Élő táplálékokkal a szép öregkorért

Számos kutatás beszámol a csírák fogyasztásának gyógyító, fiatalító hatásáról. Nagy előnyük, hogy bármilyen táplálkozási irányzat hívei fogyaszthatják azokat, ráadásul nemcsak rendkívül egészségesek, de a legtöbb még finom is.

A csíraételek természetes formájukban ehetők: akár önmagukban, akár szendvicsben, akár salátában, akár levesbetétként, húsokhoz ízharmóniát adva. Vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban, élő enzimekben gazdagok. Az öregedés lassításával és akár visszafordításával kapcsolatos klinikai kísérletek során pedig felfedezték, hogy a nukleinsavak, melyek minden élő sejt magjában, így a csíráéban is jelen vannak, képesek komolyan lassítani az öregedéssel járó tüneteket.

Hogy mik a csírafogyasztás további pozitív hatásai?

A csírák magas klorofilltartalmuk révén segítenek a vérszegénység leküzdésében. A klorofill és a hemoglobin kémiai összetételüket tekintve nagyon hasonlítanak egymásra, és sok tudós jutott arra a következtetésre, hogy a klorofilltartalmú ételek nagyon gyors vérépítő hatással bírnak. Az elméletet számos kísérlet is alátámasztja: a megnövelt klorofilltartalmú étrend gyors javulást hozott a vérszegénységben szenvedő betegeknél. Ezen kívül a klorofill fogyasztása számos krónikus betegség (különösen a gyulladások) esetén felgyorsítja a gyógyulást.

– A növények zöld festékanyaguk segítségével képesek közvetlenül felvenni a nap energiáját a napfényből, éppen ezért "napkonzerveknek" is hívják őket – tudtuk meg Prázmári Mihály soproni vállalkozótól, aki hosszú évek óta termeszt csírákat és búzafüvet. – Ezt jelzi az erős "biofoton"-sugárzásuk is. A táplálékok közül a friss, érett, nyers gyümölcsök, a dió- és zöldségfélék, a bogyók, a levelek, a szárak, a gyökerek és a magvak bocsátják ki a legerősebb biofoton-sugárzást. Az eltárolt napenergia leginkább sértetlen, természetes formájukban vehető fel belőlük.

Az enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok szervezetbe kapcsolását és a test méregtelenítését. Az élő táplálékok gazdagon tartalmaznak különböző, az emberi szervezet számára fontos vitaminokat. A csírák szerves (organikus) sókat tartalmaznak, amelyeket az emberi szervezet képes feldolgozni és beépíteni. A szervetlen sók (pl. konyhasó) ezzel szemben a szervezetben lerakódnak és jelentős mennyiségű vizet kötnek meg, ami számos betegség forrása lehet.

– Csírákon alapuló étrendre térve a szervetlen sók és az általuk megkötött víz kiürül a szervezetből; javul az anyagcsere, normalizálódik a vérnyomás – folytatta Misi. – A szerves sók, melyek utánpótlása a növényi táplálékkal biztosított, az enzimek által a szervezetbe épülnek. A csírák gazdagon tartalmaznak rostanyagot (ezért olyan ropogósak), amely serkenti a bélműködést, segít megszüntetni a székrekedést és zökkenőmentesen kivezetni szervezetünkből az anyagcserénk melléktermékeit.

A csírákon alapuló étrend megfelelő mennyiségű fehérjét biztosít a szervezet számára, amely aminosav összetételét tekintve is optimális – a fehérjeanyagcsere-zavarok tehát kiküszöbölhetők általuk.

Minden magasabb rendű növényben (főleg a fűszernövényekben és a hagymafélékben, hagymacsírában, retekcsírában) kisebb-nagyobb mennyiségben baktérium- és vírusölő anyagok is találhatók, melyek nyers fogyasztás esetén érvényesülnek. Hatásukra gyorsabbá válik a véralvadás, a hajszálérfalak ellenállása nő, a T-limfociták száma megemelkedik, így fokozódik az immunitás.

– A csírákban túlnyomórészt telítetlen zsírsavak találhatók, melyek segítik az érvédő koleszterin képződését. Ez kedvező hatású az érrendszerre, a szívműködésre és a vérkeringésre; a vérrögképződés (trombózis, embólia) ellen hat, és csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát – tette hozzá az egészséges életmód elkötelezett híve. – A szervezetben végbemenő kémiai folyamatok nagy része a nyers, élő ételek fogyasztásával a lúgosság irányába billenti szervezetünk kémhatását, ami biztosítja az egészséges sejtélet számára kívánatos környezetet. A csírák lúgosítják a szervezetet, míg a vegyes étrend savasítja. Mivel sok baktérium csak savas közegben képes szaporodni, így a savas közeg melegágya a különböző kórokozók elszaporodásának is.

Fontos megjegyezni, hogy egyetlen egészséges élő étel sem tartalmazza az örök élet esszenciáját, de többen – sajnos már idős korban – osztják a véleményünket abban, hogy „nem mindegy, betegségben vagy egészségben elmúlni”.

Vagyis, ha egészséges, boldog öregkorra vágyunk, itt az ideje, hogy tegyünk is érte. Legyen az első lépés az élő táplálékok fogyasztása!

Képek forrása: pixabay

Címkék: egészség

Legnépszerűbb cikkek