| 2020. december. 14. | 1 perc olvasás

Hűség napja – Megemlékeztek a 99 évvel ezelőtti soproni népszavazásról

Koszorúzással emlékeztek az 1921-es népszavazásra hétfőn Sopronban több emblematikus helyszínen. Sopron és környéke lakosai 99 éve döntöttek úgy, hogy magyarok maradnak.

A megemlékezés kezdetén a Szent Mihály-temetőben, Sopronyi-Thurner Mihály sírjánál csendes főhajtással emlékezett dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Brummer Krisztián polgármesteri irodavezetővel, és intézmények vezetőivel közösen az évfordulóra. Sopronyi-Thurner Mihály Sopron egyik legjelentősebb városvezetője a népszavazás idején volt polgármester.

A megemlékezés a Hűségkapunál és Sopronyi-Thurner Mihály szobránál folytatódott ahol, dr. Farkas Ciprián polgármester , valamint dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek tisztelegtek a népszavazás emléke előtt. A tiszteletadáson a népszavazásban érintett települések vezetői is részt vettek.

A város Hűségkoszorúját dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek helyezték el a Hűségzászlónál.

A népszavazás emlékére az országgyűlés 1922-ben a Civitas Fidelissima, azaz a Leghűségesebb Város címmel jutalmazta Sopront. 2001-ben Magyarország Kormánya a népszavazás emlékére december 14-ét a Hűség Napjává nyilvánította.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek