Befőzés természetesen

A cukornak számos egészségkárosító hatása van, ezért sokan –, ha nem is száműzik teljesen a háztartásukból – igyekeznek csökkenteni az elfogyasztott mennyiséget. Ízletes befőttek készíthetők cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül is.

Míg őseink kizárólag gyümölcscukrot és mézet fogyasztottak, azokat is természetes formájukban, addig a modern, finomított ételek nagy része hozzáadott cukrot is tartalmaz. A legnagyobb mennyiség az üdítőitalokban és az édességekben van. Egy doboz szénsavas üdítőben például hét, egy csokoládészeletben pedig hat teáskanál cukor található.

A mindennapi energiaszükségletünknek csak mintegy 10 százalékát kellene cukorból fedeznünk, ezt pedig az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek többnyire biztosítják is. A finomított cukor nem csak a diabétesz kialakulásáért felel, de szerepe van az elhízásban is. Noha a cukorbetegség kialakulásáért ma az életmódot, a genetikát és több más tényezőt is felelősnek tartanak, érdekes, hogy ahol nem fogyasztanak finomított cukrokat, ott nem fordul elő. A szakemberek szerint a magas cukortartalmú ételek jelentősen megnövelik a hipertónia kialakulásának esélyét, sokszorosára növelik a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. A cukor lebontása B1-vitamint von el a szervezetből, így ingerültséghez és agresszióhoz vezethet. Serkenti az adrenalintermelődést, ami adrenalintúlpörgést, székrekedést, légzési panaszokat és további stresszes tüneteket okoz. Megköti a vérben a húgysavat, ami köszvényt eredményezhet. A szervezet, hogy a vér savtartalmát közömbösítse, kalciumot von ki a csontokból, csontritkulást és fogszuvasodást idézve elő. Dr. Robert Lustig amerikai endokrinológus szerint a cukor azért is különösen veszélyes, mert függőséget okoz.

Nagyanyáink többsége szalicil, illetve nátrium-benzoát – a két leggyakoribb tartósítószer – és cukor felhasználása nélkül el sem tudta képzelni a befőzést. Ma már szerencsére remek befőttek készíthetők ezek nélkül is. Mivel nem a segédanyagok tartósítanak, hanem maga az eljárás, a legfontosabb tényező a tisztaság: tiszta üvegek, tiszta kupakok, néhány percig főzött, egészséges gyümölcs.

A befőzésnél rendkívül fontos, hogy az üvegeket alaposan megtisztítsuk, így kevesebb az esély arra, hogy fáradságos munkával elkészített befőttjeink megromoljanak.

Ez többféle módon is történhet:

- Talán a legegyszerűbb, ha a mosogatógépbe szájukkal lefelé betesszük az üvegeket, és rövid, forró programon elmossuk őket.

- A kimosott és elöblített, de még nedves üvegeket fertőtleníthetjük a mikrohullámú sütőben is: elég két-három percig magas fokozatra betenni azokat.

A másik három módszer hagyományosabb:

- Egy nagy méretű lábosba tegyünk annyi vizet, hogy ellepje az üvegeket, majd főzzük őket a forrástól számítva 10-15 percig. Ezután állítsuk őket fejjel lefelé papírtörlőre vagy tiszta rongyra, míg meg nem száradnak.

- Sütőben is sterilizálhatjuk az üvegeket: 100 fokon 15 percig.

- Az üvegek fedőit mosószeres vízben alaposan dörzsöljük át egy puha kefével, majd 15 percig hagyjuk állni forró, ecetes vízben (1 liter vízhez 1 evőkanál ecet ajánlott). Papírtörlőn szárítsuk meg.

Ha tartósítószer és cukor hozzáadása nélkül készítünk befőtteket, lehet, hogy az eredmény a megszokottnál kevésbé édes lesz, viszont annál egészségesebb.

Bármilyen bogyós gyümölcsöt eltehetünk ezzel a módszerrel, a lényeg, hogy ép és egészséges szemeket válasszunk. Ha befőttet készítünk, tegyük a megtisztított gyümölcsöt közvetlenül az üvegbe, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi elfedi. Ezután a befőttesüvegeket tegyük egy nagy lábasba, majd töltsük fel annyi vízzel, hogy az ne folyhasson be az üvegek száján. Fedjük le az üvegeket a tetejükkel, de ne tekerjük rájuk. Forraljuk a lábosban lévő vizet addig, amíg az üvegekben el nem kezd gyöngyözni a víz. Ekkor óvatosan emeljük ki a befőtteket, csavarjuk rájuk a fedelüket, és tegyük száraz dunsztba.

A dunsztolás lényege, hogy az üvegek minél lassabban hűljenek ki. Ehhez a forró befőtteket rögtön csavarjuk több réteg papírba, és helyezzük őket szorosan egymás mellé egy takaróval bélelt dobozba. Végül az egészet fedjük le plédekkel, párnákkal. Hagyjuk az üvegeket a dunsztban addig, amíg ki nem hűlnek, ez 2-3 napig is eltarthat.

A gyümölcsöknek mindig édeseknek kell lenniük, mert cukor híján csak így lesz finom, amit befőzünk. Ha nem volt elég édes a gyümölcs, akkor a befőtteket utólag lehet édesíteni mézzel, ez azonban általában nem szükséges.

Képek forrása: internet

Legnépszerűbb cikkek