| 2019. július. 19. | 3 perc olvasás

Enélkül nem viheti külföldre a kedvencét!

Ha magunkkal szeretnénk vinni külföldre a kutyánkat, mindenképpen szereznünk kell a számára kisállat útlevelet. Az Európai Unión belül kötelező a veszettségoltás, az unión kívüli országokban pedig az ennek hatékonyságát igazoló vérvizsgálat is. Az állatorvos kiemeli: utazás előtt érdemes tájékozódni a célország elvárásaival és az ott elterjedt fertőzésekkel kapcsolatban.

Az Európai Unió szabályzata szerint a húsevők, például görény, macska, kutya tagállamokon belüli szállításához kisállat útlevél kell. Ehhez alapkövetelmény, hogy a kedvencünknek legyen érvényes veszettség elleni oltása. Az uniót elhagyva bonyolódik a helyzet.

- Nagyon sokan nem tudják, hogy a visszaúthoz nem elég az érvényes veszettségoltás, hanem kell csinálnunk vérvizsgálatot, amely készülhet az utazás előtt is, és igazolja, hogy a kutyának van-e elégséges védelme a kórral szembe – hívja fel a figyelmet Dr. Mentes Árpád állatorvos. - Ezt EU-akkreditált laborban kell csináltatnunk, olyan állatorvossal, aki az Európai Unión belüli engedéllyel dolgozik. Az állatorvosnak a kisállat útlevélben kell igazolnia ennek a vizsgálatnak a megtörténtét és helyes eredményét – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

Az állatorvos javasolja: a veszettség elleni oltás beadatása után érdemes egy hónapot várni a vérvizsgálattal, amelynek az átfutási ideje szintén több hetet vehet igénybe. Utána viszont ez a kutya egész életében érvényes lesz – feltéve, ha az ebet minden évben időben beoltatják veszettség ellen.

A kisállat útlevél formulája – elsősorban a hamisítások miatt - megváltozott, így érdemes odafigyelni a részletekre. Például, miután beragasztják a chipet, lefóliázzák azt a visszaélések elkerülése végett. Fontos, hogy a veszettségoltásnál beragasztott matrica a vakcináról árul el információkat – így a rajta lévő dátum nem a védettséget, hanem az oltóanyag, mint termék felhasználhatóságát jelzi.  


fotó: Griechisch Tamás

A dokumentumban kell igazolnunk az Unión kívüli utazásokhoz elengedhetetlen vérvizsgálat eredményét. Vannak országok, amelyeknél más feltételeknek is meg kell felelnünk. Nagy-Britanniában és Finnországban például követelik, hogy a kisállat útlevélben igazoljuk: a beutazás előtt kapott féreghajtó kezelést kedvencünk. Ráadásul, itt órára pontosan kell dokumentálni a védekező intézkedés megtörténtét. Aki mediterrán országban viszi a kutyáját, érdemes felkészítenie az ebet az ottani betegségekre.


fotó: Griechisch Tamás

- Tehát, ha valaki abban gondolkozik, hogy magával szeretné vinni kedvencét például Horvátországba, érdemes ellátnia szívféreglárva elleni védelemmel – hívta fel a figyelmünket Dr. Mentes Árpád. - Ehhez vért veszünk a kutyától a rendelőnkben és elvégzünk vele egy gyorstesztet. Az eredmény nem egészen tíz perc alatt meglesz, ha negatív, akkor az állat kaphat is szert. Érdemes megemlíteni a Leishmaniát is, amely szintén mediterrán betegség és közegészségügyi vonzata is van. Az ellen nem tudunk úgy védekezni, mint a szívféreglárva ellen, viszont meg tudjuk úgy előzni, hogy riasztjuk szúnyogokat, például szerekkel kezelt nyakörvvel vagy bőrre csepegtethető oldattal. Ezekkel bizonyos szinten tudjuk a betegség elkapásának kockázatát a kedvencünknél – világított rá az állatorvos.

Ha a kutyánk stresszel, esetleg öklendezik is utazás közben, érdemes állatorvoshoz fordulni a gazdiknak. Miután kiderül, hogy a probléma idegi, vagy gyomoreredetű, számos készítményt vásárolhatunk, amelyekkel kíméletesen és hatékonyan megnyugtathatjuk az állatot.   


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek