| 2023. április. 30. | 3 perc olvasás

Gyógy- és fűszernövények a kertben

A saját termesztésű gyógy- és fűszernövények aromája utánozhatatlan. Nézzük meg, mire van szükségük a kertben!

A fűszernövények termesztésébe nemcsak azt kezdhet bele, akinek nagy kertje van, hanem akár az is, akinek egy kis balkonja, hiszen kis helyigénnyel rendelkeznek. Ha pedig egyszer belefog az ember, akkor szinte egész évben használhatja őket az ételek ízesítéséhez a konyhában.

Egynyári vagy évelő?

Ha fűszerkertetet, illetve gyógynövénykertet tervezünk, előtte mindenképpen tájékozódjunk, hogy az általunk kiválasztottak közül melyek évelők és melyek egynyáriak. Egy- vagy kétnyári például a bazsalikom, a koriander, a petrezselyem, az édeskömény vagy a turbolya. Ezek mind gyorsan nőnek, így akár szakaszosan is vethetők tavasszal és nyáron, ha azt szeretnénk, hogy mindig legyen utánpótlás.

Az évelők – mint például az szurokfű, a menta, a kakukkfű, a tárkony, a rozmaring vagy a metélőhagyma – lassabban fejlődnek, és állandó helyet igényelnek.

Termesztési körülmények

Ideális esetben a növények napos, szélvédett helyet, jó vízgazdálkodású talajt igényelnek. Árnyék- vagy inkább félárnyéktűrő a turbolya, a petrezselyem, a bakszakáll (gyökere fogyasztható), a menta, a citromfű, a metélőhagyma. Ugyanezek a növények jobban viselik a nyirkos talajt is. Ha agyagos a talajunk, keverjünk hozzá érett istállótrágyát, komposztot, zöldtrágyát. Megfelelő talajjal feltöltött emelt ágyással tudjuk biztosítani számukra a legjobban a jó vízelvezetést.

Forrás: Nők Lapja
 Általában elmondhatjuk, hogy legmegfelelőbb a növényeink számára a közömbös vagy gyengén lúgos (gyengén meszes) talaj. 

Hazánk egy-két területén, például az Őrségben jellemző a savanyú talaj. Ha ilyen a talajunk, valószínűleg meszezésre szorul.

Termesztésük

Gyógynövényeket nevelhetünk emelt ágyásban, elkülönített fűszerkertben, de akár virágágyásaink szegélyeként is. A gyógynövényeknek gyakran a virágjaik is mutatósak, egyben fűszerként is használhatjuk őket.

Magvetés, palántázás

Ha magról vetünk, a hidegtűrő petrezselyem, koriander, kamilla, kapor magjai márciustól augusztusig vethetők szabadföldbe. Ezek a növények, különösen a turbolya és a kapor az átültetést nehezen viselik.

Sok gyógynövény magjából nevelhetünk palántát is. A vetési mód megválasztásánál kövessük a csomagoláson olvasható instrukciókat. A bazsalikom például hidegérzékeny, ezért jobb, ha palántának előneveljük, és a palántákat csak a fagyveszély elmúltával ültetjük ki. Az évelő rozmaring, zsálya, metélőhagyma, édeskömény magjait palántának vessük el, és csak akkor ültessük ki őket, amikor már elég nagyok a palánták. A palántákat azonban a kiültetés előtt edzenünk kell például hidegágyban, és csak ezután kerüljenek az állandó helyükre.

Hová ültessünk gyógynövényt?

 Ha külön gyógynövény- vagy fűszerkertben gondolkodunk, megkönnyítjük a betakarítást, és a forró nyári napokon élvezhetjük a növények illatát is. 

A gyógynövénykert díszértékét növeljük, ha az ezüstös levelű levendulát vagy a zsályát kombináljuk a kék virágú borágóval, a narancssárga virágú körömvirággal. Mindkettejük virága ehető. Az eltérő textúrájú növények összeültetése is különleges hatást nyújt, ilyenek például a kakukkfű és a bazsalikom.

A gyógynövények remek szegélynövények. Ilyen például a kakukkfű vagy a metélőhagyma. Kis forgalmú területen a borsikafű, a kakukkfű a járólapok hézagai közé is ültethető. Ha áthaladunk rajtuk, finom illatukat is élvezhetjük. A magas, fátyolszerű lombozatú édeskömény szintén kiváló ágyásszegély, sárga virágai pedig remek méhlegelők. Gyógynövényeket ültethetünk a zöldségeink közé is. A petrezselymet, a koriandert, a turbolyát telepíthetjük például a zöldségsorok közé, vagy azok szegélyére.

Források: kertlap.hu, kertmenedzser.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek