| 2023. április. 15. | 3 perc olvasás

A tavasz jelképei: a virágzó hagymás növények

Az időjárás ugyan még zord, a tavasz utáni sóvárgásunkat azonban enyhítheti a virágzó hagymás növények csodálatos szín- és illatkavalkádja. Ha már ősszel gondoltunk az előhajtatásukra, akár a kertünkben is megcsodálhatjuk őket, ám akkor se keseredjünk el, ha nem voltunk ennyire előrelátóak, mert a kertészetekben a virágzó hagymások széles palettájából választhatunk. Ezeknek a növényeknek a gondozása rendkívül egyszerű.

A növények hagymája nem más, mint egy földalatti tápanyag-raktározó szerv, amelynek segítségével tudják például a telet átvészelni.

Mit nevezünk hagymás növénynek?

 Gyakran egy név alatt emlegetjük a hagymásokat, pedig három nagy csoportba kell őket sorolni. A valódi hagymás növények közé tartozik a tulipán, a jácint, a nárcisz, amelyeknek valódi hagymájuk van, és ezt kell elültetnünk ősszel. A második csoportba tartoznak a gumós növények, ilyen a dália vagy a sáfrány, míg a harmadik csoportba a rizómás növények tartoznak, mint például a nőszirom. 

Ezeknél a csoportoknál nemcsak az ültetési időszak, hanem a virágzási időszak is eltér. A hagymás és a gumós növényeket ősszel és tavasszal kell elültetni, ilyenkor széles választékot találunk az üzletekben ezekből a növényekből, de csak rövid ideig. Aki tavasszal virágzó növényeket szeretne ősszel ültetni kertjébe, jobb, ha már szeptember közepén beszerzi azokat, mert egy héttel később már nem talál olyan széles választékot.

Egészséges virághagyma

Fontos, hogy mindig egészséges hagymákat vásároljunk. A túl könnyű, kiszáradt hagymákat vagy épp a rothadt, kellemetlen szagúakat még akciós áron se vegyük meg! Ősszel kell elültetni például a jácintot, a tulipánt, a nárciszt, az íriszeket, a liliomokat, a krókuszt, a hagymavirágot, a szellőrózsát, az őszi kikericset, a hóvirágot vagy a gyöngyikét.

Hagymás növények ültetése

A hagymás növényeknél fontos az ültetési mélység. A legmélyebbre a tulipán kerül, ezt 10-15 cm mélyre is ültethetjük. Utána jön a nárcisz és a dália 5-10 cm mélyen, a kis gumós növényeket pedig, mint a cikláment, a sáfrányt vagy a boglárkát ugyancsak 5 cm mélyre kell elhelyeznünk.

 Általános szabály, hogy a hagyma körméretének a kétszerese az ültető gödör mélysége, vagyis a nagyobb hagymákat mélyebbre kell ültetni, míg a kisebbeket magasabbra. 

A csoportosan elültetett növények sokkal szebbek lesznek tavasszal, mintha szétszórnák őket egyesével a kertünkben. Ma már színek szerint is választhatunk, sőt varázslatos színkompozíciókat hozhatunk létre.

 

Miután elrendeztük, melyik hagymás növényt hová szeretnénk elültetni, ássuk ki a gödröket, majd a hagymákat csúcsával felfelé rendezzük el szépen egymás mellé, de ne érjenek egymáshoz a hagymák. Végül töltsük fel az ültető gödröt földdel, és locsoljuk be a talajt.

Igényeik

 A hagymás növények kedvelik a napos, meleg kertrészeket, ahol tavasszal éri őket a napsugár. Ahhoz, hogy ne érje őket túl sok csapadék, és ne induljanak rothadásnak a hagymák tavaszig, érdemes az ültető gödörbe egy kevés homokot vagy komposztot is keverni. 

A nyáron virágzó gumós növényeket viszont télire fel kell szedni, és védett szálláshelyre vinni őket, ilyen például a dália, a kána vagy a kála.

A hagymás növények ültetése előtt érdemes egy papíron ültetési tervet is készíteni, így tudjuk majd pontosan, melyik növényt hová ültettük.

Virágos állapotukban kivétel nélkül közvetlen napsütéstől védett és hűvös helyen virulhatnak a legtovább. A gondos öntözésük a legfontosabb. A hagymánk könnyen elrothadhat, ha pangó vízben áll vagy az ültető közege folyamatosan nedves. A túlöntözést ezért kerüljük, ha ez mégis megtörtént, néhány napig várjunk a locsolással. Elvirágzás után hagyjuk, hogy a levelek elsárguljanak, ilyenkor a növény fejlődése fokozatosan lezárul. A következő évi virágzáshoz a visszahúzódásig rendszeresen tápoldatozzuk a növényt.

Az elvirágzott virágfejeket csípjük le, hogy a növény a magérésre ne fordítson energiát. Ezután a cserepeket tegyük egy védett sarokba pihenni, vagy ültessük ki őket a kertbe, ahol a következő tavasszal újra virágozni fognak és fiókhagymákat hoznak, melyeket szétültetve szaporíthatjuk a növényt.

Forrás: fitoland.hu, kertvarazsmagazin.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek