Hogyan gondozzuk a növényeinket a nyári melegben?

A legtöbb növény rosszul viseli az extrém hőséget, aminek hatására vagy kevesebbet teremnek, vagy egész egyszerűen elpusztulnak. Néhány hasznos tanács megfogadásával azonban kedvenceink könnyebben átvészelhetik ezt az időszakot is.

A nedves közeg biztosítása talán a legfontosabb a nyári növénygondozásban. Mivel nem csak a trópusi növények kedvelik a nedves mikroklímát, ha tehetjük, szórófejes spray használatával rendszeresen nedvesítsük meg a növények felszínét. Ha ez túl macerás, akkor helyezzünk el egy vízzel töltött kis tálkát a szoba napos vagy meleg részébe, és így alakítsunk ki házi párologtatót.

Öntözzünk megfelelő időben

A hőhullámok során növényeink öntözésére a megszokottnál is jobban oda kell figyelnünk. Ha nap közben locsoljuk meg őket, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy megégnek majd a napon. Nyáron vagy kora reggel, vagy napnyugta után ajánlott öntözni, amikor a napsugarak még/már nem olyan erősek. Ezzel nemcsak azt kerüljük el, hogy a vízcseppek által fókuszált napsugarak megégessék a növénykéinket, hanem a talajból is kevesebb víz fog elpárologni, mielőtt a gyökereik hozzájutnának.

A fiatalabb növények különösen sok gondoskodást igényelnek. Míg megerősödött társaik még valahogy csak-csak kibírják néhány napig öntözés nélkül a nyári melegben, az ifjú növénykék gyökereinek sok vízre van szükségük, hogy nagyobbra nőhessenek. Zsenge alkatuk miatt könnyebben is égnek meg a napon. Ha melegben ültetjük el őket, érdemes egy nagyobb növény árnyékába helyeznünk azokat, hogy ne érje őket olyan sok közvetlen napfény.

Hogyan locsoljunk?

Ahogy az év bármely más szakában is, lényeges, hogy mélyen és alaposan öntözzünk, ha ugyanis csak a föld felszínére kerül a víz, nem jut elég mélyre a gyökerek közé, ezáltal pedig a táplálék sem a megfelelő helyre kerül. Ezt rendkívül egyszerűen ellenőrizhetjük akár az ujjunk segítségével is. Ha a föld már 6-7 centiméter mélyen is nedves, akkor jól végeztük a dolgunkat. Ha a föld elválik a cseréptől, mély árkot képezve a kettő között, biztos jele annak, hogy ideje locsolni.

Körültekintő elhelyezés

Nagyon fontos körültekintően megválasztanunk növényeink helyét is. Míg egy jukka, cikászpálma vagy egy kamélia imád a kánikulában sütkérezni, addig egy banánpálma könnyedén megégetheti magát. Vannak növények, amiket érdemes a tűző napról árnyékba helyezni, ahol jobban fogják magukat érezni. Ez az ablakban „lakó” növényekre is vonatkozik. A hőséget nehezen viselő szobanövényeinket ajánlott nyáron hűvösebb helyre költöztetnünk, vagy legalábbis leengednünk a redőnyt mellettük.

A növények azt sem szeretik, ha nagy melegben fosztjuk meg őket a virágaiktól, így jobb, ha erre kora reggel, jóval napfelkelte előtt kerítünk sort.

Nyáron növényeket átültetni kifejezetten tilos, ugyanis ilyenkor kedvenceink túlélő üzemmódban vegetálnak, így semmi értelme egy ilyen megpróbáltatásnak kitenni őket. Várjuk meg inkább az őszt és a hűvösebb napokat! Addig is a nyári növénygondozás leginkább a locsolásban és a megfelelő elhelyezésben merüljön ki.

Forrás: agraroldal.hu, otthonokesmegoldasok.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek