Az 1946-os német kitelepítésről emlékeztek meg Sopronban

Sopron német ajkú polgárait hetvenöt évvel ezelőtt üldözték el otthonaikból. Az évforduló alkalmából a Templom utcai emlékműnél rótták le tiszteletüket az egykori soproniak előtt a megemlékezők.

Utcák lettek hirtelen üresek, több osztályteremben csak pár gyermek maradt a zsibongó, vidám diákseregből - 1946-ban közel 8000 német polgár kényszerült elhagyni Sopront. A második világháború sebeitől vérző város szinte minden harmadik lakosát kitelepítették. 
Az ő emlékük előtt rótta le tiszteletét több mint száz ember vasárnap délután az evangélikus templomnál. 


fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen beszédet mondott Krisch Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki az emlékek és a hagyományok őrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. - Nekünk anyáink még elmondták mindazt, amit ők megéltek. Talán még a mi nemzedékünk is elmeséli fiainak, de egy harmadik nemzedék számára a történések oly távoliak lesznek, hogy az a kor emlékezetükből már teljesen kitörlődik. A mi feladatunk, hogy megőrizzük Sopron németségéből mindazt, amit lehet, amit tudunk és amivel hozzájárulhatunk a hagyományok fenntartásához – fogalmazott. 


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Krisch András, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese beszédében felidézte a magyarországi német nemzetiség történelmi pillanatait: -  Az 1921-es népszavazás után 25 évvel, ’46 tavaszán a kitelepítéssel kellett szembenézniük a magyarországi, így a soproni németeknek is, akik hűségesek voltak hazájukhoz 1277-ben, hűségesek voltak az ezt követő évszázadokban, végigharcolták magyar honvédként az első és második világháborút. 1946-ban egy olyan országot kellett elhagyniuk, amelyet otthonuknak tekintettek – emelte ki. 


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője a megemlékezésen úgy fogalmazott, 75 éve elüldözték honfitársainkat, és erre emlékezni kell. – 75 év kevés, hogy ezt feledni tudjuk. Öröm látni, hogy a német közösség Sopronban őrzi kultúráját, identitását. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy ezt az identitásmegőrzést elősegítse. Gondolhatunk itt az anyanyelvi oktatás lehetőségére, az iskolák, egyházak támogatására. Azt gondolom, ha összetartó közösségeink vannak, akkor a németség előtt szép jövő áll. Jó látni, hogy Sopronban meg tudják őrizni kultúrájukat, hagyományaikat – tette hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi szószólója beszédében három rövid anekdotával foglalta össze gondolatait. 
Az ünnepi felszólalásokat a résztvevők magyar és német nyelven is végighallgathatták. Az eseményen Tóth Éva és Mágel Ágost önkormányzati képviselők is tiszteletüket tették.

A beszédek után a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola, a Sopron és Környéke Német Kultúrklub, a Nemesnádudvari Német Nemzetiségi Hagyományőrző Tánccsoport képviselői koszorúkat helyeztek el a templom melletti kitelepítési emlékművön.
A koszorúzás után az esemény a Liszt-központban egy kulturális műsorral zárult.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek