| 2021. március. 12. | 2 perc olvasás

Dr. Farkas Ciprián: Az oltópontokon rendezetten zajlik a soproniak oltása

- A cél az, hogy húsvétra a legveszélyeztetettebb korosztály átoltása megtörténjen - hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere Mozaik című műsorunkban. A polgármester kitért arra is, hogy a március 15-ei ünnepségek helyett idén csendes főhajtással emlékeznek az 1848-as szabadságharc hőseire.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma felfutó szakaszában jár.  Az operatív törzs javaslatára a magyar kormány szigorúbb korlátozó intézkedéseket vezetett be a berobbanó harmadik hullám megfékezésére. Ennek keretében az általános iskolák és óvodák is bezárták kapuikat. A gyermekfelügyelet Sopronban is megoldott, azonban a polgármester hangsúlyozta: a szülők ezt a szolgáltatást kizárólag akkor vegyék igénybe, ha más módon nem tudják megoldani a gyermek nappali felügyeletét.

A soproni oltópontokon rendezetten zajlik a regisztrált soproni polgárok oltása. Folyamatosan érkeznek az oltóanyagok. – A cél az, hogy húsvétra a legveszélyeztetettebb korosztály átoltása megtörténjen – emelte ki. 

A polgármester elmondta, a Soproni Gyógyközpontban rendelkezésre állnak azok a kapacitások, amelyek alkalmasak arra, hogy a szükséges módon el tudják látni azokat, akik rászorulnak, és koronavírus-fertőzésben szenvednek. - Az egészségügy ellátóképességén nem múlik soproni ember élete, de ehhez az is szükséges, hogy mi magunk is betartsuk a szabályokat – emelte ki.

A soproni önkormányzat több intézkedéssel segíti a járvány miatt nehéz helyzetbe került polgárok életét: tavaly decemberben döntés született arról, hogy január és február hónapokra nem kérik el azon önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelységek bérleti díját, amelyeket olyan vállalkozások bérelnek, akik tevékenysége leginkább kitett a koronavírus-veszélyhelyzetnek. Ezt az intézkedést a kormányzattal összhangban júniusig meghosszabbították.
Az idei költségvetés megalkotásakor 50 millió forintos, felülről nyitott támogatási alapot hoztak létre soproni polgároknak és cégeknek. A következő időszakban a beérkezett igényeket fogják elbírálni. 

A járványhelyzet ellenére is gőzerővel haladnak a beruházások városszerte. A tervek szerint az új uszoda júniusban megnyitja kapuit a soproni polgárok előtt, és a parkolóházat is átadják idén, illetve további három fejlesztés indul el a 2021-es évben.

A március 15-ére tervezett ünnepségek idén is elmaradnak, azonban a polgármester kiemelte: tűzzük ki a kokárdát, ha lehetőségünk van rá, akkor - egymástól a kellő távolságot megtartva - menjünk ki a Petőfi térre, hajtsunk fejet Petőfi Sándor szobra előtt ezen az ünnepen, és gondoljunk büszkén a ’48-as szabadságharc soproni és magyar hőseire.

Legnépszerűbb cikkek