Alapszabályok
A tiszta grill tapadásmentes. Ezért mindenképp szerezzünk be egy jó grillkefét, és időnként tisztítsuk meg a rácsot az odaégett, odatapadt maradványoktól. Különösen, ha nyers húst vagy halat grilleztünk. Azután olajba mártott papírtörlővel töröljük át a rácsot.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520m%25C3%25A1jus%2FGrillez%25C3%25A9s%2Fgrillez%25C3%25A9s.jpg)
Ha édes mártást vagy bármilyen édes szószt használunk a húsokhoz, ne kenjük meg vele túl korán, mivel a cukor hamar égni kezd. Várjunk ezzel az utolsó néhány percig.
A húst és a halat pácoljuk be előző nap, viszont ehhez csak kevés olajat használjunk. A sót és a mézet lecserélhetjük otthon szárított fűszerekre, friss fűszernövényekre, borsra vagy összetört fokhagymára. Persze, aki a pikáns ízekért van oda, az nyugodtan használhat chilipaprikát is.
A grillezést érdemesebb a zöldségekkel és a gyümölcsökkel kezdeni, de mindenképp tartsuk távol őket a nyers hústól és a haltól. Nemcsak a grillrácson, hanem a konyhában is.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520m%25C3%25A1jus%2FGrillez%25C3%25A9s%2Fistockphoto-1026746730-612x612.jpg)
Szószok
A kerti grillezésben az egyik legvonzóbb kétségkívül az a sok-sok isteni szósz, amit a hús mellé ehetünk. A legjobb megoldás, ha a ezeket otthon készítjük el, ugyanis az üzletekben kaphatóak rengeteg cukrot és tartósítószert tartalmaznak. Ha pedig vendégségbe megyünk, a háziak minden bizonnyal örülni fognak, ha egy-két finom, ráadásul egészséges szósszal lepjük meg őket.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520m%25C3%25A1jus%2FGrillez%25C3%25A9s%2Fsz%25C3%25B3szok.jpg)
Két remek vegán szósz receptje:
Tartáros
Hozzávalók: 3 ek. veganéz (növényi majonéz), fél citrom leve,1 gerezd fokhagyma, só, bors, mustár.
Fűszerajánlatok: paprika, koriander, hagymapor, fokhagymapor, cayenne bors, majoránna, kapor, petrezselyem, friss koriander.
Zöld istennő
Hozzávalók: fél érett avokádó, 3-4 ek dióolaj, 1 nagy citrom leve, 1 nagy csokor aprított petrezselyem,1 tk. fokhagymapor, vagy 1 gerezd préselt fokhagyma, só, bors.
Opcionális: vegan majonéz (veganéz).
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520m%25C3%25A1jus%2FGrillez%25C3%25A9s%2Ftart%25C3%25A1ros.jpg)
Csak kalóriaszegényen!
Lehetőleg sovány húsokat vagy halat válasszunk, köretnek pedig friss salátát vagy grillezett zöldségeket. Isteni grillen sütve a cukkini, a hagyma, a citrom, a káposzta, a gomba, a padlizsán, a paprika, a paradicsom, a kukorica és az articsóka is. Ízesíthetünk borssal, illetve a saját magunk által termesztett rozmaringgal és zsályával. Ha a sót el akarjuk kerülni, érdemes átdörzsölnünk friss fűszernövényekkel a halat és a húst.
A kukorica és a burgonya ínycsiklandó eledel vajjal megkenve, befűszerezve, alumínium fóliába csomagolva és megsütve.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520m%25C3%25A1jus%2FGrillez%25C3%25A9s%2Fkukorica.jpg)
A halak kevésbé hízlalnak, mint a marha vagy a sertés. A grillezett lazac például nemcsak mennyei egy kis citrommal és friss salátával, de sokkal kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a tradicionális barbecue húsok, ráadásul tele van omega-3 zsírsavval, amitől gyönyörű lesz a bőrünk is. A halhoz használjunk halrácsot vagy csomagoljuk grillfóliába, így biztosan nem fog szétesni. Pikáns citromlével meglocsolva, citromborssal megszórva. A húsnál figyeljünk rá, hogy ne villával forgassuk, mert amint beleszúrjuk, eltávozik belőle a nedvesség, így száraz lesz. Használjunk inkább fogót!
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520m%25C3%25A1jus%2FGrillez%25C3%25A9s%2Flazac.jpg)
Ha van rá lehetőségünk, készítsünk magunknak nyársat. A látványára összefut a nyál a szánkban, és fel sem tűnik, hogy tulajdonképpen csak zöldségeket és húst eszünk köret nélkül. Mert csak akkor lesz igazán kalóriabarát a vacsora, ha mellőzzük a kenyeret és más pékárukat a tányérunkról. Kombináljunk egy kis csirkemellet cukkinivel, kaliforniai paprikával, gombával és hagymával – látványos és ízletes kombináció!
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520m%25C3%25A1jus%2FGrillez%25C3%25A9s%2Fny%25C3%25A1rs.jpg)
Nem árt egy jó ételhőmérő, hiszen így biztos lehetünk abban, hogy a hús kellőképp megsült. Ezzel megmenekülhetünk az ételmérgezéstől és az ezzel járó többnapos rosszulléttől. Az égett hús továbbá rákkeltő is.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520m%25C3%25A1jus%2FGrillez%25C3%25A9s%2Fz%25C3%25B6lds%25C3%25A9gek%2520grillezve.jpg)
Desszert
Nincsen vacsora desszert nélkül. Persze, nem feltétlenül kell egy óriási kalóriabombával elrontanunk az est sikerét, mivel a grillrácson is lehet pompás desszerteket készíteni, méghozzá a gyümölcsökből. Fimon például az alma, a barack, a dinnye, az ananász, az avokádó, a füge, a szilva, a nektarin, a körte és a banán grillezett formában. Megkenhetjük egy kis mézzel is, de a természetes cukrok enélkül is hőre karamellizálódnak, így extra ízt és édességet adnak a gyümölcsöknek.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520m%25C3%25A1jus%2FGrillez%25C3%25A9s%2Fgy%25C3%25B6m%25C3%25B6lcs.jpg)
Forrás: life.hu, origo.hu
Képek: pixabay
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520m%25C3%25A1jus%2FGrillez%25C3%25A9s%2Fbor%25C3%25ADt%25C3%25B3%25202.jpg)