| 2021. január. 6. | 2 perc olvasás

Gazdaságilag is pozitív hatása van az M85-ös gyorsforgalmi útnak a környező települések életére

December közepén indulhatott meg a forgalom az M85-ös gyorsforgalmi út Sopron - Csorna közötti szakaszán. Ezt a pillanatot a Sopron környéki települések is nagyon várták, hiszen ezzel jelentősen csökkent a falvakon átmenő forgalom. A beruházásnak köszönhetően Nagycenken új munkahelyek létesülnek és több cég is eljuthat a térségbe.

Nagycenk belterületén az M85-ös gyorsforgalmi út átadása előtt napi szinten mintegy harmincezer gépjármű haladt keresztül, ez a szám most a felére csökkent. Lényeges változás, hogy mintegy 90 százalékkal kevesebb nagy tehergépjármű közlekedik a településen keresztül.

 - A településen a kereszteződésekben és a gyalogos-átkelőhelyeken is biztonságosabb lett a közlekedés. Nagycenk gazdasági életére is pozitív hatással van a gyorsforgalmi út elkészült új szakasza. Tavasszal adják át az üzemmérnökséget, mely a gyorsforgalmi út és a főútvonalak karbantartását fogja ellátni, és 70-80 embernek biztosít majd munkahelyet. Kijelöltünk 20 hektárnyi területet mely gazdasági, kereskedelmi és szolgáltatói besorolást kapott. Nagycenk a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a vállalkozások terjeszkedésének segítésére –emelte ki Csorba János, Nagycenk polgármestere.


Fotó: Fodor Regina

Fotó: Fodor Regina

 - Kópháza életében is óriási változást hozott az új gyorsforgalmi út – emelte ki Grubits Ferenc, a település polgármestere. Az átmenő forgalom közel egyharmadára csökkent, ezzel a közlekedésbiztonság jelentősen erősödött.

- Az elkészült szakasz a házak állagára is pozitív hatással van. A csökkenő teherforgalomnak köszönhetően a porszennyezés és a szén-monoxid szennyezés is csökkent. A közlekedési helyzet is jelentősen javult melynek köszönhetően a gyalogos-átkelőhelyeken is biztonságosabb lett a közlekedés – hangsúlyozta Grubits Ferenc Kópháza polgármestere. 


Fotó: Fodor Regina

A polgármester meglátása szerint az átmenő forgalom csökkenése nem nehezíti meg a helyi vállalkozások életét. A vendéglátóegységek üzletstratégiájukat eleve nem az átmenő forgalomra építették: a helyi lakosokat és a környéken élőket célozzák meg

Az 51 kilométeres szakasz 200 milliárd forintos kormányzati támogatásból készülhetett el, az átadásról további részleteket IDE kattintva olvashat.


Fotó: Fodor Regina

Fotó: Fodor Regina

Borítókép; Sopron Média archív 

Legnépszerűbb cikkek