| 2023. november. 23. | 2 perc olvasás

Csomagolásmentes élet - Európai Hulladékcsökkentési Hét

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű programot minden évben november utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Saját üvegbe, dobozba, vászontáskába is lehet vásárolni ebben a csomagolásmentes üzletben. Sopronban is több szervezet segíti egész évben a hulladékcsökkentési törekvéseket, ami fontos a környezetvédelem és a fenntarthatóság miatt is.

Halász Katalin, a Dekagramm Csomagolásmentes Bolt ügyvezetője elmondta:
"Én úgy látom, hogy elképesztő módon pazarlunk, és ez leginkább annak köszönhető, hogy a fogyasztói társadalomban azt akarják elérni, minél többet vásároljunk. Ha valaki tudatosan vásárol, heti egyszer, átgondolva a bevásárlólistát tér be a boltba, az spórol is, és gondosabban válogatja össze a termékeket. Itt, a csomagolásmentes üzletben figyelünk arra, hogy a megvásárolható termékek lehetőleg helyi termelők árui legyenek, és minél tisztább élelmiszereket szeretnénk árusítani. Nagyon népszerűek a natúr kozmetikumaink is. Illetve különös figyelmet szentelünk az ételallergiásokra,  hogy ők is megtalálják a nekik megfelelő termékeket."

Célunk, hogy az emberek értelmesen költsék el a pénzüket, mindezt úgy, hogy előtérbe helyezzék a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot.

A környezetvédelmet nem lehet elég korán elkezdeni, ezért nagy öröm, hogy a soproni boltba rengeteg kisgyerekes család is jár, akik fontosnak tartják, hogy minél kevesebb hulladékot termeljenek. Emellett az is előnyös, hogy itt a legkisebb mennyiséget is meg lehet vásárolni, így könnyebb kitapasztalni, mi az, amire valóban szükségünk van.

Nyemcsok Máté, a Dekagramm Csomagolásmentes Bolt tulajdonosa kiemelte:
„A vásárlóink már tudatosan hozzák az üvegeiket, vászontáskáikat, dobozaikat, és abba vásárolnak, így rengeteg csomagolást spórolunk meg, védve ezzel a környezetet. Az élelmiszereken túl tisztítószereket és kozmetikumokat is lehet újrahasznosított palackokba vásárolni, akár kisebb mennyiségben is, ha valaki csak ki szeretné őket próbálni."

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden európait arra ösztönöz, hogy ne csak a novemberi héten tartson figyelemfelhívó akciókat a fenntartható erőforrás-gazdálkodásról és hulladékkezelésről. Az esemény a kontinensen és hazánkban is egyre népszerűbb. Az Európai Unióban a tavalyi évben több mint 12.400 akciót valósítottak meg a programhoz csatlakozó önkéntesek. De a legfontosabb, hogy minden család tud csatlakozni, mert a legkisebb változtatással is óriási eredményeket lehet elérni.

Legnépszerűbb cikkek