| 2022. március. 6. | 3 perc olvasás

Az otthon nevelt fűszernövényeknek nincs párjuk

Mai, rohanó világunkban többségünknek nincs ideje kellő figyelmet fordítani az egészséges táplálkozásra, melynek az ételek ízesítéséhez használt fűszerek is részét képezik. Rengeteg olyan fűszernövény van, amelyeket otthon is megtermeszthetünk, hogy különleges és egyedi ízeikkel ínycsiklandozóbbá tegyék a főztünket.

Az üzletekben kapható fűszerkeverékek nemcsak, hogy nem rendelkeznek túl változatos ízvilággal, de tele vannak ártalmas mesterséges adalékanyagokkal is. A hipermarketekben vásárolt bazsalikom, kakukkfű vagy menta otthoni nevelése sem ajánlott. Ezek a növények általában csak egyszeri felhasználásra, egy főzésre alkalmasak. Ezek a növények többnyire nagyon kis cserépben és tápanyagszegény talajban vannak, emiatt kevésbé életképesek. A gyökereiket sem óvják, ez is gyengíti a túlélési esélyeiket. Tehát ha friss, egészséges fűszernövényt szeretnénk otthonra, akkor kertészetben vásároljunk palántát, vagy ültessük mi magunk magról. Adunk néhány tippet, hogy ne fulladjanak kudarcba a termesztésükre irányuló kísérleteink.

A vetőmagok vásárlásánál fontos az elővigyázatosság: szerezzünk be megbízható helyről, jó minőségű magokat. Figyeljünk mindig a csomagoláson feltüntetett lejárati időre is. Ha palántát vásárolunk, a legfontosabb, hogy életképes növényt válasszunk. Mivel ezek előnevelt növények, így csak át kell ültetnünk őket a megfelelő cserépbe és talajba, de mindig ügyeljünk arra, hogy a palánta gyökeréhez viszonyítva megfelelő méretű cserepet vegyünk. Akár palántáról, akár vetőmagról van szó, lyukas aljú cserépbe ültessünk, és az edény alatt – a megfelelő vízelvezetés érdekében – legyen egy tálka.

 

Ha biztosra akarunk menni, egy cserépbe 3-4 szem magot vessünk el egyszerre. Töltsük meg földdel a cserepet, szórjuk bele a magokat a csomagoláson feltüntetett leírás alapján, majd takarjuk be földdel. Hatékony megoldás, ha az alaposan beöntözött cserepet üveglappal fedjük le, mert párás környezetben még gyorsabb lesz a csírázás. Amíg ki nem kelnek a magok, lehetőleg permetezővel locsoljuk őket, így biztosan nem öntözzük túl őket, és a víz sem fog állni rajtuk. Ha kikelnek a növénykék, és úgy látjuk, túl sok van egy cserépben, ültessük szét őket.

A fűszernövények számára a szerves komposzt a legjobb talaj vagy olyan általános virágföld, ami nem tartalmaz sem káros műtrágyát, sem növényvédőszer-maradékot, de vehetünk kész keveréket is virágüzletből. Figyeljünk arra, hogy jó vízáteresztő talajba ültessük őket, sőt homokot, valamint komposztot is érdemes keverni a talajba. A cserepes növények földje tömörödik az öntözés következtében, ezért mindig gondoskodjunk a levegőztetéséről, és a lazításáról.

Beltérre leginkább a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a snidling, a koriander, a petrezselyem és az oregánó ajánlható. Mindegyik növény másképpen növekszik, elhelyezésükkor ezt fontos figyelembe vennünk. Vannak közöttük olyanok, amik kifejezetten igénylik a közvetlen napsütést. Őket nyugodtan tehetjük déli fekvésű ablakpárkányra. Ilyen a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, a zsálya és az oregánó. Egyes növényeknek a részleges napfény kedvez. Ezeknek a fűszereknek jobb helyük van a keletre vagy nyugatra néző ablakban. Ilyenek a fűszerbabér, a petrezselyem, a tárkony, a menta és a metélőhagyma.

A fűszernövényeket csak mérsékelten öntözzük, és leginkább csak akkor, ha a talaj felső rétege száraz. Addig viszont, amíg nem fejlődnek ki a növények, a talajuk legyen mindig nedves. A kiszáradástól, a túlzott melegtől és a pangó víztől is óvjuk őket! A földből kinövő gyomokat mindig távolítsuk el! Érdemes szerves trágyát is használnunk, és 2 hetente tápoldatozni a növényeinket.

Ha már kikeltek, figyeljünk arra, hogy néha fürösszük le őket, mert gyorsan porosodnak, és ezzel a kártevők ellen is védekezhetünk. Szedni akkor lehet őket, ha már elérték a 10-15 centiméteres magasságot. Ha már erős a lombja és erőteljes a színe a növénynek, nyugodtan felhasználhatjuk. Rendszeresen metsszük és vágjuk vissza, hogy serkentsük a növekedését.

Az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya legegyszerűbb szaporítási módszere a dugványozás, tehát ha a meglévő növény csúcsáról levágott 10-15 centiméteres hajtást ültetjük el. Ha évelő fűszernövényt választunk (zsálya, rozmaring, menta, levendula), érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe, hisz a túl gazdag és rendszeresen öntözött talajtól gyorsabban nőnek, de halványabb lesz az ízük.

Hamarosan a fűszernövények gyógyhatásairól is olvashatnak.

Forrás: ararszektor.hu

Képek forrása: pixabay

Címkék: növények

Legnépszerűbb cikkek