| 2023. január. 8. | 6 perc olvasás

Hatékony életmódváltás az új esztendőben

Új év, új kezdet. A leggyakoribb újévi fogadalmak közé az életmódváltás, a több sport, a tudatosabb táplálkozás és az egészségmegőrzés tartozik. Ám a legtöbben ezeket az elhatározásokat sajnos nem viszik végig.

Az európai lakosság átlagosan 4 kilogrammot hízik évente. Ennek a súlytöbbletnek a nagy része az ünnepi időszakban kúszik fel. Nem is csoda, ha újévkor megfogadjuk: ez így nem mehet tovább, megszabadulunk a súlytöbbletünktől, és jobban figyelünk majd az egészségünkre. Átlagosan minden második ember tesz valamilyen újévi fogadalmat. A leggyakoribbak közé tartozik az életmódváltás, a sportolás elkezdése, esetleg újrakezdése tartoznak. Nem csoda, hogy általában januárban megtelnek az edzőtermek. Azonban a fogadalmak negyedénél már az első hetekben elfogy az energia. Egy amerikai kutatás szerint az emberek mindössze 8 százaléka (!) tartja be hosszú távon a fogadalmait, ez a szám pedig nagyon kevés. Az életmódváltás nem egyszerű. A kezdeti lelkesedés gyorsan elkophat, ha nincs sikerélmény, vagy ha nem tudunk olyanokkal beszélgetni, akik az első időszak nehézségeit már túlélték, esetleg pont ugyanabban a cipőben járnak, mint mi.

Az életmódváltás nem egy átmeneti állapot, hanem jó esetben valóban egy életre szól. Hullámvölgyek folyton lesznek, de valahogy mindig vissza kell kapaszkodni arra az útra, ami a cél felé vezet. Az embereknek csak kis része képes pár hónapnál tovább küzdeni a vágyott állapot eléréséért. Ahhoz ugyanis, hogy teljesíteni tudjuk a céljainkat, nem kevés akaraterőre és kitartásra van szükség. Ehhez adunk néhány tanácsot.

A siker nagy része fejben dől el. Ha ott nem változik semmi, akkor hosszú távú eredményre nem számíthatunk: csak kívülről változunk, de belül ugyanazokkal a problémákkal küzdünk majd, mint eddig. A sikeres életmódváltás a megfelelő célkitűzéssel kezdődik: azon múlik, hogy reális célt határozzunk meg önmagunknak. A motiváltság megtartásában sokat segít, ha apró részcélokat tűzünk ki, így gyakrabban érhetünk el sikerélményt, ami átsegít minket a nehezebb napokon is. Nem az első alkalom a legnehezebb és nem is a tizedik. Akkor kell erősnek lennünk, amikor már hónapok óta csináljuk, és egy kicsit engednénk a nyomásból. Csak egy edzés marad ki. Aztán még egy. Végül az egész hét. Aztán arra jutunk, hogy most már mindegy, az lesz a legjobb, ha a jövő hónapban újrakezdjük. Ezek azok a pillanatok, amikor valahogyan vissza kell evickélni arra az útra, amin a kezdet kezdetén elindultunk. Életmódot váltani ugyanis nem egy párhetes tevékenység.

Gyakori eset, hogy a januári életmódváltás jegyében egy éppen akkor népszerű étrendet kezdünk el követni, és egy elsőre szimpatikusnak tűnő mozgásformát viszünk az életünkbe. Ez azonban közel sem ajánlott: ami másnak bevált, az nem biztos, hogy nekünk is jó lesz. Ha nem személyre szabott étkezést és mozgást követünk, jön a sikertelenség és a stagnáló mérleg, a rossz mozgásmintának és a nem megfelelő terhelésnek pedig sérülés és ízületi fájdalom lesz a vége. A divatdiéták nem vezetnek eredményre. Egyrészt azért, mert lelkileg megerőltető az önsanyargatás, a koplalás és az éhezés, ami sokaknál mentális problémákat, ingerlékenységet, szorongást válhat ki, valamint a kellemetlenségek idő előtti feladását, magyarul a fogyókúra megszakítását, szabályainak áthágását.

Másrészt pedig azért, mert a diéták többsége arra késztet minket, hogy drasztikusan visszavegyük a bevitt kalóriák mennyiségét, ami súlycsökkenéssel is jár együtt egy ideig, csakhogy a szervezetünket nem tudjuk becsapni. Ilyen esetben ugyanis tartalékoló üzemmódra vált, lelassítja az anyagcserét, ezáltal kis túlzással még attól is hízni fogunk, ha megeszünk egy almát. Éppen ezért érdemes elfelejtenünk a diéta fogalmát, és megismerkedjünk az életmódváltás kifejezéssel, aminek a lényege az, hogy haladéktalanul szakítunk addigi életformánkkal, illetve étkezési szokásainkkal, és áttérünk valami sokkal egészségesebbre. Amennyiben ugyanis felszaladt ránk némi felesleg, akkor bátran kijelenthetjük, hogy valami komoly probléma volt velünk a mindennapokban. Túl keveset mozogtunk, túl sok zsírosat vagy cukrosat ettünk, de az is lehet, hogy csak túl kevés folyadékot fogyasztottunk.

Az életmódváltás fogalmát röviden és tömören úgy lehetne összefoglalni, hogy olyan étkezési szokásokat és olyan életformát alakítunk ki magunknak, amiben a rendszeres mozgás mellett soha nem kell éheznünk, de közben olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nemcsak finomak, hanem kevés kalóriát is tartalmaznak. Így érhető el, hogy a testsúlyunk az első pár hónapban folyamatos csökkenésnek induljon, majd ha elérte az egészséges szintet, akkor stagnálni kezdjen.

Az életmódváltás a közhiedelemmel ellentétben nem arról szól, hogy az életünk végéig éhezünk. Sőt, pont az a lényeg, hogy egy percig se maradjunk éhesek, mert akkor jön a fentiekben már említett tartalékoló üzemmód, és az anyagcserénk újra lelassul. Az életmódváltás során arra kell törekednünk, hogy naponta legalább 5-6 alkalommal együnk, méghozzá mindig keveset, ám egészségeset, de legalábbis kevés kalóriás terméket. A sok zöldség és gyümölcs, a fehérjében gazdag ételek, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek például remek kiindulópontot jelentenek, de érdemes az interneten kutakodni receptek után, hiszen az életmódváltással nem kell lemondanunk a finom falatokról, csupán meg kell változtatnunk azt a rossz szokást, miszerint mindent zsírral főzünk vagy sütünk, mindent agyonsózunk és még a leveshez is fehér kenyeret eszünk. Ha ez sikerül, a plusz kilók miatt sem kell aggódnunk többé.

Ha egyedül nem megy, kérhetünk segítséget is. Egy dietetikus pontosan tisztában van azzal, hogy a különböző élelmiszereknek milyen a tápanyag-összetételük, illetve az adott ételek milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Emellett tökéletesen ismeri a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok szerepét. Tudja az egyes tünetek, betegségek hátterében meghúzódó esetleges hiányállapotokat és a testösszetétel megfelelő arányát is.

Ha többet szeretnénk mozogni, érdemes követnünk a 10 perces alapszabályt: ha mindennap csak 10 percet szánunk arra, hogy mozogjunk, máris teszünk az egészségünkért. Ezt a tíz percet egy hónap múlva duplázzuk meg, napi 20 perc pedig hosszú távon is segít fitten maradni. Ha kevésnek érezzük a 10 percet, lehetőség szerint sétáljunk a buszozás helyett, és használjuk a lépcsőket a liftek helyett. Sok kicsi sokra megy!

Ha eddig nem volt az életünk része a rendszeres testmozgás, akkor itt az ideje hetente legalább két-három alkalommal intenzíven átmozgatni a testünket. Ez nemcsak azért fontos, mert sok felesleges kalóriától szabadulunk meg, hanem azért is, mert számtalan méreganyag távozik így a szervezetünkből, ami gyorsíthatja a fogyást és erősítheti az immunrendszerünket. Ebben sokat segíthet egy személyi edző, aki az állapotfelmérés után személyre szabott edzéstervet dolgoz ki a számunkra. Ha pedig csoportos edzésre járunk, a társak motiváló hatással lehetnek ránk.

A fogyás egyik alapja a gyors emésztés és az anyagcsere. Ezt a mozgás mellett a legkönnyebben a vízfogyasztás növelésével érhetjük el. Próbáljunk meg naponta 3-4 liter vizet meginni, ami nemcsak felgyorsítja az emésztésünket – ezáltal meggátolva a plusz kilók lerakódását –, hanem lecsökkenthetjük vele a számtalan magyar embert érintő dehidratáció kialakulásának problémáját is, amivel búcsút mondhatunk például a gyakori fejfájásnak. Szabaduljunk meg a magas cukor- és kalóriatartalmú italoktól: a gyümölcslevektől, a kólától, az energiaitaloktól és a szénsavas üdítőktől is! Nem is gondolnánk ugyanis, hogy mennyi kalóriát tartalmaz egy-egy pohár cukros ital. Helyettük próbáljuk ki a kókuszvizet és a jótékony teákat, melyek közül néhány még az anyagcserét is fel tudja turbózni.

Források: arvai-barta.hu, fmc.hu, hazipatika.com, wellandfit.hu

Képek forrása: pixabay

Címkék: egészség

Legnépszerűbb cikkek