| 2022. augusztus. 5. | 3 perc olvasás

Aktívan vagy passzívan töltsük-e a nyaralásunkat?

Nemcsak az lehet fáradt, aki komoly fizikai munkát végez, hanem az is, aki például szellemi tevékenységet folytat. Pihenésre mindenkinek szüksége van. Már sokszor alig várjuk a hétvégét, ám évente néhányszor az is jól jön, ha hosszabb időre kizökkenhetünk a hétköznapi taposómalomból.

Mi a pihenés?

Hogy mi minősül pihenésnek, egyénenként változik: életkorunk, habitusunk, szokásaink, egészségi állapotunk és sok más tényező játszik szerepet abban, mit kezdünk magunkkal, amikor – mondjuk egy kiadós nyári szabadság ideje alatt – van időnk arra, hogy pihenjünk.

Mi az aktív és mi a passzív pihenés?

Az aktív pihenés lényege, hogy olyan tevékenységet folytatunk, ami nem kötelező, viszont örömünket leljük benne. A kirándulás, a röplabdázás, az úszás jó választás lehet, feltéve, ha kikapcsol és élvezzük. Aktív pihenésnek jellemzően azokat a tevékenységeket szoktuk tekinteni, amelyek testmozgással járnak.

Ám nem csak a mozgással járó programok jelentik az aktív pihenést. Ide tartozik egy izgalmas regény olvasása, a rejtvényfejtés vagy valamilyen kreatív elfoglaltság is. Passzív pihenés alatt elsősorban azokat az elfoglaltságokat értjük, amelyek végzésekor nem végzünk fizikai aktivitást. Persze ez sincs minden esetben így.

Mitől függ, hogy az aktív vagy a passzív pihenés mellett érdemes-e döntenünk?

Ha túl hosszú a munkaidőnk, tartós stressz ér bennünket, kevés az alvással töltött óráink száma vagy túledzettük magunkat, a passzív pihenés jelentheti a megoldást. A fáradtság hátterében a helytelen táplálkozás is állhat. Ha például kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, lehet C-vitamin-hiányunk, amelynek legjellemzőbb tünete a fáradékonyság. Hiányállapotok esetén mindenképp pótolnunk kell a megfelelő anyagokat, és addig is, amíg kifejtik a hatásukat, érdemes többet aludnunk és sokat tartózkodnunk a friss levegőn. Ha kevesebbet alszunk, mint amennyi a természetes alvásigényünk, néhány hét elteltével előállhat a krónikus fáradtság. Ilyenkor kezdetben ne az aktív pihenést erőltessük, hanem adjunk időt magunknak az elegendő alvásra.

Annak eldöntésében, hogy az aktív vagy a passzív pihenés lesz-e testhezálló számunkra, sokat segít, ha a hétköznapjainkból indulunk ki. Pihenni ugyanis jó eséllyel akkor tudunk, ha a megszokotthoz képest valami nagyon mást csinálunk. Ha fizikai munkát végzünk, valószínűleg az esik majd jól, ha egy ideig nem kell megerőltetnünk magunkat. Ha viszont ülőmunkát végzünk, valószínűleg valami aktívabb dologra vágyunk.

Ha a sport a mindennapjaink része, ha el sem tudunk képzelni egy napot kiadós mozgás nélkül, valószínűleg a testünknek is akkor tesszük a legjobbat, ha aktivitásunkat a nyaralás alatt sem csökkentjük nagymértékben. Ha viszont nem mozgunk rendszeresen, akkor nem biztos, hogy épp a pihenés alatt kell kipróbálnunk valamilyen új sportágat. A legjobbat akkor tesszük, ha a testünk jelzéseire hallgatunk: megadjuk neki a kellő pihenést, ha arra van szüksége, de lehetőséget teremtünk a jóleső mozgásra is, ha azt igényli.

Abból a szempontból, hogy az aktív vagy a passzív kikapcsolódás mellett döntünk-e, sokat számít az is, hogy kivel, kikkel utazunk. Érdemes ezért eleve ennek alapján megtervezni a nyaralásunkat. Ha kisgyerekesként vágyunk a passzív pihenésre, lehet, hogy nem érdemes nagyon messzire mennünk az otthonunktól, mert feladatból csaknem ugyanannyi lesz, viszont az idegen környezet és az utazás fáradalmai egyáltalán nem biztos, hogy hozzátesznek a pihenéshez. Ha viszont a barátainkkal megyünk nyaralni, lehet kalandokkal, izgalmakkal teli napirendet tervezgetni sok-sok bulival és társasági élménnyel.

Az „nagykönyv” szerint a szervezetünknek mindkét pihenéstípusra szüksége van, és ha szerencsések vagyunk, akkor mindegyikben részünk is lesz a nyári szabadságunk alatt.

Forrás: divany.hu, wellandfit.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek