| 2019. december. 28. | 2 perc olvasás

Egyre fontosabb a szuperbaktériumok elleni küzdelem

Télen nagyobb szerepet kapnak a különböző gyógymódok. Az antibiotikum népszerű megoldás a bakteriális betegségek leküzdésére, azonban az elmúlt évtizedek során megdöbbentő folyamatra figyeltek fel a tudósok: az antibiotikum-rezisztenciára, amely világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt. Ezért az ilyen gyógyszerek szedésének számos szabálya van, amelyeket rendkívül fontos pontosan betartani!

 Az antibiotikumok egyik legfontosabb gyógyszercsoport – a baktériumok által okozott megbetegedések gyógyíthatók ezekkel. Története nagyon régre nyúlik vissza: a penicillint Flemming 1928-ban fedezte fel, de csak 10 év múlva tudták előállítani a penészgomba által termelt hatóanyagot. Akkor nagy volt az öröm, hiszen az alkalmazásával szinte minden bakteriális betegség gyógyítható volt - azonban az azóta eltelt időintervallum során negatív tapasztalatokat gyűjtöttek a szakemberek.  

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: internet

 - Szembesültünk azzal a problémával, hogy az antibiotikumok egyes baktériumokra hatástalanok – világított rá dr. Kárpáti György háziorvos. - Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az emberek indokolatlanul sokszor nyúlnak az antibiotikumokhoz. A másik kiváltó ok, amire fokozottan fel kell hívnom a figyelmet: hogyha az orvos antibiotikumot rendelt, akkor abban az adagban és annyi ideig kell szedni, ameddig a szakember azt előírta. Gyakorlati tapasztalat, hogy bakteriális fertőzés, például egy mandulagyulladás során a beteg a gyógyszereknek köszönhetően két nap múlva jobban érzi magát, ezért úgy gondolja, hogy már nem szükséges bevenni az orvosságot - fejtette ki.

Ez nagyon veszélyes tényezőhöz, az antibiotikum-rezisztenciához vezethet. - Ha a baktériumok találkoznak el az őket elpusztítani hivatott gyógyszerrel, de valamilyen számban mégis életben maradnak, kialakítanak olyan képességet, hogy a későbbiekben képesek lesznek felvenni a küzdelmet az antibiotikumokkal szemben. Ilyen módon hatástalanok lesznek a korábban használt gyógyszerek – osztotta meg velünk a háziorvos.

Dr. Kárpáti György házirovos
Dr. Kárpáti György házirovos

 A rezisztencia kialakításának valószínűségét lényegesen csökkenti, ha a baktérium tenyésztése alapján célzottan használják az antibiotikumot. A legfontosabb azonban a helyes gyógymód kiválasztása és annak körültekintő alkalmazása. Erre hívja fel a figyelme a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalának kampánya is, amelyből szórakoztató módon tájékozódhatunk.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek