| 2021. május. 5. | 2 perc olvasás

A soproni evangélikus templom is megújul a kormány támogatásával

Több mint 400 millió forintos kormányzati támogatásból megújul 23+1 soproni és térségbeli templom – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós soproni sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az evangélikus templom teljes körű felújítása is elkezdődhet, erre külön keret áll rendelkezésre.

A Magyar Templomfelújítási Programban megvalósuló beruházások Sopron és térségének turisztikai vonzerejét is növelik – mondta el Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője a soproni evangélikus templomban tartott sajtótájékoztatón.

- A magyar kormány elkötelezett a közös nemzeti épített örökségünk megőrzése, valamint a turisztikai szempontból is fontos egyházi beruházások mellett. Az egyházi felújításokra 2010 óta kiemelt figyelmet fordít a kormány. A Modern Városok Program és a Magyar Falu Program keretében is lehet pályázni egyházi fejlesztésékre. 2021-ben elindult a templomfelújítási program, így térségünkben 23+1 templom újulhat meg, ebből 7 soproni és 17 vidéki. A templomok jellemzően 15-16 millió forintos támogatásban részesülnek. Sopron és térsége kiemelt turisztikai térség, mely építészeti és természeti örökségben is gazdag. A templomfelújítási program kiemelt célja az örökségek megőrzése az utókor számára -mondta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.


Fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte, hogy ha egy közösség templomot épít vagy újít fel, akkor a kultúráját is őrzi és ápolja a jövő generációi számára. A Löverekben 2015-ben egy új templomot építettünk, tavaly októberben pedig újraszenteltük a város védangyaláról elnevezett Szent Mihály templomot. A templomfelújítási program keretében a soproni Evangélikus templom is megújul. Idén ünnepeljük a soproni népszavazás 100.évfordulóját így nagy örömmel tölt el minket, hogy az elmúlt időszakban több történelmi és kulturális kincsünk köztük a Lenck villa, és a belvárosi homlokzatuk is megújultak. A templomfelújítások mellett a Múzeumnegyed kivitelezése is folyamatban van. 


Fotó: Griechisch Tamás

Soltész Miklós, államtitkár közölte, hogy a Magyar Templomfelújítási Program nemcsak az egész országban, hanem határon túl is kiterjed és közel 26 milliárd forintot fordít a következő években a legkisebb falvaink és városaink templomainak fejlesztésére. Ebből 1400 határon belül, 400 pedig határon túl fog megvalósulni. Sopronban és térségében 23+1 templom újul meg. A felújítások keretében többségében katolikus templomok, de 1 református és 2 evangélikus templom is megújul. A Soproni Evangélikus Templom felújításának előkészítésére, 70 millió forintos támogatást nyújt a magyar kormány. Sopronban az elmúlt években számtalan fejlesztés megvalósult így az Evangélikus templom felújítása is egy fontos lépcsőt jelent a város fejlődésében. 


Fotó: Griechisch Tamás

A Magyar Templomfelújítási Program keretében megújuló templomok listáját itt tekinthetik meg.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: templom

Legnépszerűbb cikkek