| 2022. augusztus. 29. | 3 perc olvasás

Hogyan rázódjunk vissza a munkába a jól megérdemelt szabadság után?

A nyár végéhez közeledve vissza kell rázódnunk a munkás hétköznapokba, lehetőleg minél gyorsabban és eredményesebben. Ez persze nem mindig könnyű feladat, néhány jótanács megfogadásával azonban talán egyszerűbben mehet.

Egy kutatás szerint a szabadságról visszatérő dolgozók boldogabbak, egészségesebbek és több az energiájuk, sőt még a problémamegoldó képességük is jobb. Ahhoz azonban, hogy ezt a feltöltött állapotot minél tovább meg tudjuk őrizni, a visszatérésnek ugyanúgy érdemes megadnunk a módját, mint a kikapcsolódásnak.

Minden munkavállaló átélte már, milyen az, amikor a nyári szabadság után újra el kell kezdeni dolgozni. Minimális a munkakedvünk, lélekben még a tengerparton/hegyekben vagyunk, miközben e-mailek százai várnak megválaszolásra. Sajnos el kell fogadnunk, hogy a jó is véget ér egyszer, és bármilyen nehéz is, de nem érdemes vesztegetni a munkára fordítandó időt. A szomorkodás és a feladatok elhalasztása nem jó megoldás. Nézzük hát, mit érdemes tennünk annak érdekében, hogy sokkal nagyobb lendülettel rázódjunk vissza a munkába!

Készüljünk előre!

Ha a nyaralást követően lesznek fontos határidőink, tanácsos előre dolgozni vagy a feladatokat átadni. Az első munkanapokon ugyanis nem lehet a korábbi fordulatszámra felpörögni, és ez frusztrációt okozhat.

Kapcsoljunk ki teljesen a nyaralás alatt!

A nyaralás akkor hatékony, ha az ember teljesen kiszakad a munkából, nem néz rá az e-mailjeire és a céges telefonját sem viszi magával. Éppen ezért úgy kell otthagyni a munkahelyet, hogy a kollégák tovább tudják vinni az ügyeket. Sürgős esetben muszáj elérhetőeknek lennünk, de ne hagyjuk, hogy folyamatosan csip-csup ügyekkel zaklassanak minket.

Csak fokozatosan!

Ha alig érkeztünk meg, és már munkába is állunk, abból semmi jó nem fog kisülni. Ha nincs átmenet a nyaralás és a munka között, feszültek és fáradtak leszünk. Hétfői munkakezdés esetén nem szerencsés egy kéthetes nyaralásról vasárnap késő este hazaérkezni. Sokkal zökkenőmentesebbek az első napok, ha már szombaton otthon vagyunk, és marad egy napunk saját magunk összeszedésére.

Adjunk magunknak időt a belerázódásra!

Ne várjuk el magunktól, hogy már az első napon a topon legyünk és ne érezzük kudarcnak, hogy sok mindent nem sikerült elintéznünk. Ne akarjunk mindent gyorsan megoldani és ne várjuk el magunktól, hogy a szabadság ideje alatt felhalmozódott munkát a visszatérésünk utáni első délelőtt el tudjuk végezni. Nézzük végig, hogy pontosan milyen feladatok várnak ránk, ellenőrizzük leveleinket olyan sorrendben, ahogyan érkeztek, természetesen a sürgőseket előre véve.

Fogadjuk el a lassabb munkatempót!

Ha a szabadság utáni első napra azonnal három tárgyalást szervezünk be, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy nem vagyunk elég aktívak vagy összeszedettek. Egyrészt ha külföldön nyaraltunk, az utazás, az időeltolódás, a változó klíma vagy bármely hasonló tényező befolyásolhatja a teljesítőképességünket, illetve, egy hosszabb szabadság után érdemes az első pár napot azzal tölteni, hogy "felvegyük a fonalat". Persze ez nem indok arra, hogy hetekig emlékeztessünk minden kollegát arra, hogy mi szabadságon voltunk, de azért nem árt, ha nem 12 órázunk rögtön az első napokban.

Hozzunk valamilyen apró emléket a nyaralásról a munkahelyre!

Ez lehet akár egy hűtőmágnes, akár háttérképnek egy nevezetesség vagy táj, amit megtekintettünk. Valami olyasmi, ami jó érzéssel tölt el.

Kérjünk segítséget!

Amennyiben a szabadságunk alatt helyettesítettek minket, kérjük meg a kollegát, hogy szánjon ránk egy kis időt, ismertetve az elmúlt időszak eseményeit. Célszerű, ha ő tájékoztat minket bármi olyan változásról, amelyet feltétlenül tudnunk kell a tökéletes munkavégzéshez.

Tervezzük meg a feladatainkat!

Mivel számíthatunk rá, hogy az 1-2 hét kiesés alatt is történtek előrelépések a munkánkat illetően, érdemes egy úgynevezett cselekvési tervet felállítanunk az elkövetkezendő napokra. Fontos, hogy ez tartalmazza a prioritást élvező feladatokat éppúgy, mint azokat a teendőket, amelyek még várhatnak a megoldásra. Legfontosabb, hogy átláthatóvá és rendezetté tegyük magunk számára a szabadság első napjait, amelyben nagy segítséget nyújthat a ránk váró feladatok összeírása és az ahhoz tartozó ütemezés elkészítése.

Gondoljuk át, mit lehetne jobban csinálni!

Az első munkanap arra is alkalmas, hogy rossz beidegződéseket iktassunk ki, például jobban beosszuk az időnket.

Forrás: hrportal.hu

Képek forrása: istockphoto.com

Címkék: nyaralás

Legnépszerűbb cikkek