| 2019. október. 23. | 1 perc olvasás

A vér nélküli forradalom hősei előtt tisztelgett az egyetem

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezett a Soproni Egyetem a Botanikus kertben, október 23-án. Az eseményen köszöntőt Bujdosó Alpár költő, mérnök, az egykori soproni MEFESZ elnöke, beszédet a Soproni Egyetem rektora Prof. Dr. Náhlik András mondott.

Az 1956-os eseményekben meghatározó szerepet vállaltak az egykori főiskola hallgatói. Bujdosó Alpár akkor harmadéves erdőmérnök hallgató volt, a soproni MEFESZ Ideiglenes Intéző Bizottságának elnökévé választották és kiemelkedő szervezőmunkája volt volt abban, hogy Sopronban vér nélkül zajlott le a forradalom.

- Az 1956-os eseményekből is látható, hogy Sopron olyan város, ahol érdemes, és ahol jó élni – mondta a forradalom 63. évfordulóján Bujdosó Alpár, aki felidézte a forradalom meghatározó pillanatait és személyes emlékeit, tapasztalatait is.


fotó: Griechisch Tamás

– Elengedhetetlen volt az egység a forradalom ügyéhez. Bár az indíték sokszor különbözött, a nemzet együtt, azonos célok érdekében mozdult meg a szabadságért, a belső és az idegen elnyomás ellen. Mindenki felismerte az egységben rejlő erőt! – emelte ki beszédében Prof. Dr. Náhlik András rektor.


fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezés koszorúzással zárult, ahol a város részéről Mágel Ágost, Stöckert Tamás és Abdai Zsolt önkormányzati képviselők rótták le a tiszteletüket. A résztvevők mécseseket helyeztek el az 1956-os emlékműnél.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek