| 2019. május. 14. | 2 perc olvasás

Egészséget mindenkinek - akcióban az ápolók!

Május 12. az Ápolók Nemzetközi Napja. Ezen a napon azt a hivatást méltatják, amely nélkül az egészségügy működésképtelen lenne. Az ápolókat a Soproni Gyógyközpontban is nagy elismerés övezi, például, számos továbbképzési lehetőség kínálkozik számukra.

Az új betegek érkezéséről, elhelyezéséről és állapotáról értekeztek az ápolók a Soproni Gyógyközpont Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán kedd délelőtt. A szakemberek hangsúlyozzák: az ápolók szerepe rendkívül fontos az egészségügyben.

- Az ápolás gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, akár kulturális, akár történelmi összességében nézzük – emelte ki Sterlik Krisztina, a Soproni Gyógyközpont Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának vezető ápolója, aki 25 éve dolgozik ebben a hivatásban. - A gyökerek mindig a bajba jutottak segítésén alapulnak. Ez természetesen napjainkra sem vesztette érvényét. Az ápoló fontos kapocs a beteg és az orvos között. Ő az, aki igazán tud lelki támaszt nyújtani a bajba jutott embereknek. Azt gondolom, hogy ehhez nagy fokú empátiára, türelemre és szakmai alázatra van szükség, hiszen az emberi szervezet a legkülönbözőbb dolgokat tudja produkálni – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Az Ápolók Nemzetközi Napján, május 12-én ezt a hivatást méltatják. A szakma nemzetközi tanácsa minden évben kiemel egy témát. „Egészséget mindenkinek” - 2019-ben ez a jelmondat került a középpontba. A küldetés végrehajtásában az ápolóknak is komoly feladatai vannak. - Az ápolók szerepe, hogy az egészségügyi csapat önálló tagjaiként felhívják a figyelmet a leginkább elesettekre és rászorultakra – hangsúlyozta Harrer Éva, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatóhelyettese. - Ezen kívül segítik az egyéneket, illetve a közösségeket az egészségük optimalizálásában, maximalizálásában – fűzte hozzá.

Az ápolók ismereteit különféle programok bővítik. A szakmai előrelépésre a Soproni Gyógyközpontban is kínálkoznak lehetőségek a hivatást végzőknek. - Kiemelten figyelünk arra, hogy minőségi ápolást biztosítsunk – mondta Harrer Éva. - Ezért rendszeresen szervezünk és veszünk részt képzéseken az ápolóképzésben pedig együttműködünk a Soproni Szakképzési Centrummal. Emellett van betegoktatási programunk is – tudtuk meg tőle.  


fotó: Griechisch Tamás

Az Ápolók Nemzetközi Napján arról emlékeznek meg világszerte, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja, aki lefektette a modern ápolás alapjait.

Legnépszerűbb cikkek