| 2022. március. 11. | 3 perc olvasás

Gyógyhatású fűszernövények

A fűszernövények nemcsak az ételeinket teszik ízletesebbé és különlegesebbé, de a legtöbbjük az egészségünkre is számtalan pozitív hatást gyakorol. Ízelítőül bemutatunk közülük néhányat.

A mediterrán konyha nagy kedvence, a bazsalikom rendkívül gazdag flavonoidokban melyek erőteljes antioxidáns hatásukról ismertek. Az antioxidánsok képesek megvédeni a sejteket a káros szabadgyököktől, ezáltal elősegítik az egészséges sejtképződést és a sejtregenerációt. A növény továbbá gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik, cseranyagjai és illóolajai csökkentik a puffadást és egyéb emésztőrendszeri panaszokat.

A citromfű nem túl igényes növény, a balkonládában is sikerrel termeszthető. Termése sokféleképpen használható, egy esti tea például nemcsak nyugtató, hanem kedvezően hat az emésztésre is: elmulasztja a puffadást és támogatja a máj munkáját.

A cayenne-i bors egy rendkívül népszerű csípős fűszer, amelynek leginkább a dél-amerikai konyhában van komoly hagyománya. Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat; A-, C-, és E-vitamint, vasat, káliumot és rezet. Ez a fűszer rendkívül erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bír. Hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez is, mi több a fogyókúrában is segítségünkre lehet, ugyanis serkenti az anyagcserét és képes elnyomni az éhségérzetet.

A fokhagyma egyaránt népszerű a konyhaművészetben és a népi gyógyászatban. A benne található allicinnek köszönhetően rendkívül erős antioxidáns és vérnyomáscsökkentő. Jó hatással van a keringésre is, képes csökkenteni a káros koleszterin szintjét, rugalmasabbá teszi az ereket, így a visszér elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet. A fokhagyma rendkívül hatékony immunerősítő. A téli megfázásos és influenzás időszakban a házipatikánk elengedhetetlen kelléke lehet.

A kakukkfű nagy helyigényű növény, amire az ültetéskor érdemes odafigyelni. Kiválóan ízesíthetőek vele a mártások, a levesek, a halak vagy a húsok. Remek köhögéscsillapító, légúttisztító és fertőtlenítő hatású gyógynövény.

A levendula szereti a mély cserepet és a rendszeres locsolást, ám nem garantált, hogy jól viseli a balkonkerti életet. Ha mégis megmarad, lehet vele védekezni a szúnyogok ellen. Teája nyugtató, görcsoldó hatással bír. Ha levendulaszüreten összegyűjtünk pár csokorral, érdemes a virágából kis zsákokat készíteni és berakni a szekrénybe, ez ugyanis távol tartja a molyokat és elősegíti a nyugodt alvást.

A menta a limonádé nélkülözhetetlen frissítő alkotóeleme, de az egészségünkre is kedvező hatással lehet, ugyanis csökkenti a gyomorégést és a hányingert, valamint görcsoldásra is használható. A növény gondozása nem igényel különösebb figyelmet, az viszont fontos, hogy kétnaponta locsoljuk meg, télen pedig hozzuk be, vágjuk le tövig, és tavaszig tartsuk hűvös helyen. Ahogy megérkezik a meleg, újból erőre kap.

A rozmaringot tehetjük frissítő limonádéba, de fűszerként is tökéletes szószokhoz és halakhoz. Fokozza a vérkeringést és segíti az emésztést. Fejfájás ellen is szokták ajánlani. A mentához hasonlóan locsolást igényel, és ugyanúgy lehet teleltetni is. Hatalmas bokorrá tud fejlődni, ezért hagyjunk mellette helyet az ültetésnél.

Az oregánót már több ezer éve használják mint fűszer- és gyógynövényt. Hihetetlenül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, a benne levő hatóanyagoknak köszönhetően pedig képes megakadályozni a baktériumok és a gombák elszaporodását a szervezetben, így segítségével megelőzhetőek és kezelhetőek a bakteriális és gombás fertőzések. Emellett az oregánó gazdag antioxidánsokban is, amelyek képesek megvédeni a sejteket a károsodástól.

Forrás: https://www.herbadoctor.hu/gyogyito-fuszernovenyek-110

https://egy.hu/egeszseg/5-fuszernoveny-amit-tartanod-kell-otthon-107394

Képek forrása: pixabay

Címkék: növények

Legnépszerűbb cikkek