| 2019. október. 21. | 1 perc olvasás

Dobogós lett az Év Fája versenyen a Széchényiek körtefája!

A július óta tartó online szavazás végén 1483 voksot ért el a fertőszéplakiak büszkesége, így a képzeletbeli dobogó harmadik fokán terebélyesedhet. Első helyen a kaposvári Szabadságfa végzett, míg második a dunakiliti Millenniumi tölgy lett. A Széchényiek körtefája 590 szavazattal előzte meg a negyedik helyezett Gerlai nagy platánt.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenye idén is nagy népszerűségnek örvendett: 57 jelölt indult a megmérettetésen, amelyek közül a szakmai zsűri választotta ki a 14 döntőst. Közöttük volt a fertőszéplaki templomdombon, a hajdani Széchényi kastély tövében terebélyesedő körtefa is.

A fát a legenda szerint maga Széchenyi István ültette, hogy így állítson méltó és ízletes emléket az ősei előtt. Utóbbi jelző kissé furcsa ebben a szövegkörnyezetben, de a fa e tulajdonságának is köszönheti népszerűségét: helyiek beszámolója szerint a növényóriás minden esztendőben roskadozik a gyümölcstől. A fertőszéplakiak természetesen nem hagyják, hogy a nemes termésből akár egy szem is kárbavesszen: a lehullott termését is hasznosítják, a belőle készített párlat méltó kísérője a szilveszteri tűzijátéknak.

A növényt a Széchényiekhez köthető iskolába járó diákok szívében is ékes helyet foglal el. Hagyomány, hogy az a tanuló, aki reggel átöleli a körtefát, aznap nem felel. De természetesen a nemes gyümölcsből semennyi sem veszhet kárba - a helyiek lehullott termését is hasznosítják, a belőle készített párlat méltó kísérője a szilveszteri tűzijátéknak.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van. A fákra összesen 13158 szavazat érkezett az online szavazás keretében.

Legnépszerűbb cikkek