| 2020. március. 15. | 1 perc olvasás

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek a Soproniak

A veszélyhelyzeti rendelkezések értelmében és a koronavírus terjedési lehetőségeinek csökkentése miatt elmaradtak az 1848-49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos megemlékezések március 15-én. Ennek ellenére több helyi szervezet és magánember is lerótta tiszteletét a Petőfi téren vasárnap.

Petőfi Sándor köztéri szobránál elhelyezett számos koszorú bizonyította, hogy sokan keresték fel a színház előtti teret, hogy emlékezzenek a forradalom hőseire.

Civil szervezetek és Sopron Megyei Jogú Város is szalagos koszorút helyezett el az emlékmű előtt. A magánemberek között volt, aki nemzeti színű szalagot kötött a szoborra, így emlékezve az eseményekre. Jól láthatóan iskolás csoportok is meglátogatták a helyszínt, hiszen megannyi nemzeti színű papírzászló színesítette a tér sövényeit.

A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai lóháton és menetelve érkeztek, korhű ruhákban gyújtottak gyertyát a Soproni Petőfi Színház bejáratánál.

„Természetesen a várossal egyeztetve tartottuk meg a gyertyagyújtást, hiszen, ha mi, katonai hagyományőrzők sem emlékezünk meg a magyar nép legjelentőségteljesebb ünnepéről, akkor ki tegye? A szabadság, a hazánk előtt tisztelgünk a mai napon. Azok előtt a hősök előtt hajtunk fejet, kiknek vérük hullott, hogy az utánuk következő generációknak jobb legyen.”- mondta el Grubits Róbert, az egyesület elnöke.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem talán legfontosabb eseménysorozata volt, hiszen először mutatkozott meg népünk szabadságszeretete és büszkesége. Olyan hazafiak küzdöttek a szabad, önrendelkező, új Magyarországért, mint Kossuth Lajos, Petőfi Sándor vagy Damjanich János. Harcuk 1849 tavaszán győzelmet aratott Ausztria felett. Oroszország bevonásával azonban az osztrákok túlerőre tettek szert, így végül vereséggel zárult a forradalom. Ne feledjük emléküket, legnagyobbjaink történetét, azokat az éveket, melyek kiemelkedőek voltak a magyar történelem szempontjából.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek