| 2020. november. 20. | 1 perc olvasás

Készítsük fel növényeinket a télre!

A hideg idő beköszöntével rendkívül fontos, hogy felkészítsük kerti növényeinket a megváltozott időjárási körülményekhez. A télies időjáráshoz a kétnyári növények és a bogyós gyümölcsök is kiválóan alkalmazkodnak. Ahhoz, hogy a kertünk tavasszal hamar visszanyerje eredeti szépségét, mindenképpen szakszerűen és időben kell elvégezni a szükséges feladatokat.

A fagyok közeledtével fontos a kert felkészítése a télre, ezen belül is az egyik legfontosabb feladat maguknak a növényeknek a teleltetése. A fagytűrő növényeink közé tartoznak a csarafélék, az árvácskák, a díszkáposzta és bizonyos százszorszépfélék. A bogyós gyümölcsök közül az egres, a mogyoró, és a dió is kiválóan alkalmazkodik a zord körülményekhez. A téli időszakban rendkívül fontos, hogy felkészítsük növényeinket a tavaszi időszakra.

- Veteményesek és a zöldségeskert esetében az első lépés a maradék termények betakarítása, tápanyagutánpótlás, megfelelő talajművelés. Ha van a talajban kártevő, akkor kártevő elleni védekezés. A gyümölcsösökben sokat segít a következő év növényvédelmében a lemosó-permetezés teljes a lombhullás után. Idősebb fák esetében a tápanyag-utánpótlás kulcsfontosságú. Ezt végezhetjük modernebb eszközökkel, vagy hagyományos szerves trágyával – emelte ki Nagy Zsolt, a Pihenőkereszti Díszfaiskola tulajdonosa.

Nagy Zsolt, a Pihenőkereszti Díszfaiskola tulajdonosa
Nagy Zsolt, a Pihenőkereszti Díszfaiskola tulajdonosa

A díszkertekben a metszés, a tápanyag-, valamint az elhalt növények pótlása is kiemelten fontos feladat. Az enyhe novemberi időjárás a növények elültetésének is kedvező.

A cserepes növénynek, a földlabdásnak és a szabadgyökerűnek mind-mind más az ültetési szabálya, de azt elmondhatjuk, hogy az őszi időszakban, bármilyen minőségről is beszélünk, nagyobb biztonsággal gyökeresednek, illetve maradnak meg a növények, hiszen a téli időszakban gyakorlatilag hibernált állapotban vannak, ebből kifolyólag van ideje a talajnak tömörödni – mondta el a szakértő. 

A mediterrán, trópusi országokból származó virágok, cserjék és fák számára a fagy ismeretlen és halálos ellenség. Az ilyen növényeket télen különleges bánásmódban kell részesíteni ahhoz, hogy tavasszal újra kizöldüljenek.

Borítókép forrása: pixabay.com


Forrás: Pexels.com

Legnépszerűbb cikkek