| 2022. április. 6. | 1 perc olvasás

Erdélyi diákok végeztek hadisírgondozást Sopronbánfalván

A Határtalanul Program részeként látogatott el a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola 50 diákja Sopronba. A látogatás során a tanulók a sopronbánfalvi hősi temetőben végezték el a sírok gondozását és karbantartását. A délután folyamán a résztvevők a temető történetét is megismerhették.

A Határtalanul Program célja a nemzetegyesítés, amely magyarországi és külhoni középiskolásokat támogat abban, hogy egymáshoz utazzanak.

„A Határtalanul pályázat keretében olyan pontot kellett keresni, amely összeköti Sopront és Csíkszentmártont. Ez a közös kapcsolódás a hadisírgondozásban rejlik. Ma az erdélyi diákok a sopronbánfalvi hősi temetőben végeznek sírgondozást, karbantartást és tereprendezést. A soproni diákok májusban az úzvölgyi katonai temetőben végeznek hasonló munkákat” – mondta Szakály Attila, a Soproni SzC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum történelemtanára.

„ A sírgondozásban közel 30 diák vesz részt, akik Erdélyből érkeztek Sopronba. Lényeges, hogy emlékezzünk a múltra, ezért is fontos ez a kezdeményezés. A Soproni Szakképzési Centrumtól jött a felkérés, hogy segítsünk az akció lebonyolításában, valamint a temető történetének felelevenítésében" - mondta Németh Csaba, a magyar honvédség soproni járási területvédelmi századának századosa. 

Az erdélyi diákok közel egy hetet töltenek a városban. A tanulók látogatásáról korábban itt írtunk.

 

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek