| 2022. december. 22. | 2 perc olvasás

Erdei manók nyomában a Csengettyű túrán

6. alkalommal szerveznek kincskereséssel egybekötött túrát, mely óriási népszerűségnek örvend. A kellemes, akár kisgyerekekkel lejárható útvonalaknak ezúttal is a Lőverek ad otthont. A Csengettyű túra mindamellett, hogy remek kikapcsolódás, izgalmas játékokat ígér a résztvevőknek. A program december 23. és január 15. között teljesíthető.

A Lőverek havas táján amúgy is kellemes sétálni, de ha közben erdei manókkal is találkozhatunk, még izgalmasabb. A Csengettyű túra rendhagyó lesz, mert nem adnak meg konkrét útvonalat, hanem csak állomásokat. Már elkezdték kihelyezni az állomásokat a vasvillás kutatószakkör tagjai tanáruk felügyeletével. A kincsvadászat december 23-án indul. 

Dr. Gyimóthy Zsuzsanna, a SSZC Vas- és Villamosipari Szakk. Isk. és Gimnázium
kutatótanára elmondta: 

"A tájékozódási pontokat bemértük GPS-sel is. A gyerekeknek kis mókás, mesés leírással adtuk meg az egyes állomásoknak a helyét, ez alapján kell felkutatniuk azokat. A csengettyűket három irányban helyeztük el, három különböző hosszúságban, hogy a kisgyermekes családoknak is kényelmes legyen a 2- 3 km-es szakasz.

A csengettyűk minden irányban egy manólakhoz vezetnek.

A tanulókkal előzőleg elkészítettünk kis manóajtókat, illetve készültünk ajándékkal is a túrázók számára. Akik teljesítik a túrát és elküldik a feladatlapot a megadott e-mail címre, azok között ajándékokat sorsolunk ki. Azok között pedig, akik meglepnek minket fotókkal, aminek nagyon szoktunk örülni, kisorsolunk egy saját készítésű dekorációs manóházat.

 

"A túrák nagyon népszerűek, még a járvány időszakban jött az ötlet, hogy esetleg az emberek örülnének egy ilyen lehetőségnek. Általában 300-400 résztvevője van túráknak, ezt a leadott feladatlapok alapján látjuk.  Reméljük ez a túra is sikeres lesz. Mint minden eddigi túránknál, itt is becsempésztük a madarakat, hiszen az iskolai programunk tulajdonképpen a madarászásról szól, így a csengők mellé elhelyeztünk egy-egy régi képeslapot is. Ezek hátulján karácsonyi szimbólumok rövid leírását lehet olvasni, a bélyeg helyére pedig a tanulók által készített fotókon egy madárportré látható, és be kell azonosítani az adott madárfajokat, ehhez a feladatlapon lesz egy keresztrejtvény, amit meg kell fejteni" - tájékoztatott dr. Gyimóthy Zsuzsanna főszervező.


A túra a Károly-kilátó parkolójától indul. A feladatlapokat ott vagy az erdei büfében lehet felvenni. A programsorozat mostani eseménye is kutatóprogram: a Tanulmányi Erdőgazdaság és a Magyar Madártani Egyesület támogatásával jön létre.
A programról részletesen a www.madaraszprogram.hu oldalon lehet olvasni. 


 

Legnépszerűbb cikkek