| 2021. július. 16. | 3 perc olvasás

Az elektromos autóbusz a jövőbe mutat

Augusztus 6-ig próbálhatják ki ingyenesen a soproniak a zöld buszt, mely a kormány demonstrációs mintaprojektjének keretén belül érkezett városunkba. A soproniak ezáltal bepillantást nyerhetnek a zöld jövőbe, hisz 2022 után a 25 ezer fő feletti városokban az új városi buszoknak elektromos járműveknek kell lenniük.

A pénteki sajtótájékoztatón Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta: Magyarország 2050-ig klímasemleges országgá válhat. Ehhez az első lépés a közösségi közlekedés átalakítása. Jelenleg 36 milliárdos pályázatot írtak ki, melyből új elektromos buszokat fognak beszerezni az országban.  

- A közösségi közlekedésben most az elektromos busz a legkézenfekvőbb opció, emiatt indította el a kormány a Zöld Busz Programot. Ezeket a járműveket kipróbáljuk a vidéki nagyvárosokban és ezáltal üzemeltetési tapasztalatokat is szerzünk. Az elektromos buszok egy töltéssel 220 km/h-t tudnak megtenni, ezen kívül nem bocsátanak ki káros anyagot, csekély a zajterhelésük és olcsóbb az üzemeltetésük - tette hozzá Steiner Attila. 


fotó: Griechisch Tamás

Jelenleg Sopronban 26 dízelmotoros autóbusz közlekedik, melyeknek átlag életkora 13 év. A Zöld Busz Program demonstárciós mintaprojekt keretén belül városunkba is megérkezett egy elektromos jármű, amit ingyenesen lehet kipróbálni egy hónapon keresztül. Így egy kis bepillantást nyerhetünk a jövő közlekedésébe. A teszt során a tapasztalatgyűjtésé a fő szerep, annak a felmérése, hogy az elektromos buszok hogy bírják a különböző domborzati viszonyokat és időjárási körülményeket. A tapasztalatok kedvezőek, az utasok és az autóbuszvezetők is elégedettek a jármű működésével - mondta Veszprémi László, a Volánbusz üzemeltetési főigazgatója.  


fotó: Griechisch Tamás

A városvezetés különös figyelmet fordít a helyi utak fejlesztésére, valamint a közösségi közlekedés megújítására is.  

- Köszönjük Barcza Attila képviselőnek és a magyar kormánynak, hogy Sopronban is kipróbálhatunk egy villamos energiával működő zöld buszt. Sopron alpolgármestere, dr. Simon István elmondta, hogy a soproniak megtapasztalhatják és megnézhetik a jármű működését, ezáltal egy kicsit a jövőbe is bepillanthatnak. Előreláthatólag a helyi közösségi buszközlekedésnek ez lesz az iránya. A tudósok gyakorlatilag egyetértenek abban, hogy a felmelegedést és a klímaváltozást leginkább az üvegházhatású gázok, különösen a szén-dioxid túlzott légköri kibocsátása okozza. A feladat adott: meg kell előzni a klímahelyzet további romlását, ezért csökkentenünk kell a szén-dioxid-kibocsátást. Az egyéni közlekedés helyett a helyi közösségi közlekedést kell előnyben részesíteni. Különösen jó, ha a villanyáramot nem fosszillis energiával állítjuk elő, hanem atomenergiával, mert ebben az esetben gyakorlatilag nulla légköri emisszió van. Ez a busz felhívja a figyelmet arra, hogy mindenkinek egyénileg meg kell tennie mindent: takarékoskodjon az energiával és az erőforrások felhasználásával. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a tudósok kiderítették, hogy mi a klímaváltozás és a felmelegedés oka, ezenkívül tudjuk, hogy mi a megoldás. Nekünk továbbra is ezen az úton kell haladnunk a megoldás felé - hangsúlyozta dr. Simon István alpolgármester. 


fotó: Griechisch Tamás

- Sopron egy zöld város, klimatikus gyógyhely, mely számtalan természeti és épített örökséggel rendelkezik. A zöld busz segítségével a soproniak kipróbálhatják, hogy milyen egy elektromos járművel utazni. A jövőben azon fogunk dolgozni, hogy Sopron közlekedésfejlesztése minél inkább környezetkímélő irányba tudjon haladni. A közlekedéshálózatunk folyamatosan fejlődik, a várost bekapcsoltuk az M85-ös úton keresztül a gyorsforgalmi úthálózatba. Közel kétmilliárd forint értékben hajtottunk végre a városban útfejlesztéseket. A fejlesztések célja, hogy a soproniak jobb minőségben és biztonságosan közlekedhessenek - mondta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.


fotó: Griechisch Tamás

Krenner László kiemelte: Sopronban augusztus 6-ig ingyenesen használható zöld busz a cég komáromi gyárában, Magyarországon készült. A BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. értékesítési vezetője kitért arra is, hogy a cégcsoportnak világszerte 60 ezer elektromos autóbusza fut az utakon, ezen belül Európa húsz országának mintegy száz városában pedig kétezer jármű.

A környezetvédelem közös ügyünk, így a közösségi felelősség mellett az egyéneknek is ki kell venniük a részüket a klímavédelemből. Az elektromos autóbusz július 9-én érkezett Sopronba, melyről korábban itt írtunk. Ha ön is szeretné kipróbálni az elektromos buszt, akkor augusztus 6-ig még megteheti. A részletes menetrendet itt olvashatják. 


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek