Az üzletekben kapható fűszerkeverékek nemcsak, hogy nem rendelkeznek túl változatos ízvilággal, de tele vannak ártalmas mesterséges adalékanyagokkal is. A hipermarketekben vásárolt bazsalikom, kakukkfű vagy menta otthoni nevelése sem ajánlott. Ezek a növények általában csak egyszeri felhasználásra, egy főzésre alkalmasak. Ezek a növények többnyire nagyon kis cserépben és tápanyagszegény talajban vannak, emiatt kevésbé életképesek. A gyökereiket sem óvják, ez is gyengíti a túlélési esélyeiket. Tehát ha friss, egészséges fűszernövényt szeretnénk otthonra, akkor kertészetben vásároljunk palántát, vagy ültessük mi magunk magról. Adunk néhány tippet, hogy ne fulladjanak kudarcba a termesztésükre irányuló kísérleteink.
A vetőmagok vásárlásánál fontos az elővigyázatosság: szerezzünk be megbízható helyről, jó minőségű magokat. Figyeljünk mindig a csomagoláson feltüntetett lejárati időre is. Ha palántát vásárolunk, a legfontosabb, hogy életképes növényt válasszunk. Mivel ezek előnevelt növények, így csak át kell ültetnünk őket a megfelelő cserépbe és talajba, de mindig ügyeljünk arra, hogy a palánta gyökeréhez viszonyítva megfelelő méretű cserepet vegyünk. Akár palántáról, akár vetőmagról van szó, lyukas aljú cserépbe ültessünk, és az edény alatt – a megfelelő vízelvezetés érdekében – legyen egy tálka.
Ha biztosra akarunk menni, egy cserépbe 3-4 szem magot vessünk el egyszerre. Töltsük meg földdel a cserepet, szórjuk bele a magokat a csomagoláson feltüntetett leírás alapján, majd takarjuk be földdel. Hatékony megoldás, ha az alaposan beöntözött cserepet üveglappal fedjük le, mert párás környezetben még gyorsabb lesz a csírázás. Amíg ki nem kelnek a magok, lehetőleg permetezővel locsoljuk őket, így biztosan nem öntözzük túl őket, és a víz sem fog állni rajtuk. Ha kikelnek a növénykék, és úgy látjuk, túl sok van egy cserépben, ültessük szét őket.
A fűszernövények számára a szerves komposzt a legjobb talaj vagy olyan általános virágföld, ami nem tartalmaz sem káros műtrágyát, sem növényvédőszer-maradékot, de vehetünk kész keveréket is virágüzletből. Figyeljünk arra, hogy jó vízáteresztő talajba ültessük őket, sőt homokot, valamint komposztot is érdemes keverni a talajba. A cserepes növények földje tömörödik az öntözés következtében, ezért mindig gondoskodjunk a levegőztetéséről, és a lazításáról.
Beltérre leginkább a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a snidling, a koriander, a petrezselyem és az oregánó ajánlható. Mindegyik növény másképpen növekszik, elhelyezésükkor ezt fontos figyelembe vennünk. Vannak közöttük olyanok, amik kifejezetten igénylik a közvetlen napsütést. Őket nyugodtan tehetjük déli fekvésű ablakpárkányra. Ilyen a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, a zsálya és az oregánó. Egyes növényeknek a részleges napfény kedvez. Ezeknek a fűszereknek jobb helyük van a keletre vagy nyugatra néző ablakban. Ilyenek a fűszerbabér, a petrezselyem, a tárkony, a menta és a metélőhagyma.
A fűszernövényeket csak mérsékelten öntözzük, és leginkább csak akkor, ha a talaj felső rétege száraz. Addig viszont, amíg nem fejlődnek ki a növények, a talajuk legyen mindig nedves. A kiszáradástól, a túlzott melegtől és a pangó víztől is óvjuk őket! A földből kinövő gyomokat mindig távolítsuk el! Érdemes szerves trágyát is használnunk, és 2 hetente tápoldatozni a növényeinket.
Ha már kikeltek, figyeljünk arra, hogy néha fürösszük le őket, mert gyorsan porosodnak, és ezzel a kártevők ellen is védekezhetünk. Szedni akkor lehet őket, ha már elérték a 10-15 centiméteres magasságot. Ha már erős a lombja és erőteljes a színe a növénynek, nyugodtan felhasználhatjuk. Rendszeresen metsszük és vágjuk vissza, hogy serkentsük a növekedését.
Az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya legegyszerűbb szaporítási módszere a dugványozás, tehát ha a meglévő növény csúcsáról levágott 10-15 centiméteres hajtást ültetjük el. Ha évelő fűszernövényt választunk (zsálya, rozmaring, menta, levendula), érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe, hisz a túl gazdag és rendszeresen öntözött talajtól gyorsabban nőnek, de halványabb lesz az ízük.
Hamarosan a fűszernövények gyógyhatásairól is olvashatnak.
Forrás: ararszektor.hu
Képek forrása: pixabay