Éljen 140/90 alatt!

A Magyar Hypertonia Társaság szeptembert a vérnyomásmérés hónapjává nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a ma már népbetegségnek számító magas vérnyomás veszélyeire. A Soproni Gyógyközpont az országos felhíváshoz csatlakozva szeptember 16-án vérnyomásmérő napot szervezett, amelynek során a kórház szakemberei a város nagy ügyfélforgalmú helyszínein ingyenes hipertóniaszűrést végeztek.

A Soproni Gyógyközpont az országos népegészségügyi programokkal összhangban rendszeresen szervez egészségmegőrzést segítő rendezvényeket. A kiemelt témák között szerepel a magasvérnyomás-betegség, amely ma mintegy 3,5 millió embert veszélyeztet hazánkban. 
A „vérnyomáskommandó” jelen volt a Soproni Egyetemen, a GYSEV Zrt. vasúti várótermében és a Várisi úti oltóponton is. A prevenciós napon az önként jelentkezők vérnyomás értékeit ellenőrizték. Hipertónia gyanúja esetén vérnyomásnapló vezetését és háziorvosi kontrollt javasoltak a szakemberek.

Napjainkban gyakorlatilag hipertónia-pandémiáról beszélhetünk, hiszen világszerte meredeken emelkedik a magasvérnyomás-betegségben szenvedők száma – mondta el a program kapcsán dr. Kovács Imre PhD, a Soproni Gyógyközpont Kardiológiai – Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa. Európában a kardiovaszkuláris halálozás az első helyen áll, az ehhez vezető okok között pedig szintén az első helyen találjuk a magasvérnyomás-betegséget. Egyes számítások szerint 2025-re már 1,5 milliárd magas vérnyomással élő beteg lesz a világon. Ebben szerepet játszanak egyrészt a civilizációs ártalmak, másrészt az átlagéletkor növekedése is – részletezte az osztályvezető főorvos, rámutatva a betegség jelentőségére.

Természetesen a magasvérnyomás-betegség esetében is az első a megelőzés, ami mindig két lépcsőből tevődik össze. Az egyik az étrendi megszorítás, a másik pedig a fizikai aktivitás növelése. – hangsúlyozta a kardiológus főorvos. Valamennyi szív- és érrendszeri rizikófaktornak van egy speciális diétája, magas vérnyomás esetében ez az úgynevezett DASH-diéta. Lényege, hogy döntően növényi tápanyagokat kell fogyasztani, az állati eredetű táplálékot és a sóbevitelt pedig mérsékelni kell. A folyadékfogyasztás során részesítsük előnyben a magnéziumban és káliumban gazdag, de nátriumban szegény ásványvizeket – tanácsolta a kardiológus főorvos.

A prevenció fontos részét képezi a mozgás. Napi fél óra dinamikus tréning, tehát úszás, futás, kocogás vagy kerékpározás ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében. Dinamikus tréning hatására ugyanis fokozódik az érfalakból felszabaduló, értágító és vérrögképződést gátló, hasznos anyagok képződése – magyarázta dr. Kovács Imre PhD kardiológus főorvos.

A Soproni Gyógyközpont által szervezett prevenciós nap célja is az volt, hogy felhívja a figyelmet a betegség megelőzésére és a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságára.

Legnépszerűbb cikkek