| 2021. március. 5. | 2 perc olvasás

A templomok nem zárnak be

A katolikus templomokat továbbra sem zárják be, nyilvános istentiszteleteket is lehet tartani, de a megyés püspökök felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól - tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) pénteken az MTI-t.

Az evangélikus püspöki tanács által megfogalmazott ajánlással összhangban a soproni evangélikus templomban most vasárnap (március 7-én) még megtartjuk istentiszteleteinket. A következő hetek templomi alkalmaival kapcsolatban az egyházközség presbitériumának állásfoglalását napokon belül gyülekezetünk hírcsatornáin keresztül fogjuk közzé tenni  - tudtuk meg Pelikán Andrástól, a Soproni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkészétől. 

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye:

A közlemény szerint - az Egyházi Törvénykönyv értelmében - az egyes megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.
"A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk" - hangsúlyozták.
Mint írták, nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetők, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyés püspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Ezt a felmentést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megyés püspökei megadják. A húsvéti szertartásokról a testület később dönt - tették hozzá.

A református templomokban szüneteltetik a nyilvános istentiszteleteket:

A Magyarországi Református Egyház zsinata elnökségi tanácsának közleménye szerint március 8. és 26. között minden személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel.

A zsinat elnökségi tanácsa azt javasolja a gyülekezeteknek, hogy digitális eszközök segítségével tartsanak istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat.

Hozzátették: arra kérnek minden lelkipásztort és presbitériumot, hogy "ebben a rendkívüli helyzetben is találjanak módot a bajba jutottak, betegek és magányosok lelki támogatására, és nyújtsanak segítséget az erre rászorulóknak".

A nagyheti és húsvéti istentiszteletek rendjéről március 26-án dönt az egyház vezetése.

"Az imádság erejével állunk mindazok mellett, akik azért dolgoznak, hogy ez a próbatétel minél előbb elmúljon" - írták. 

"Miközben mindannyian szeretnénk visszakapni régi életünket, hisszük és valljuk, hogy Isten új életet kínál nekünk. Szükségünk van arra, hogy felismerjük, miben és hogyan kell ezután másképp élnünk. Ezért buzdítunk mindenkit, hogy különös figyelemmel és kitartással keresse Isten akaratát" - fogalmaztak.

Legnépszerűbb cikkek