| 4 perc olvasás

Ideje elültetnünk a hagymás növényeket

Ha tavasszal virágzó növényeket szeretnénk ültetni a kertünkbe, jobb, ha már szeptember közepén beszerezzük azokat, mert egy héttel később már nem találunk olyan széles választékot belőlük az üzletekben.

A tavasszal virágzó hagymások csapdája az, hogy a tél végeztével, amikor visszatér a napfény, a meleg és az életkedv, sokan szeretnének hirtelen virágos kiskertet, ám aki elmulasztotta az őszi ültetést, sajnos lekésik erről. Ezért érdemes rászánni egy őszi délutánt az ültetésükre.

Mik a hagymás növények?

A növények hagymája nem más, mint egy földalatti raktározó szerv, amely a tápanyagok tárolására is szolgál, így tudják ugyanis ezek a növények a telet átvészelni.

Gyakran egy név alatt emlegetjük a hagymásokat, pedig három nagy csoportba kell őket sorolni. A valódi hagymás növények közé tartozik a tulipán, a jácint, a nárcisz, amelyeknek valódi hagymájuk van, és ezt kell elültetnünk ősszel. A második csoportba tartoznak a gumós növények, ilyen a dália vagy a sáfrány, míg a harmadik csoportba a rizómás növények tartoznak, mint például a nőszirom. Azért tér el egymástól az ültetési és a virágzási időszakuk, mert ezek a növények valójában más-más csoportba tartoznak.

 Ezek a virágok a hagyomány szerint szorosan kapcsolódnak az iskolaidőszakhoz, hiszen ültetésük szeptember elejétől aktuális, felszedési időszakuk vége pedig a nyár eleji tanévzárással esik egybe. Természetesen a hagymás virágok akár októberben is elültethetők, de még a tartós reggeli fagyok beállta előtt. 

Hogyan vásároljunk hagymát?

Ősszel kell elültetni például a jácintot, a tulipánt, a nárciszt, az íriszeket, a liliomokat, a krókuszt, a hagymavirágot, a szellőrózsát, az őszi kikericset, a hóvirágot vagy a gyöngyikét. Az ültetés a hagymák beszerzésével kezdődik.

 Fontos, hogy mindig csak egészséges hagymákat vásároljunk meg. A túl könnyű, kiszáradt, kellemetlen szagú hagymákat még akciós áron se vegyük meg!

Előkészületek

Mint minden ültetés, ez is igényel némi előkészületet. Az első teendő az ágyás helyének kijelölése legyen. Ez azért lényeges, mert tavasszal virágaink a napos, meleg körülményeket fogják értékelni, így ilyen helyet válasszunk nekik. Ha ez megvan, jöhet egy alapos gyommentesítés, és egy mély, átforgató, talajlazító ásás.

Érdemes megvizsgálni a földet. Amennyiben túl agyagos, nyirkos, egy kis homok hozzákeverésével tegyük ideálisabbá, a túl nedves közeg ugyanis a hagymák berothadásához vezethet. Van, aki arra esküszik, hogy kevés komposzt földbe keverése felbecsülhetetlen segítség a lélegzetelállító végeredményhez. A hagymák ugyan "gyárilag" el vannak látva tápanyaggal és nedvességtartalékkal, de egy kevés komposzt biztos jól jön nekik. Ha mindezzel végeztünk, jöhetnek a hagymák.

 A legfontosabb lépés az ágyás kialakítása. Mindenképpen olyan helyet ajánlott választanunk, ahol gyakran megfordulunk a kertben, hogy minél többet gyönyörködhessünk tavasszal a nyíló virágokban.  

Ez azért lényeges, mert ilyenkor jellemzően még nem olyan az időjárás, hogy engedje az odakinn ücsörgést vagy a kinti programokat, viszont vétek lenne lemaradni a látványról. Ideális lehet az előkert vagy akár az utcafront is.

Ha megtaláltuk a tökéletes terepet, akkor egy ásó segítségével lazítsuk fel a talajt, és távolítsuk el a gyomnövényeket a területről! Mindemellett érdemes megfontoltan kihelyezni a hagymákat: csoportokba, körbe vagy vonalba rendezve azokat látványosabb hatás érhető el. A tavaszi hagymások ültetése sokkal egyszerűbb, mint a faj szerinti kiválogatásuk, ugyanis a hagyományos tulipán, nárcisz, írisz, krókusz mellett a különlegességekre vágyók választhatják például a hölgyliliomot, szellőrózsát, mormontulipánt, hófényt, kikericset, kakasmandikót, korbácsliliomot.

Ültetésük

 Lényeges, hogy a hagymákat 10-15 centiméter mélyen kell a földbe helyezni. Legmélyebbre, bő arasznyira a nárciszok és császárkoronák kerülnek, a tulipánok és jácintok 10-15 centiméterre ültethetők, a krókusznak, valamint a kisebb méretű hagymáknak pedig egy ujjhossznyi mélység a megfelelő.

Ha általánosságban kellene fogalmaznom, azt mondanám, az ültetési mélység a hagyma magasságának két-háromszorosa, esetleg a hagyma körmérete legyen. Gyakori hiba kezdő kertbarátok esetében, hogy véletlenül fejjel lefelé helyezik el a hagymákat, így fontos, hogy mindig csúccsal felfelé kerüljenek a talajba a gumók, ellenkező esetben nem fognak kikelni.

A hagymák túl nedves földben berothadhatnak, ezért nyirkos közeg esetén egy kis homokot is ajánlott használni, mélyebb ültetésnél pedig ásó használata is javallott. Érdemes megjelölni valamilyen módon a virághagymák ültetési helyét. Így biztosíthathatjuk, hogy egyéb munkálatok során nem teszünk kárt az elkészített ágyásban.

Ha az ültetés készen van, vékony komposztréteggel takarhatjuk be az ágyást, ám a fogcsikorgató hidegek beálltakor plusz földréteggel, lombhulladékkal érdemes még óvni a területet, ahol a hagymák pihennek. A gyomok ellen pedig mulcsolással védekezhetünk. Öntözésre egyelőre nem lesz szükség.

A gumók három-négy évig a földben maradhatnak. Ez alatt újra és újra ki fognak hajtani, aztán nagy részük egyszer csak elpusztul: előbb lombleveleket még hoznak, de virágokat már nem, később pedig már ki sem hajtanak. Ez azért van, mert olyan mélyre kerültek a talajban, hogy onnan már nem tudnak előjönni. Ezért is ajánlott júniusban felszedni őket, majd ősszel újra elültetni.

Források: kertvarazsmagazin.hu, megyeriszabolcskerteszete.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek