| 2022. április. 20. | 4 perc olvasás

Gyógyító kövek

Az ásványok gyógyító hatását évszázados tapasztalatok igazolják. A köveket sokféleképpen használhatjuk, az azonban mindegyik módszerben közös, hogy az ásványnak érintkeznie kell a testünkkel.

Azokat az ásványokat hívják gyógyító köveknek, amelyeknek a kristálygyógyászat – a hagyományok és a népi megfigyelések alapján – pozitív hatást tulajdonít. Fontos kiemelni, hogy a kristályok alkalmazása nem helyettesítheti az orvosi kezelést. Ha bármilyen fizikai vagy lelki problémánk van, szakemberhez érdemes fordulni.

A legegyszerűbb használati módja a gyógyító ásványoknak, ha magunknál hordjuk őket. Válasszunk egy olyan sima felületű, kezünkbe simuló követ, amelynek érintése pozitív érzéseket kelt bennünk. A kő kézbe véve fejti ki a hatását, ezért tartsuk minél többet a markunkban. Különösen jó hatást érhetünk el, ha meditáció közben tartjuk a kezünkben.

 

 

Dönthetünk azonban kövekkel díszített ékszer mellett is. Ha hiszünk abban, hogy a megfelelő kő szólít minket, egy véletlenszerű választással sem nyúlhatunk nagyon mellé. De ha az ékszerben nemcsak a szépséget keressük, hanem a testünkre, lelkünkre és szellemünkre gyakorolt hatást is, akkor érdemes a választásnál arra is figyelni, milyen hatású ásványt foglaltak bele.

A legfontosabb gyógyító kövek

Akvamarin: a torokcsakra köve, segíti a kommunikációt, az önkifejezésünket.  Az akvamarin enyhíti a szénanátha és az autoimmun-betegségek tüneteit és jótékonyan hat a szemproblémákra. Enyhíti az érzelmi kríziseket, a depressziót. Jótékony hatással van a pajzsmirigyre és szabályozza a hormonháztartást. Növeli a test energiáját, békét és szellemi megtisztulást nyújt. Segíti az anyagcserét, a lép és a máj normális működését. Érdemes nyakláncként viselni, hogy a legjobban ki tudja fejteni energetizáló hatását.

Ametiszt (sötétlila): általános erősítő kő, amely a koronacsakrához kapcsolódik. Belső békét hozhat, enyhítheti a lelki (pl. gyász) és fizikai fájdalmakat, oldhatja a feszültséget, emellett csökkentheti a magas vérnyomást, salaktalaníthat, jó hatással lehet a bőrre és a szembetegségekre is;

ametiszt (fehér sávokkal): pihentethet, segíthet elhagyni a függőséget, jótékony hatása lehet a tüdőre, a vastagbélre (salaktalanítás) és a bőrre (enyhítheti a viszketést és a leégést).

Aventurin (zöld): a remény és egyben a szívcsakra egyik kövének tartják, nyugalmat és harmóniát teremthet, segíthet alvászavar esetén, használják a szívinfarktus és érelmeszesedés megelőzésére (koleszterinszint-csökkentés), fájdalomcsillapító hatást is tulajdonítanak ennek az ásványnak;

aventurin (barack színű): fokozhatja a kreativitást, segítheti a vezetői és döntéshozói képességek kibontakoztatását, növelheti a határozottságot.

Hegyikristály: mesterkristály, a gyógyító kövek között az általános gyógyító szerepét tölti be, energetizáló kőnek is tartják, amely serkentheti az agyműködést, fejlesztheti az emlékezőtehetséget, erősítheti az immunrendszert és a tüdőt, gyulladáscsökkentő és stresszoldó hatást tulajdonítanak neki.

Hematit: mindhárom síkon (test, lélek, szellem) egyensúlyt hozhat, bátoríthat, növelheti az önérzetet és az akaraterőt, erősítheti a lényeglátást, mindemellett elősegítheti a szervezet vasfelvételét és a vérképződést, gyorsíthatja a sebgyógyulást, stimulálhatja a beleket és a vesét.

Holdkő: a nőiség/nőiesség köve, “lágyíthat”, elmélyítheti az érzéseket és az intuíciót, csillapíthatja az érzelmi felindulást, harmonizálhatja a férfi-női energiákat, fizikai síkon pozitív hatást gyakorolhat a női hormonális ciklusra, a PMS-re, segíthet szülés után és klimax idején.

Jáde: a gyógyító kövek között – többek között – a szerencsehozó szerepét tölti be (Távol-Keleten ezért talizmánként is viselik), ezen kívül tisztító és egyensúlyt teremtő kőnek tartják, szabályozhatja az idegek, a vese és mellékvese működését, egyensúlyba hozhatja a szervezet víz-, sav-bázis- és ásványianyag-háztartását; segítheti a nőiesség megélését.

Lapis lazuri: megerősítheti a szerelmi kapcsolatokat, megkönnyítheti az igazság kimondását és elfogadását, őszinteséget hozhat és békességet teremthet, támogathatja a konfliktusok lezárását, ezen kívül jótékony hatással lehet a torokra, a hangszalagokra, a pajzsmirigyre és az agy működésére, bőrbetegségre (ekcéma, szemölcsök stb.) és bőrirritációra (pl. csípés).

Malachit: fontos védelmező kőnek tartják, amely támogathatja a változást, az élet minél teljesebb megélését, a neki tulajdonított gyógyhatások között kiemelendő az, hogy serkenheti az agyat, méregteleníthet, gyulladást és lázat csökkenthet, reumás panaszokra, asztmára, görcsökre és menstruációs problémákra is ajánlják.

Ónix: erőt adhat viselőjének a nehéz helyzetekben, fizikailag és szellemileg megterhelő időszakokban, csillapíthatja a félelmet, az aggodalmat, javíthatja az idegek működését; erősítheti az öntudatot és a józan gondolkodást.

Pirit: a változás/megújulás kövének tartják; erőt adhat a célok eléréséhez, ugyanakkor energetikai védelmet is nyújthat, csökkentheti az aggodalmat, javíthatja az önbecsülést, fizikai síkon serkentheti a máj és a belek működését, a méregtelenítést.

Rózsakvarc: a gyógyító kövek között egyértelműen a szeretet kövének tekintik, és a szívcsakrához kötik, szerelembevonzó hatása lehet, de éppúgy felerősítheti az önszeretetet, gyógyító kristályként harmonizálhatja a szívritmust, jótékonyan hathat a nemi szervekre és a termékenységre.

Tigrisszem: a hagyományok szerint védelmet nyújtó kőnek tartják, amely enyhítheti a stresszt és a depressziót, megkönnyítheti a célok megvalósítását, a belső erő felismerését, javíthatja az önértékelést,  szabályozhatja a mellékvesét, csillapíthatja az asztmarohamokat; élesítheti az érzékeket.

Türkiz: elsősorban a torokcsakrához szokták rendelni a kristálygyógyászok (kommunikáció), de az egyik leghatásosabb is a gyógyító kövek között, vígaszt nyújhat a léleknek és jó(l)létet a test számára. Enyhítheti a kimerültséget, az elsavasodást, segítheti az energia útját a szövetekbe, jó hatással lehet a reumára, a köszvényre; kiegyensúlyozottá tehet, felvidíthat és éberré tehet. A valódi türkiz meglehetősen drága, ezért a kereskedelemben türkiz helyett türkenittel lehet a leggyakrabban találkozni. Ez színezett howlit vagy rekonstruált türkiz.

Forrás: Judy Hall: Kristálybiblia, harmoniaekszer.hu, asvanybarlang.hu

Képek forrása: pixabay

 

Legnépszerűbb cikkek