| 2022. október. 6. | 2 perc olvasás

Boróka klub – ahova feltöltődni járnak az anyukák és a gyerekek is

Óriási népszerűségnek örvend a Családi és Gyermekjóléti Intézet Boróka klubja. Az immár 9 éve működő csoport a Jereván lakótelep kisházában színes programokkal és szolgáltatásokkal várja a kisgyermekes családokat.

Őszi ráhangolódás a témája a mostani borókás foglalkozásnak. A hasonló élethelyzetben lévő anyukák szívesen járnak gyermekeikkel a borókás alkalmakra, ahol mondókázás, éneklés és természetesen közös tapasztalatcsere zajlik.

Spendelné Somogyi Éva, a Boróka klub vezetője elmondta:

Az alkalmak 10 órakor kezdődnek, és van egy félórás interaktív, mondókás, dalos, bábjátékos foglalkozás. A gyermekkultúra és a néphagyomány elemeit használjuk fel a közösségépítésre. A közösségben pedig olyan erők és energiák vannak, amelyek megtartják az embereket, családokat. Ez mindig is fontos volt, de a mai bizonytalan világban még fontosabb. Találkoztam tegnap egy anyukával, aki régebben ide járt a gyermekével, de most már óvodás a gyermek, így nem járnak. Eszébe jutottak a borókás élmények. Mondta, hogy milyen nagyon jó volt, hisz itt újra gyerek lehetett ő is. Ez a mondat képviseli számomra azt, ami összetetten fontos, hogy mind a felnőtt, mind pedig a gyermek feltöltődhet egy ilyen alkalommal, és ha feltöltődünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor tudunk jól működni a világban.

Ez a közösség fontossága: jó újra gyereknek lenni, töltődni és egyensúlyban lenni.

A telt házzal üzemelő, ingyenes csoportalkalmak rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek. Az anyukák tűkön ülve várják, hogy mikor tudnak bejelentkezni a következő alakalomra. A közkedveltséget mi sem bizonyítja jobban, hogy van, aki több éve jár ide, és már második vagy harmadik gyerkőcével érkezik.

Nemcsak a gyermekeknek, hanem a szülőknek is fontosak ezek az alkalmak, hisz a kisgyerekes lét monotonitását színesítik.

Märczné Balázs Ágnes kisfiával jár a Borókába:

Itt élünk, a Jerevánon. Nagyon örültem neki, hogy itt van egy közösség, ahova kisgyerekkel el tudok jönni. Most egyéves a kisfiam és még nincs testvére, még nem jár bölcsibe, viszont nagyon örülök, hogy egy ilyen közösség tagja lehetek.

A kisházban Tanoda is működik, ahol a közösségszolgálatos középiskolások korrepetálnak kisebb gyermekeket, illetve önismereti csoportalkalmak is segítik a kisgyermekes családokat.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek