a férfi súlyemelőknek csökken az erejük rózsaszínre festett szobában, míg a hölgyek esetében ugyanez a szín az ellenkező hatást éri el, tehát ösztönzőleg hat az erejükre. Nyugtató hatása miatt a sportcsapatok néha halvány rózsaszínre festik a vendégcsapatok által használt öltözőket, hogy veszítsenek az energiájukból. A börtönökben is szívesen alkalmazzák ezt a színt. A sütik ízletesebbnek bizonyulnak, ha rózsaszín dobozba csomagolják, vagy rózsaszín tányéron tálalják őket (ez csak édességek esetében van így), mivel a rózsaszín szín erősíti a cukor utáni vágyat. A mellrák elleni küzdelemben a rózsaszín szalag nemzetközi szimbólumává vált a reménynek és a tudatosságnak. A kínaik mindaddig nem ismerték ezt a színt, amíg a nyugati kultúrával nem találkoztak. A rózsaszínre használt szavuk jelentése is erre utal: „idegen szín”.

A narancssárga a piros közeli rokona. Melegséget, barátságosságot, megbízhatóságot sugall, ugyanakkor körültekintésre is figyelmeztet. Talán a legmegosztóbb szín: sok pozitív és negatív érzés társul hozzá, ezért gyakran vált ki az emberekből szélsőséges „imádom” vagy „utálom” érzést. A narancssárga stimulálja az aktivitást, erősíti az immunrendszert, növeli az étvágyat, elősegíti a szocializációt. Tettre ösztönöz: vásárlásra, eladásra, előfizetésre.

Érdekességek: A narancssárga vészjelzés másodfokú figyelmeztetést jelent. Hollandia és a holland királyi család színe. Ha túl nagynak találjuk a kertünket, ültessünk narancssárga virágokat, ugyanis vizuálisan szűkítik a teret.

barna a stabilitás, a megbízhatóság, az elérhetőség; az anyaság, a gondoskodás, a termékenység színe. Mivel a Földdel való kapcsolatot szimbolizálja, minden természetes és organikus dolog színe. Semleges színnek számít, nyugtató, harmonizáló hatása miatt a dizájnerek előszeretettel használják háttérként.

Érdekességek: A japánoknak nincs szavuk a barna színre, ezért olyan megnevezéseket használnak helyette, mint teaszínű, rókaszínű, őszilevél-színű. Indiában a gyász színe, utalva a lehullott, halott levélre. Az amerikai indiánoknál az önfegyelem színe. Ha barna autót vezetünk, azt üzenjük a világnak, hogy két lábbal a földön járó emberek vagyunk. A barna mélységet kölcsönöz a kisméretű kerteknek.

A fehér a semlegesség, az erkölcsösség, a béke, a nyugalom, a tökéletesség színe. A tisztaságot jelképezi, ezért hordanak az orvosok fehér köpenyt, és esküsznek hagyományosan fehér ruhában a menyasszonyok. Támogatja a szellemi tisztaságot is: az akadályok elgörgetésére és a gondolataink megtisztítására ösztönöz. Az új kezdetet szimbolizálja, tágítja a teret.

Érdekességek: A fehér zászló általánosan a fegyverszünet szimbóluma. A fehér a spirituális tökéletességet is szimbolizálja. Fehér pólóból adnak el a legtöbbet a világon. A legtöbb kereskedelemben kapható színárnyalata a fehérnek van. Japánban a fehér szegfű a halált szimbolizálja.

A fekete a színek hiányát reprezentálja, az ősi űrt, az ürességet. Domináns szín. Mivel erőteljes érzelmeket gerjeszt, a túl sok belőle nyomasztó lehet. A nyugati kultúrában a gyász színe. Klasszikus szín az öltözködésben, de egyáltalán nem igaz, hogy mindenkinek előnyös. A feketét az eleganciával asszociálják: fekete a szmoking, a limuzin, a bírók talárja, a papi öltözet.

Érdekességek: Ha fekete macska megy át előttünk, az sok kultúrában balszerencsét jelent. Angliában azonban éppen a szerencse jele. Angliában a taxik hagyományosan fekete színűek. A fekete dobozt az emberek súlyosabbnak ítélik, mint az ugyanakkora fehéret. Kínában a fiúk tradicionális viselete a fekete. A zenekarokban a zenészek legtöbbször egységesen feketét viselnek, hogy ne vonják el az öltözékükkel a nézők figyelmét.

A szürke az értelem, a tudás, a bölcsesség színe. Klasszikus, kifinomult, előkelő, méltóságteljes, konzervatív, tekintélyt parancsoló, ugyanakkor a pesszimizmust, a melankóliát, az unalmat is reprezentálja. Teljesen semleges szín, ezért gyakran használják háttérként.

Érdekességek: Ha szürke vagy ezüst autót vezetünk, az az elegancia és hűvösség üzenetét hordozza. A kompromisszum színének is tartják, valószínűleg azért, mert az erőteljes fekete és fehér közt helyezkedik el. Az emberi szem a szürke 500 árnyalatát tudja megkülönböztetni.

Forrás: https://pszichozona.hu/szinpszichologia/, https://www.szupertudatos.hu/a-szinek-pszichologiaja-hogyan-befolyasolja-a-hangulatunkat/

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek