| 2022. április. 18. | 5 perc olvasás

Búzafűvel az egészségünkért

A búzafű frissen préselt leve hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja, többek között lebontja a káros anyagokat. Ha a több éves tapasztalatok alapján fogyasztjuk, 15 percen belül már sejtszinten fejti ki áldásos hatását. Egy soproni vállalkozóval, Prázmári Mihállyal beszélgettünk korunk egyik csúcsélelmiszeréről.

Sokan a préseléssel járó macera miatt, mások pedig azért nem fogyasztják rendszeresen a búzafüvet, mivel undorodnak az ízétől. Mindezek ellenére mégis megéri kitartani, hiszen 0,5 dl-ben annyi beltartalmi érték van, mintha hozzávetőlegesen 3,5 kg zöldséget ennénk meg naponta.

„Van egy keleti mondás, mely szerint: "néha a legegyszerűbb dolgok tűnnek a legnehezebbnek". Így van ez az egészség alapjául szolgáló táplálkozás kérdéskörével is. Azonban a mai kor zavaros körülményei közt is csodálatos eredmények alappillére, a fiatalos életerő és természetes egészség szerény hordozója, a búza. Nyelvünk életnek nevezi civilizációnk e nélkülözhetetlen növényét. De ki ismeri ma már a letűnt évezredek titkát, az ősi Egyiptom, a jógikus India, Sumer és az esszénusok bölcsességét, mely szerint a búza egyetemes hordozója az életnek?” – olvashatjuk Ann Wigmore Búzafű - Élő ételek című könyvének ismertetőjében.

Ann Wigmore-t az élő ételek anyjának is nevezik. Kevesen ismerik, pedig munkássága révén emberek ezrei gyógyultak ki halálos betegségeikből. A búzafű és az élő ételek népszerűsítésével számos rákos betegen segített, és a mai napig – szó szerint - táplálkoznak tudásából. Kisgyermekkorában Litvániában a nagymamájától leste el a gyógyítás minden csínját-bínját. Édesapja még születése előtt emigrált Amerikába, édesanyja pedig öt évvel később követte őt. Anna csak 13 évesen, 15 éves bátyja és nagybátyjuk társaságában követte szüleit Ellis Islandre. Később kórházi nővérként dolgozott. Hosszas betegeskedés és számos egészségügyi probléma után talált vissza a nagyanyai tanításokhoz és kezdett újra foglalkozni gyógyfüvekkel, természetes orvosságokkal. 1968-ban Ann megalapította a Hippocrates Egészség Intézetet Viktoras Kulvinskas-szal. Innentől úgy ismerték, mint „az élő ételek anyját”. Úttörő volt, és fegyverei útja során a búzafű és a nyers, élő ételek voltak mint a test, a lélek és a szellem méregtelenítői, védelmezői. Ann Wigmore 1994-ben, Bostonban hunyta örök álomra a szemét a Hippokratész Intézetben kiütött tűzvész okozta füstmérgezés által. Halála után a Hippokratész Intézetet elkeresztelték Ann Wigmore Alapítványnak.

Prázmári Mihály soproni vállalkozó 14 éve termeszti és fogyasztja maga is a búzafű levét, ennek köszönhetően szerteágazó saját és egyéb tapasztalatokkal rendelkezik.

Miért érdemes a búzafüvet fogyasztani?

A búzafű olyan hatásokkal rendelkezik, melyeket semmivel sem lehet kiváltani. Amire a fizikai testünknek szüksége van – vitaminok, ásványi anyagok, mikroelemek -, annak 85 százaléka megtalálható a lében. Nem tudjuk fedezni vele azonban a szükséges Omega 3 zsírsavakat és B12 vitamint, ám ezek például mungóbab csírával pótolhatók.

Miről számolnak be azok, akik rendszeresen isszák?

Idővel szinte mindenkinek növekszik az energiaszintje, amit abból vesznek észre, hogy mondjuk egy ötemeletes, lift nélküli ház tetejére feljutniuk már jóval könnyebb. Mivel a búzafű kiüríti a salakanyagokat a szervezetből, sokan számolnak be az emésztési problémáik megszűnéséről. Lassítja az öregedési folyamatokat, erőteljesen lúgosítja a szervezetet, felszabadítja a letapadt bélbolyhokat, sőt olyan vásárlóm is van, aki esküszik rá, hogy ettől hagyta abba a dohányzást.

Hogyan érdemes fogyasztani?

A búzafűlé fogyasztása két szakaszra osztható: 1-6 hónapos szoktatási időszakra, amikor a szervezet erősen méregtelenít, ezért ez a szakasz kulcsfontosságú lehet a fogyasztás eredményét illetően, és az ezt követő sejtépítő időszakra, ami tarthat akár életünk végéig is (egészségben).

A szoktatási mennyiség 2 cl fogyasztásával kezdődik, ám a mennyiség növelése és léptéke egyénenként változik. Előfordulhat, hogy valakinek ez a mennyiség is sok, de kezdetben minden kis adag elfogadható, ha azt a szervezet úgy kívánja. Az emelés szokásos mértéke nem több napi 1 cl-nél. Fontos, hogy a mennyiséget soha ne emeljük 2 hétnél előbb. Ha 2 hét után – az esetleges belső ellenállás vagy undoron kívül – nem érzünk mást – például hányingert, szédülést, hasmenést, fáradtságot stb. –, akkor emeljünk 1 cl-t a mennyiségen. Fontos az alázat! Ne akarjunk egyből sokat inni. Elképzelhető ugyanis, hogy egy életre elvágjuk magunkat ettől az éltető létől.

Az építő időszak alatti mennyiség a fogyasztás okának, a szervezet állapotának és az egyén szellemi állóképességének a függvényében változik. Aki egészségmegőrzésre használja, annak napi 4-5 cl (0,4-0,5 dl) bevitele elegendő. Betegség esetén ez a mennyiség akár az 10-15 cl-t (1-1,5 dl-t) is elérheti.

Vannak olyanok is, akik a búzafüvet méregtelenítő kúrák alkalmával fogyasztják csak, ilyenkor minimum három hónapig tartó napi fogyasztás ajánlott.

Mikor ajánlott meginni?

Fogyasztása üres gyomorral ajánlott – reggel, a felkelés utáni időszak a legjobb –, ám ha valaki betegség miatt fogyasztja és/vagy napi kétszer issza, annak a második előtt is üres gyomrot lenne jó kialakítania, tehát lehetőleg 4 órával a fogyasztása előtt ne egyen, háromnegyed-egy órával ne igyon, majd a fogyasztást követő 1 órában se egyen és igyon. Egyes internetes oldalakon fél órát ajánlanak várakozási időnek (ami tartós napi fogyasztás mellett 1 év után működhet), ám a tapasztalataim ezt közel sem találták olyan hatékonynak. Fontos, hogy az 1 óra leteltével egy pohár vízzel kezdjük a napot, semmiképp se kávéval, tejjel vagy alkohollal. A pohár víz után nem sokkal már ehetünk szilárd ételt, s ezt követően már fogyaszthatjuk a fent említetteket is.

A füvet hűtőben el lehet tárolni 7-10 napig, ám a levet a préseléstől számított 10-15 percen belül meg kell inni, mert ezt követően gyorsan bomlanak a benne lévő hasznos anyagok.

Nagyon fontos, hogy mivel nagyon gyors és erőteljes a méregtelenítés, sokkal nagyobb figyelemmel legyünk a minimális napi 2,5, de inkább 3 liter víz elfogyasztására és a lehető legrostdúsabb táplálkozásra..

A drogériákban és a gyógynövényboltokban beszerezhetőek búzafű kapszulák is. Ezek is ugyanolyan hatékonyak, mint a magunk préselte lé?

A búzafűlé fogyasztása manapság nem trendi, mert nem egyszerű. Viszont azt ajánlom, ne akkor lépjünk, amikor már gond van. A kapszulákkal és a netről rendelhető fagyasztott búzafűvel kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy azok, akik ezeknek a fogyasztása után tértek át a frissen préselt lére, ugyanazokon a folyamatokon mentek keresztül, mintha korábban semmit sem fogyasztottak volna. A frissen préselt búzafűlé hatása ugyanis semmihez sem hasonlítható.

Forrás: reverde.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek