| 2021. február. 4. | 2 perc olvasás

Bánfalván és Ágfalván is lobog a centenáriumi zászló

Kitűzték Sopron centenáriumi zászlaját Bánfalván és Ágfalván is, melyeket Farkas Ciprián polgármester és Barcza Attila országgyűlési képviselő adott át csütörtökön. A lobogó az 1921-es népszavazás 100 évfordulójára készült és a történelmi voksolásban érintett települések hivatalait is ékesíteni fogják.

Még pénteken tűzte ki a népszavazás centenáriumára készült zászlót a soproni városháza homlokzatára Farkas Ciprián polgármester, aki kijelentette, hogy Barcza Attila országgyűlési képviselővel közösen elviszik a lobogót azokra a településekre is, amelyek városunkkal együtt 100 évvel ezelőtt december 14-én részt vettek azon a népszavazáson, melynek eredményeként Sopron magyar maradhatott.

Csütörtökön először Bánfalvára és Ágfalvára érkezett meg a zászló.  Farkas Ciprián, Sopron polgármestere a bánfalvi átadáson kiemelte: ez egy olyan emlékév, melyre emlékeznünk kell, s emlékeztetnünk kell. Zászlókat helyezünk el - a Soproni Polgármesteri Hivatal homlokzatán már kint van - és a környező nyolc településre is elvisszük az emlékezet zászlóját. Először Bánfalvára és Brennbergbányára került sor a mai nap. Ez a két település már nem önálló, Sopron város részét képezik, de a településrészi önkormányzati képviselőknek átnyújtjuk a zászlót, akiket arra kértünk, hogy egy erre méltó helyre rakják ki. Egész évben tervezünk különböző programokat, természetesen a kicsúcsosodása az december 14-ére várható, ekkor nagyszabású rendezvény keretében fogunk méltó módon megemlékezni elődeink nagyszerű cselekedetéről.

A motívumokban gazdag zászlót Mágel Ágost és Stöckert Tamás önkormányzati képviselők vették át. Mágel Ágost kiemelte: A mai napon eljött az az idő, amikor a polgármester úrtól Bánfalva megkapta a centenáriumi zászlót. 100 évvel ezelőtt történt a népszavazás. Bizony Bánfalván is akkoriban olyan emberek éltek, akik elmentek a népszavazásra, és a Magyarországhoz való tartozásukat szavazatukkal fejezték ki. Öröm számunkra, hogy ezt a jeles napot 100 év elmúltával mi magunk is ünnepelhetjük. Ez a zászló is demonstrálja, hogy mi örömmel és tisztelettel gondolunk rájuk.
 

Ezt követően az Ágfalvi Polgármesteri Hivatal homlokzatára is kitűzték a centenáriumi zászlót, amelyet Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna vett át. Az átadón Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta: nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a népszavazás volt Trianon egyetlen komoly területi revíziója, és mindannyian büszkék lehetünk arra az eredményre, hogy Sopron és térsége úgy döntött, hogy magyar marad. Erre emlékezünk az egész év folyamán.

A centenáriumi zászlót Ágfalva polgármestere vette át. Pék Zsuzsanna polgármester elmondta: az idei évben is nagy megemlékezéssel készülünk. Az ünnepségsorozatot az őszi időszakban kezdjük, amikor az ágfalvi csata 100. évfordulójáról emlékezünk meg.

A zászlók az önkormányzati intézményeken is lobogni fognak Sopronban, és más fenntartású létesítmény is megkaphatja azokat a közös emlékezés jegyében. A jubileumi programokról pedig a járványhelyzet függvényében fogják nyilvánosságra hozni a részleteket.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek