| 2023. június. 11. | 2 perc olvasás

Dús, zöld pázsit egész nyáron

Néhány napja már adtunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk, ha szép pázsiton szeretnénk lépkedni egész nyáron. A szellőztetés és az öntözés után következzenek a további kerti teendők!

Fűnyírás

A fűnyírás nélkülözhetetlen eszköz pázsitunk épségének és szépségének megőrzésében. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy túl nagyra hagyják nőni a füvet, és utána egyszerre nagy mennyiséget vágnak le belőle, vagy épp ellenkezőleg: túl rövidre nyírják. Érdemes szem előtt tartani azt, hogy az ideális hossza a fűnek tavasszal és ősszel 4-5 centiméter, nyáron 5-6 centiméter, és a fű hosszának egyszerre az egyharmadát lehet probléma nélkül eltávolítani.

Mulcsozzunk!

 Nyírjuk gyakran a gyepet, majd hagyjuk a helyén a lenyesett füvet, ami hamar lebomlik, és ellátja a talajt a szükséges makro- és mikroelemekkel.

 Amire azonban nagyon figyeljünk: a nagy tömegben ottmaradó, hagyományos géppel levágott fűmaradék kárt okozhat, mert filcesedést, tömörödést, levegőtlenséget, a gyomok és a moha terjedését – általában a gyep leromlását – okozhatja. Itt jön képbe a mulcsozás, de ehhez jó fűnyíróra van szükség. Egy biztos: minél kisebbre aprítja a fűnyíró a levágott füvet, annál gyorsabban lebomlik a helyben hagyott fűnyesedék. A fűnyíró egyenlegesen eloszlatja a levágott fűszálakat, majd azok lassan elszáradnak, elkorhadnak, és beépülnek a talajba.

Sose nyírjunk akkor, ha nedves a fű!

Ez nemcsak a csapadékos időjárás utáni fűnyírásra vonatkozik, hanem a harmatos fűre is. A nedves fűszálak magát a fűnyírást is nehézzé teszik, hiszen a fűszálak összetapadnak, így fáradságos munkává válik a levágásuk.

Nézzük meg, hogy nem beteg-e a füvünk!

Ha halványabb, sárgás foltok jelenek meg a gyepen, akkor valószínűleg a pázsit tápanyaghiányos. Jellemzően a vas és a nitrogén hiányzik a talajból. Enyhe vashiány esetén a gyep megsárgul, de súlyos vasklorózis miatt a gyep el is halhat. A moha feltűnése savasságot jelezhet. A gyepnek a semleges pH a hasznos, így ebben az esetben ajánlott a talaj meszezése.

Használjunk természetes gyeptrágyákat!

A gyepet kétféleképpen is trágyázhatjuk.

 Évente egy-két alkalommal természetes trágyákat juttathatunk ki: először kora tavasszal, majd nyár elején ezt meg lehet ismételni.  

Aki a műtrágyához hasonló gyors kizöldülést vár, használhat magas nitrogéntartalmú istállótrágyából készített trágyalevet is. Ehhez nem is kell mást tennünk, csak töltsünk meg egy hordót vízzel, tegyünk fél zsák istállótrágyát jutazsákba, fektessünk egy lécet keresztbe a hordó peremére, és akasszuk rá a trágyával teli zsákot. 14 napig hagyjuk ázni a hordóban, majd friss vizes öntözés után a trágyalevet juttassuk ki a talajra, a többi pedig már magától működik.

Gyomlálás

Ha a gyepet jól ápoljuk és rendszeresen nyírjuk, nem sok bosszúságunk lesz a gyomokkal. Ha mégis valami nem tetsző üti fel a fejét, gyomirtó helyett késsel kiszurkálhatjuk őket vagy konyhasót is szórhatunk a tőlevélrózsájuk közepére.

A pázsiton néha durva, csomós növekedésű füvekből álló foltok jelennek meg. Ilyenkor a töveket késsel kanyarintsuk ki, majd emeljük ki azokat, a helyükre pedig fűmag, nedves tőzeg és jó minőségű talaj azonos arányú keverékét vessük.

Források: agrarszektor.hu, gyepszonyeg-gyeptegla.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek