Így egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az édesítőszerek, melyek használatát számtalan kérdés övezi: milyen fajták léteznek, melyik típust válasszuk, mennyit fogyaszthatunk belőlük biztonságosan? A legfontosabb tudnivalókat Nagy Krisztina, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető dietetikusa foglalta össze:
Nem csak egyféle édesítőszer létezik:
A cukoralkoholokat szintén a természetben előforduló anyagokból állítják elő, és mivel a lassan felszívódó szénhidrátok közé tartoznak, jól beilleszthetőek a cukorbetegek étrendjébe is. Ide sorolható az eritrit, a xilit, a szorbit és a mannit is.
A cukorhelyettesítők között megemlíthető még a fruktóz (gyümölcscukor) is, ami a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formában.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2FOnline%252004.29%2FEdesitoszerek_np_edesitoszer_nagy1.jpg)
A mesterséges édesítőszerek a természetben nem találhatók meg, ezek kémiailag előállított vegyületek. Legismertebb típusai az aszpartám, a szacharin és a ciklamát. Legfőbb jellemzőjük, hogy minimális energiatartalommal bírnak, így jelentős kalóriabevitel nélkül segíthetik az édes ízek megőrzését.
Kinek érdemes édesítőszereket választani?
Mennyit fogyaszthatunk biztonságosan?
Az édesítőszerek esetében is a legfontosabb szabály a mértékletesség. A szakember elmondta, hogy a legtöbb édesítőszernél létezik egy úgynevezett ADI (Acceptable Daily Intake) érték, ami azt mutatja meg, hogy naponta mennyi fogyasztható belőlük egészségkárosító hatás nélkül. A csomagoláson feltüntetett, naponta javasolt mennyiséget nem ajánlott túllépni.
Az édesítőszerek biztonságosan részei lehetnek a kiegyensúlyozott étrendnek, amennyiben megfelelő típusokat választunk és figyelembe vesszük a fogyasztásukra vonatkozó mennyiségi korlátozásokat. Nagy Krisztina tanácsa szerint a legfontosabb, hogy tudatosan fogyasszuk őket: az édes ízek élvezete és az egészségünk védelme nem zárják ki egymást.