| 2022. március. 31. | 3 perc olvasás

A természetes hajfestés nagykövete

„Amikor az egészség már fontosabb, mint a hiúság, akkor jött el az ideje, hogy természetes hajfestékekre váltsunk” – vallják a soproni természetes fodrászatban. És valóban: egy kis kompromisszummal önmagunkért és a környezetünkért is sokat tehetünk.

Miután Horváth Gabriella fodrász mester életmódot váltott, és száműzte a mesterséges anyagokat, egyre inkább elkezdték zavarni a vegyszerek, amelyekkel mintegy húsz éve dolgozott. Akkoriban még nem volt olyan növényi hajfesték, amit szalonban lehetett volna használni, csak otthoni termékcsaládok léteztek.

Horváth Gabriella fodrász mester

 

– 2011-ben még a saját hajamon kísérleteztem – mesélte. – 2012-ben volt az esküvőm. Gyermeket szerettünk volna, és a várandósság időszakában nem tartottam volna jónak, ha vegyi anyagokkal dolgozom. Egyre fontosabbá vált az is, hogy minél kevésbé terheljem a környezetemet, de a fő szempontom az „embervédelem” volt, vagyis a saját és a vendégeim egészsége. 2013 óta egyáltalán nem használok kemikáliákat.

Gabi a színeket a vendégei igényei alapján kísérletezte ki Magyarországon beszerezhető növényi alapanyagokból, és a vendégein is tesztelte. Nekik Gabi hihetetlen lelkesedése és határozottsága adott bátorságot, és persze sokszor a tüneteik: a fejbőr viszketése vagy a hajhullás.

 

– 2013-ban sikerült először szőke árnyalatokat festenem ősz hajon a rézvörös hennával, és ekkor fordult meg a fejemben először, hogy a festékeimet a nagyközönség számára is elérhetővé tegyem. Első keverékeimet a vendégeimről, soproni hölgyekről neveztem el Rutmayernek, Böcskeynek vagy például Erdeinek. Ezután kezdtem el rendszerbe foglalni a sok-sok receptet, amit az üzletben használunk. Rengeteget segített a két kolléganőm, Bencs Judit, aki már kifejezetten azért jelentkezett hozzám, mert növényekkel szeretett volna dolgozni és a volt tanulóm, Kirkovits Eszter.

Az üzlet 2015-ben költözött a Csík Ferenc Uszodából a Frankenburg útra, ahol már természetes fodrászatként nyitotta meg kapuit az üzlet.

– A festékeim azoknak készülnek, akik elfogadják, amit a természet adott nekik, és azt akarják színesíteni, szépíteni – tette hozzá. – Persze erőteljes színváltoztatást is el lehet vele érni. Azok szeretik nagyon, akik a lehetőségeket látják meg benne, és nem ragadnak le ott, hogy nem lehet vele szőkíteni. Az őszülést el lehet fedni vele úgy, hogy a saját hajszínt nagymértékben nem változtatja meg, és a lenövés sem lesz feltűnő. Hogy milyen lehetőségek közül választhatunk, azt a saját hajszín határozza meg.

Gabi 2016 szeptemberétől foglalkozott komolyabban a saját festéke kifejlesztésével, amire végül is 2022. január 16-án került sor. A köztes időszakban rengeteg anyagot kipróbáltak a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.

– Egyre többen szeretnének vásárolni festéket azok közül, akik nem tudnak eljönni Sopronba – részletezte. – Hangsúlyoznám azonban, hogy Judittal fodrászként fejlesztettük ki az Ilnamo festéket, vagyis a szakemberek tudják vele a legjobb eredményeket elérni. A fő célom most a fodrászok képzése: szeretném elérni, hogy a hölgyek az otthonukhoz közel tudjanak növényi hajfestékkel szépülni. A kollégák részéről egyelőre még nagy az ellenállás, de szerencsére egyre többen nyitottak az alternatív megoldásokra, köztük sok pályakezdő is.

2016-ban Gabi saját könyve is megjelent a témában „Ilnamo, a te színed” címmel, amit tavaly másodszor is kiadtak. – Majd egy évig gondolkoztam a festék és egyben az üzletem néven, aminek a jelentése: tiszteletteljes meghajlás a szépség és nőiesség belső forrása előtt – tette hozzá. – A namo szanszkrit szó utal arra, hogy Indiából származnak a festékeimhez használt növények, a henna és az indigó, jelentése pedig tiszteletteljes meghajlás. Az il pedig Tündér Ilona, a szépség és nőiesség megtestesítőjének nevéből ered.

Elterjedt a köztudatban az a tévhit, hogy vegyi festékről növényi alapanyagokra váltani egy rendkívül hosszadalmas, sok vesződséggel járó folyamat.

– A növényi festés után a vegyi festékre való visszatérés jóval bonyolultabb – magyarázta a fodrász mester. – Ha valakinek kémiai anyagokkal van befestve a haja, általában már a következő alkalommal használhatjuk is a természeteset. Vannak színek, amelyeknél könnyű az átjárás, kezdésnek általában a legenyhébb árnyalatokat szoktuk javasolni.

Gabi növényi hajfestékével elérhető világosszőke, aranyszőke hajszín, lágy, selymes vörös árnyalatok, élénk rézvörös színek, meleg barna, sötétbarna és fekete szín is. A felsorolás közel sem teljes, mivel ezeknek a különböző árnyalatai is megfesthetők. Mindenkinek az eredeti hajszíne határozza meg, hogy milyen színt lehet neki festeni.

Legnépszerűbb cikkek