| 2023. május. 27. | 3 perc olvasás

Egyik legnépszerűbb kerti növényünk, a petúnia

A petúnia (Petunia) a legkedveltebb és a legszebb virágok közé tartozik. Az élénk, tarka, trombita alakú virágok színei és formái elképesztő változatosságot mutatnak, és a növény gondozása sem túl bonyolult feladat.

A petúnia nemzetségnek több száz változata ismert, és a hibridek száma napról napra gyarapszik a növénynemesítőknek köszönhetően. Ez a Dél-Amerikából származó egynyári növény általában 25-30 centiméter magasra nő, sok változatnak csüngő hajtásai vannak, amelyek hossza akár az 1 métert is elérheti. A sokvirágú fajták virágai 5 centiméter körüliek, de léteznek mini (kisvirágú) és nagyvirágú hibridek is, amelyek virágai akár a 10 centimétert is elérhetik. A virágok szirmai rendkívül vékonyak, puhák és lágyak.

 A petúniák többségének tölcsér alakú virágai vannak, amelyek egyenként, apró levelű virágszárakon nőnek. Színük a piros, a fehér, a kék, a lila, a rózsaszín és a sárga legváltozatosabb árnyalataiban tündököl. 

Léteznek még telt virágú és rojtos szirmú hibridek is, ezeknek a virágai általában még érzékenyebbek, az erős eső és a nagyobb szél is könnyen kárt tesz bennük. A petúnia levelei sima szélűek, puhák és szőrözöttek. Alakjuk ovális, lekerekített vagy kissé kihegyesedő csúcsú. A petúniát ültethetjük a kertbe, ahol szinte egész évben gyönyörködhetünk csodálatos virágaiban. De ültethetjük erkélyládába, cserepekbe, felakasztható virágtartókba is, amit elhelyezhetünk az erkélyen, a teraszon, az ablakpárkányon vagy akár a lakásban a szobanövényeink között, színesebbé téve azokat.

Gondozása

A petúnia gondozása egyszerű, de ahhoz, hogy sokáig gyönyörködhessünk csodaszép virágaiban, rendszeres törődést és figyelmet igényel. Növekedése viszonylag gyors, de ne engedjük nagyon elburjánzani, rendszeresen vágjuk vissza! A petúnia kedveli a napos, meleg helyeket, igényli a sok közvetlen napfényt. Virágzását serkenthetjük, ha rendszeresen eltávolítjuk az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket.

Ültetéséhez használhatunk tőzegalapú kertészeti perlittel kevert virágföldet, ami jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, de a gyengébb talajon is megél. Nyáron nagy zivatarok, szélviharok idején tegyük védett helyre! A petúnia nem bírja a fagyot, egyes változatok virágai hideg, csapadékos időben el is rothadhatnak.

Öntözése, tápoldatozása

A rendszeres öntözés és tápoldatozás elengedhetetlen a növény fejlődéséhez és folyamatos virágzásához. Ha valamilyen virágtartó edényben neveljük a növényt, akkor különösen fontos, hogy rendszeresen és bőségesen öntözzük. Nyáron, nagy melegben naponta akár többször is, lehetőleg reggel és alkonyatkor locsoljuk meg. Hetente adjunk az öntözővízhez kevés tápoldatot. A petúnia jobban virágzik, ha kevés növénytápot, de viszonylag rendszeresen adunk neki.

Szaporítása

A petúnia dugványozással vagy magról szaporítható. A magvetés legmegfelelőbb időpontja február-március, esetleg április lehet.

 A magokat vessük nedves, tőzegalapú virágföldbe, de csak vékonyan takarjuk be rostált földdel, és tegyük meleg helyre. Ahogy a hajtások megjelennek, tegyük minél világosabb helyre. A sűrűn kelt magoncokat ritkítsuk, a feleslegeseket szedjük ki, és ültessük át. 

Miután 3-4 levelet is növesztettek, ültessük cserepekbe a kis növényeket, és ha az időjárás engedi, tegyük ki a szabadba őket, hogy megerősödjenek. Fagyveszély esetén éjszakára fekete fóliával takarjuk be a növényeket.

Ötlet, tanács

Különböző színű petúniák kis csoportokban sűrűn egymás mellé ültetve rendkívül szép látványt nyújtanak, de kombinálhatjuk őket más nyári növényekkel is, így talán még szebb látványt érhetünk el.

Betegségek, kártevők

 A petúnián megjelenő leggyakoribb kártevő a levéltetű. Ezek ellen először érdemes a langyos, illetve szappanos vizes lemosást megpróbálni. Ha ez nem lenne elég, csak akkor vessünk be rovarölő szert. 

A foltos leveleket, vagy törpe növést okozó vírusok, szintén megtámadhatják a petúniát, leggyakrabban a mozaik vírus és a gyűrűs vírus fertőz. A vírusok esetében mindig a megelőzésre kell törekedni.

Egészséges növényt vásároljunk, és mindig tiszta eszközöket használjunk a gondozás során. A fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni, amint észleljük a bajt, ugyanis sajnos nem lehet őket megmenteni.

Forrás: citygreen.hu, viragokkonyve.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek