| 2023. február. 19. | 3 perc olvasás

Készítsük fel a kertünket a tavaszra!

Február és március mindig fordulópontot jelent a kertek világában, ugyanis az időjárás még hűvös, de a tavasz már érezteti a közeledtét. A nappalok egyre hosszabbak, a növények pedig újra életre kelnek. Elérkezett az ideje annak, hogy megtervezzük a kertünket.

Mivel március közepétől már el lehet ültetni néhány zöldséget és virágot, ha nem szeretnénk az utolsó pillanatban kapkodni, ideje készülődni a tavaszra.

 Első lépésként tervezzük meg az idei kert összeállítását: mit hová is szeretnénk ültetni. 

Papíron rendezzük be kertünket: hová szeretnénk virágokat, hová zöldségeket, hová fűszernövényeket telepíteni.

Ha erkélyünk van, szedjük elő a tavalyi balkonládákat és cserepeket, mossuk ki őket, hogy amikor ültetni kell, már minden rendben legyen.

 Legyen szó akár kertről, akár erkélyről, takarítsuk ki a felesleges kacatokat, és készítsük elő a balkonládákat és a cserepeket. 

A megmaradt, ám felbontott virágföldet idén már ne használjuk fel, mert minden fontos tápanyag kiment belőle, inkább szórjuk ki a kertbe, vagy olyan növényekhez használjuk fel, amelyeket az idén már nem ültetünk át, csak a felső talajrétegüket kell lecserélni. Nézzük át szobanövényeinket is, és szerezzük be a megfelelő nagyságú és mennyiségű cserepet és virágföldet, hogy ne kelljen egyszerre sokat vásárolnunk.

 Ezt követően vizsgáljuk át a kerti eszközeinket, hogy elég élesek-e, nem sérültek-e, majd tisztítsuk meg azokat, és már készen is állnak a használatra. 

Mielőtt nekilátnánk a kerti munkának, fontos, hogy hatékonyan rendszerezzük a szerszámokat. Így a tavaszt egy rendezett, átlátható szerszámtárral kezdhetjük, ami segíthet abban, hogy semmilyen feladatról ne feledkezzünk meg. A munkavégzés is hatékonyabb lesz, ha az idő felét nem a szerszámok keresgélésével töltjük. A kerti házikónkban rendezzük úgy a dolgainkat, hogy a leggyakrabban használt szerszámok mindig kéznél legyenek.

Ha tavaly tönkrement néhány szerszám, vagy eltört pár cserép, ideje újakat beszerezni, vagy megélezni őket. A virágmagokat már most elkezdhetjük kisebb mennyiségben megvásárolni, így nem kell sok pénzt elkölteni egyszerre. Ne felejtsük el a megfelelő tápoldatot is megvenni, hiszen nem adhatunk minden növénynek ugyanolyat.

Ezzel együtt a fűnyírót is érdemes átvizsgálni. Ha benzines, töltsük fel üzemanyaggal, indítsuk be, és győződjünk meg róla, hogy megfelelően működik-e, hiszen sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha nem akkor kell megjavítani, amikor már nagyra nőtt a fű, és vágni szeretnénk vele.

Ha még nem tettük meg, gyűjtsük össze a lehullott lombokat, és amennyiben lehetséges, komposztáljuk őket. A komposztálás segítségével a konyhai maradékokat is újrahasznosíthatjuk, javítja a talaj összetételét, s megvédi a növényeinket a különféle betegségektől.

 A fák megmetszésének az ideje február vége, március eleje, melyhez metszőollóra és kézi ágvágóra mindenképp szükségünk lesz. 

A fák megmetszése -2 fok felett már lehetséges, azonban érdemes egy olyan napot választanunk, amikor a hőmérséklet 5 fok körül van. Nagyon hideg, fagyos napokon a metszéssel könnyen sérülnek és törnek az ágak, többet ártunk nekik, mint használunk. A metszési munka nem egy egyszerű feladat, ám ahhoz, hogy gyümölcsfáink egészségesek legyenek és sok termést hozzanak, elengedhetetlen. Első lépésként egy kézi ágvágó segítségével el kell távolítani a nagyobb méretű, sérült ágakat, valamint az elszáradt részeket a bokrokról és a fákról.

A kisebb ágak vágásához már csak egy metszőollóra lesz szükségünk. Mielőtt nekiállunk a metszésnek, érdemes megvizsgálni az ágakat: valóban nem fagyosak-e, a fagyos ágak metszésével ugyanis rontunk a helyzeten. Érdemes szakember vagy az internet által tájékozódni arról, hogy bizonyos gyümölcsfáknak mikor van az ideális metszési idejük és azt hogyan kell végezni, a nem szakszerűen végzett műveletet ugyanis a növények megsínylik. A metszést követően a fák gyökereit szellőztessük meg: a fát kapáljuk körbe, lazítsuk meg körülötte óvatosan a földet, így a talaj és a gyökerek is szellőzni fognak.

 

 Amikor tartósan fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, neki is láthatunk a kertészkedésnek. 

A már nem fagyos talaj puhításában remek szolgálatot tehet egy kapálógép, a rögös, kemény talajt ugyanis nagyszerűen át lehet forgatni vele. A talaj átforgatása után következhet a trágyázás művelete. Általa a föld tápanyagtartalma alkalmas lesz a növények, palánták elültetésére.

Ha ügyesen ütemezzük kertünket és a vásárlást, talán nem érezzük soknak majd a kiadásokat, viszont februártól szeptemberig gyönyörű, virágos-zöldséges kert köszönt minket minden reggel.

Források: kertvarazsmagazin.hu, kondelamagazine.com, onlinepenztarca.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek