| 2020. február. 21. | 1 perc olvasás

Interneten kapható, hamis gyógyszer veszélyeire figyelmeztetnek

Folyamatosan szigorítják a hatóságok a gyógyszerforgalmazás szabályait Magyarországon, de még mindig sok a hamis készítmény, főként az interneten. A Magyar Kardiológus Társaság egy olyan termék veszélyére figyelmeztet, amelyet úgy hirdetnek, örökre megszünteti a vérnyomásproblémákat. A társaság azt kéri a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőktől, ne dőljenek be a jól hangzó szlogeneknek.

Mintegy kétmillió ember szenved szív- és érrendszeri betegségben Magyarországon. A többségnek gyógyszert kell szednie, azonban a készítményeket csak akkor szabad mással helyettesíteni, ha az orvos engedélyezi.

Az interneten hónapok óta hirdetnek egy készítményt, amely megszünteti a vérnyomásproblémákat. Több oldalon is árulják, népszerűsítéséhez ismert orvosok és intézmények nevét is felhasználják.

A hamis reklámkapmány miatt az év elején a forgalmazó honlapokat letiltották, azonban a termék nem tűnt el a világhálóról, új néven továbbra is kapható.

A Magyar Kardiológusok Társasága a termék veszélyeire figyelmeztet: mint mondják, az összetevői nem ismertek, és az sem bizonyított, hogy hatásos. Azt kérik az emberektől, hogy ne dőljenek be a jól hangzó szlogennek, mert az életüket kockáztatják.

A gyógyszerhamisítás ellen a magyar hatóságok folyamatosan fellépnek. Február elején például egy teherautónyi indiai készítményt foglaltak le, mert a terméket engedély nélkül akarták forgalmazni.

A borítókép illusztráció; Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

Legnépszerűbb cikkek