/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FGesztenye%2Fs%25C3%25BClt.jpg)
A késő őszi utcaképhez nem is olyan régen még hozzátartozott a gesztenyeárus, a hűvös időben jólesett néhány szem sült gesztenye. Az igazi gesztenyefa ma már ritka, a szó hallatán inkább a vadgesztenye jut eszünkbe, a „szelíd” jelzővel tudatjuk, ha az igaziról van szó. A díszfaként gyakori vadgesztenye sokkal ismertebb, pedig csak névrokon: a szappanfafélékhez tartozó növény, melynek terméséből figurákat készítenek a gyerekek, a Balkánon őshonos, hozzánk a törökök hozhatták be. A két fa még csak nem is hasonlít, az elnevezés oka a termés hasonlósága: mindkét esetben szúrós, zöld kupacsban ülnek a barna színű szemek. Meg kell jegyezni, az igazi gesztenye kupacsának tüskéi sokkal hegyesebbek, szóval nem is annyira „szelíd”. Ugyanakkor nálunk is honos: bár fő hazája a mediterrán vidék, de északi elterjedésének határa a Kárpát-medence.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FGesztenye%2Fistockphoto-463652341-612x612.jpg)
Hol terem a gesztenye?
Termesztik is, jelenleg a világon legtöbbet – ha az ázsiai fajtákat is figyelembe vesszük – Kínában, míg az európai, nálunk megszokott szelídgesztenyéből Törökország és Olaszország a listavezetők.
A gesztenye melegkedvelő növény, de a téli hideget is igényli. Megfelelő körülmények esetén hosszú életet, Magyarországon akár 500 évet is megér, a leghosszabb életű gyümölcsfánk. Nálunk a legkedvezőbb feltételeket a Mecsekben, a Göcsejben, Kőszeg és Nagymaros környékén találja, ezeken a vidékeken vannak a legnagyobb kiterjedésű állományai. Sok helyen ma is őrzi jelentőségét, Velemben és Ágfalván gesztenyeünnepet tartanak október közepén.
A feltételezések szerint Kárpát-medencei gesztenyeligeteink helyén egykor másféle erdők, például tölgyesek lehettek, de mivel a gesztenyefákat értékes termésük miatt a római kor óta megkímélték az erdőirtások során – sőt, feltehetően kifejezetten szaporították is –, viszonylag nagy területen el tudtak terjedni. Az iparosítás korában sajnos fájának értéke került előtérbe, aminek sok, évszázados fánk is áldozatul esett.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FGesztenye%2Ffa.jpg)
Száz ló gesztenyefája
A világon a legidősebb ismert gesztenyefa Szicíliában, az Etna oldalában, Sant’Alfio község mellett található. A helyiek Száz ló gesztenyefájának (Castagnodei Cento Cavalli) nevezik, korát a tudósok 2000 és 4000 év közé teszik. Először Don Pietro Carrera említi 1636-ban, Il Mongibello című művében ezt írja róla: „hatalmas törzsű fa, akkora, hogy akár harminc ló is elfér a belsejében”. A matuzsálem jelenleg egy 50 méter kerületű, 22 méter átmérőjű területet foglal el, magassága szintén 22 méter. Több törzsből áll, ma sem eldöntött kérdés, valójában egy vagy több fáról van-e szó.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FGesztenye%2Fgeszteny%25C3%25A9s.jpg)
Alapvető élelmiszernek számított
Gesztenye szavunk, akárcsak a legtöbb európai nyelvben, az ógörög megfelelőre vezethető vissza. A magyar nyelvbe német közvetítéssel került be, a 13. században Magyarországra érkező bajor telepesektől vettük át.
Az olaszok és a franciák – hasonlóan, mint mi az epret a szamócától – megkülönböztetik a nagyméretű, legjobbnak tartott, jellemzően termesztett gesztenyét a többnyire vadon növő, kis szemű terméstől. Élelmezési szempontból a mediterrán térségben volt igazi jelentősége, ahol sok helyütt, különösen a gabonatermesztésre nem alkalmas hegyvidékeken, még száz éve is alapvető élelmiszernek számított.
Az ókorban csaták vagy hadjáratok kimenetelét befolyásolta, mekkora gesztenyekészletekkel rendelkeztek a harcoló felek, ezért Nagy Sándor és a rómaiak is sokfelé telepítették.
Nem csoda, hogy a mediterrán hegyvidékeken egészen a 20. századig annyira megbecsülték. Tulajdonképpen a burgonyát és a búzát egyszerre helyettesítette: egészben megfőzve, valamint szárítva és lisztté őrölve egyaránt felhasználták. Ezeken a vidékeken komoly gesztenyekultúra alakult ki; egy 1835-ben kelt feljegyzés szerint egy korzikai esküvői menü 22 különböző, gesztenyelisztből készült fogást tartalmazott.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FGesztenye%2F%25C3%25A9tel.jpg)
A gesztenye érésekor az egész család gyűjtötte a terméseket. A legszebbeket elvitték a piacra, az aprajával, a hibásakkal a disznókat etették, míg a maradékon a család élt. Tartósítás nélkül a gesztenye csak január közepéig állt el, ezért – és hogy a héj eltávolításának fáradságos napi munkájától megszabaduljanak – a gesztenyét füstön megszárították. Eközben a külső-belső héja levált a magról, így azt könnyen kiválogathatták, majd megőrölték lisztnek. A gesztenyeliszt száraz helyen akár két-három évig is elállt. A lisztből kenyeret, lepényt sütöttek, vagy ételeket sűrítettek vele. Mindez persze jól hangzik, de ne képzeljünk a búzaliszthez hasonló minőséget: a gesztenyeliszttel készült tészta nem kel meg, a belőle készült kenyérszerűséget inkább csak a hegyvidéki parasztok ették, akiknek nem jutott más. A friss gesztenye azonban a reneszánsz kortól kezdve a nemesek által is megbecsült csemege volt. Az Ibériai-félszigetről és Itáliából is rendszeresen szállították a francia, angol, németalföldi és német piacokra. Legértékesebbnek az úgynevezett lyoni gesztenyét tartották, amely valójában nagyrészt Itáliából származott, csak Lyonon keresztül jutott el Párizsba.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FGesztenye%2Fliszt.jpg)
A magyar gesztenyét megbecsülték
A magyar szelídgesztenye viszonylag apró szemű, ugyanakkor nagyon édes, ezért ahová eljutott (az alpokaljai például Stájerországba), ott megbecsülték, szívesen keverték a nagy gyümölcsű olaszhoz. Az egykor Európa-szerte népszerű, néptápláléknak számító gesztenye egyre inkább ritkaságszámba megy. A folyamat már a 18. században elkezdődött. A század végétől néhány kemény tél megtizedelte az állományt, majd a selyemhernyó tenyésztésének divatba jöttével – a hernyóknak táplálékul – eperfát ültettek sok gesztenyefa helyére. A gabonakereskedelem liberalizálásával a búza olcsóvá és mindenhol elérhetővé, a gesztenye konkurensévé vált. A legnagyobb lökést a gesztenyefákat pusztító betegségek, különösen az úgynevezett gesztenyepenész 19. századi megjelenése adta. Mindezek miatt az egykori olcsó tömegélelmiszer viszonylag ritka és drága csemegévé vált. A klasszikus termelővidékeken, Olaszországban vagy Korzikán most is készítenek gesztnyelisztet, de ma már különlegességként árulják. Süteményeket, polentát, tésztát is csinálnak belőle. Mivel gluténmentes, az egészséges élelmiszereket árusító boltokban nálunk is megtalálható.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FGesztenye%2Fistockphoto-2168752042-612x612.jpg)
Források: magyarkonyhaonline.hu, szupermenta.hu
Képek forrása: istockphoto
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025%2520okt%25C3%25B3ber%2FR%25C3%25A9ka%2FGesztenye%2Fbor%25C3%25ADt%25C3%25B3.jpg)