Hogyan válasszunk fürdőruhát?

Bár ma már a fürdőruhák a lehető legváltozatosabb színekben és formákban sorakoznak az üzletekben, nem mindegyik előnyös mindenkinek. Egy testalkatunkhoz illő fazonnal nemcsak kiemelhetjük az előnyeinket, hanem elrejthetjük a takargatnivalóinkat is.

Sok nő retteg a bikiniszezontól, mert nem elégedett az alakjával. Ugyan gyakran elhangzik, hogy a nyári alak télen készül, de erre a legtöbbször csak későn döbbenünk rá. Egy jó fürdőruha azonban sokat segíthet a problémáinkon.

Először is azzal érdemes tisztában lennünk, hogy milyen a testalkatunk.

Homokóra testalkat

A homokóra alkatúak lehetnek egészen karcsúak, de teltebbek is. Náluk a mellek, a derékvonal és a csípő gyönyörű homokóra alakot formáz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a derékrész a legkarcsúbb, a popsi és a csípő pedig gömbölyűbb. Ezt a testalkatot tartják a legnőiesebbnek, talán nem véletlenül, és manapság ez az ideál, vagyis a többi alkatnál is ennek elérésére törekszünk optikai „csalásokkal”.

A homokóra alkaton szinte az összes fazon jól mutat. A karcsú derekat mindenképp érdemes hangsúlyozni. A bandeau (pántnélküli) melltartó egy egyszerű, megkötős vagy sima alsóval tökéletes lehet, de választhatunk egyrészes, oldalt kivágott darabokat is, amik még inkább hangsúlyozzák a karcsúságot.

Alma testalkat

Az alma alkatú hölgyeknek karakteres a válluk, nagyobb a mellük és a hasuk, a derékvonaluk pedig kevésbé hangsúlyos. Felsőtestük teltebb, a lábuk viszont formás és általában vékony.

Alma alak esetében érdemes kiemelni a dekoltázst V-kivágással, merevítős melltartókkal, de a karcsúsító mintájú és a hosszanti mintás darabok is csodákra képesek. Az alma alkatúaknak jól állhat a tankini és az egészfürdőruha is mélyebb mellkivágással, hiszen ezt viselve a lábak és a mellek kerülnek fókuszba.

 

Körte testalkat

A körte alkatú nőknél a csípő, a fenék és a comb sokkal hangsúlyosabb, mint a felsőtest. Az egyik leghíresebb körte alkatú híresség J. Lo, akit nők milliói irigyelnek adottságai miatt.

 

A körte alkatúaknak ideális olyan fürdőruhát választaniuk, ami felülre vonzza a tekinteteket, például egy egyszerű fekete bikinialsót színes, mintás, fényes vagy fodros felsővel. Széles csípő esetén érdemes magasabb derekú bugyit választani, de a hosszanti csíkos alsó is keskenyít. Az egyberészes darabok közül olyat érdemes beszerezni, aminek a mellrészénél díszítés vagy behúzás van, így ugyanis arra a tájékra kerül a hangsúly.

Téglalap testalkat

A téglalap alkatúaknak nem domináns sem a válluk, sem a csípőjük, sem a derékvonaluk. Bár ez az alkat kissé fiús, hiszen nincsenek olyan domborulatai, mint a homokóráknak, nem szabad elkeseredni: a csípőt és a hasat könnyedén ki lehet emelni.

A megkötős fazon a csípőt és a lapos hasat is hangsúlyozza, a harsány, színes, mintás darabok pedig nagyon nőiesek, így ezeket viselve rögtön elterelődik a hangsúly a kissé fiús formákról. A felsők közül el kell felejteni a pántnélküli, bandeau darabokat, ezek ugyanis lenyomják a mellet. Válasszunk inkább kosaras, mellnél húzott, szivacsos felsőket vagy fodrosat, mivel ezek optikailag egy kicsit növelik a keblek méretét. A nyakba kötős, mintás változatok nőiesebbé tesznek, a deréktájon átlós vagy ráncolt szabás pedig karcsúsít.

Apró trükkök

Aki a melleit szeretné optikailag növelni, annak fodros, háromdimenziós mintákkal ellátott, szivacsos, push-up hatású felsőket érdemes választania visszafogottabb, egyszínű alsóval.

A hastájéki felesleg palástolásához szavazzunk mellet kiemelő, derékban húzott, V-kivágású fürdőruhákra. A hasrésznél legyen sötétebb, de a hosszanti minta is jó döntés.

Ha valaki keskenyíteni szeretné a vállát, annak az aszimmetrikus és a nyakba kötős fazonok lesznek a legjobbak. A lágy, hullámos minták és fodrok is elérik a kívánt hatást.

Laposabb popsi esetén kerekíteni tudunk fodros, élénk színű vagy nagy mintás alsókkal. Vonzzák a tekintetet és formálják a feneket, ha visszafogottabb felsővel kombináljuk őket.

Ha nyújtanánk az alakunkat és magasabbnak szeretnénk látszani, a mély V-dekoltázs vagy a hosszanti csíkok is nyerők lehetnek, mert optikailag hosszítják a testet.

Forrás: femina.hu, life.hu

Képek forrása: pixabay, pinterest

Legnépszerűbb cikkek