| 2023. június. 6. | 3 perc olvasás

Hogyan lesz egész nyáron szép a pázsit?

Remek érzés a kertbe kilépve buja, zöld pázsitot érezni a talpunk alatt. De hogyan maradhat egész nyáron át üde és szép a füvünk? Szerencsére nem is olyan nehéz és bonyolult a gyep gondozása, mint azt elsőre hinnénk.

Ahhoz, hogy a füvünk valóban a kertünk dísze lehessen, folyamatos törődésre és munkára van szükség. Jó hír viszont, hogy nem kell mesterséges műtrágyát, gyomirtókat vagy növényvédő szereket bevetnünk ahhoz, hogy egész nyáron át üde, méregzöld pázsitunk lehessen. A nyári meleg okozta stressz elkerüléséhez kiváló gyepgondozási munkálatok léteznek, amikkel edzeni lehet a gyepet, illetve ezek elvégzése mellett csökkenteni lehet az öntözési mennyiséget is. Ilyen például a rendszeres levegőztetés és a gyeplazítás. Ha pedig az alábbi tippeket betartjuk, akkor egészen biztosan egészséges, szép zöld gyepnek örvendhetünk majd.

Szellőztessük a gyepet!

Ha túlságosan tömör a gyep alatt a talaj, akkor bizony nem tudja jól felhasználni a tápanyagokat. A talajban lévő hasznos organizmusok, például a földigiliszták a túl kemény, tömörített talajban nem tudnak megtelepedni. Ha igazán zöld fűre vágyunk, akkor rendszeresen szellőztetni kell azt. Ennek többféle módja is van, amihez akár speciális gépet is lehet vásárolni, bérelni. Ha viszont nagyobb területről van szó és gyorsabban is akarunk haladni, akkor a késes gyepszellőztetés az ajánlott. Egészen más a helyzet akkor, ha kisebb kerttel rendelkezünk: ebben az esetben a ház körül megtalálható kerti szerszámokkal is el lehet végezni a feladatot, legfeljebb kicsit lassabban haladunk. Egy hegyesebb végű gereblyével erősen át kell fésülni a gyepet – az így a lerakódott, elhalt növények maradványait fellazítjuk, majd összegyűjtjük. Ha már nagyon le van tömörödve a föld, és a gereblyézést kevésnek érezzük, akkor célszerű még vasvillával is átszurkálni a gyepet. 10-15 centinként ha van egy villanyom, az már jó lesz. Fontos, hogy gyűjtsük össze azt, amit már fellazítottunk, ezzel még a mohásodást is megelőzhetjük.

Ritkábban, de alaposabban öntözzünk

 Az egészségesebb gyep érdekében tanuljunk meg mélyebben és ritkábban öntözni! Elég hetente egyszer vagy kétszer, akkor viszont alaposan!

A mennyiség természetesen változhat a helyi időjárási viszonyoktól, a talajtípustól és a fűfajtól függően is. Ha ritkán és mélyen öntözzük, akkor a fű gyökerei mélyebben kezdnek el nőni a talajban. Ez segíthet abban, hogy a pázsitunk aszályos időszakokban is egészséges maradhasson. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy csak kánikulában, akkor is a legnagyobb hőségben – 35 fok környékén – szabad naponta locsolni a gyepet, de ilyenkor is inkább csak a homokos talajon! Figyeljünk arra is, hogy csak annyi vizet öntözzünk ki, amennyit elbír a talaj, és ami fel tud száradni a következő locsolás előtt. Számos gyom kedveli az állandó, nedves környezetet, ilyen az egynyári perje és a muharfélék is, amelyek augusztusban rendre elfertőzik a kertet. Nyáron sose öntözzük a füvet esti időszakban! A felmelegedett talaj ugyanis a vizet nagy intenzitással elkezdi kipárologtatni, és ezzel ideális körülményeket a gombás fertőzéseknek teremt.

Fontos az éles fűnyírókés

Az életlen kések a fűszálakat könnyezésre késztetik, nem vágja vissza őket, aminek az az eredménye, hogy pár nap alatt bebarnul a fűszál csúcsa. Sokan összekeverik a jelenséget a szárazság okozta stresszel, és azt hiszik, hogy növelni kell az öntözővíz mennyiségét, az öntözés gyakoriságát. Havonta egyszer ezért is élesítsük ki a fűnyíró késeit!

Figyeljünk arra, hogy mire állítjuk be az automata öntözőrendszert

A tavaszi indítását követően a kerttulajdonosok gyakran nem változtatnak az öntözési programon, pedig az okos vezérlőegységek legtöbbje már egy úgynevezett százalékoló funkció is van, amivel nincs szükség a teljes program átírására. Így könnyen előfordulhat, hogy a tavaszi és őszi időszakban túlöntözzük, míg a nyári időszakban alulöntözzük a gyepet. Ez nemcsak a gyep számára káros, de igencsak vízpazarló megoldás is. Mindenképpen érdemes utánaolvasni annak, hogy hogyan kell helyesen használni az öntözőberendezésünket. Összegezve:

 a tavaszi és az őszi időszakokban a gyepet elegendő az 2-3 naponta egyszer megöntözni – természetesen az aktuális hónap hőmérsékleti és csapadékossági sajátosságát megfigyelve. 

További tanácsokat a következő héten olvashatnak.

Források: agrarszektor.hu, gyepszonyeg-gyeptegla.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek